ŽIVOT

Studenti bi u novoj akademskoj godini napokon mogli doći na svoje!

Vrijeme je da se napokon usvoji Zakon o regulaciji studentskog rada. Trebao bi donijeti samo pozitivne promjene, ali i oko toga se vode rasprave...

Objavljeno 11.08.2018
Antonela Verković

Studenti bi napokon mogli doći na svoje! Studentski servis s poslom ne prestaje jer je svakodnevno izuzetno velik broj ugovora koje moraju izdati. Studentski poslovi su sve češći i broj studenata koji rade ne prestaje se povećavati – tu nema dvojbe. Studenti imaju prilika za posao  više nego ‘obični zaposlenici’, pa tako mnogi i studiraju samo kako bi mogli raditi. Ipak, ne možemo samo pričati kako je sve bajno jer se često postavlja pitanje koliko je taj rad cijenjen i plaćen? To je često upitno…

Nije nepoznato kako su studenti često predmet iskorištavanja na radnom mjestu – obavljaju poslove koje ‘nitko drugi neće’, čak i one koji nisu njihov opis posla – a uz sve to, nisu dobro plaćeni! Ipak, novim Zakonom bi trebalo doći do pozitivnih promjena. Barem kada je riječ o satnici, a i izvanredni studenti bi Zakonom trebali dobiti priliku rada preko Studentskog servisa. Rasprave su se vodile i oko toga, treba li im omogućiti rad ili ne? Neki smatraju da je to pravedno, dok se drugi žale jer izvanredni studenti ne moraju na predavanja pa su samim tim dostupniji za rad i ‘ukrast će’ radna mjesta redovnima?!

NOVI ZAKON O STUDENTSKOM RADU

Bez obzira na to, ipak je mnogo je pozitivnih novina regulirano ovim prijedlogom Zakona. Jedne od najvažnijih svakako su porast minimalne satnice. Međutim, iako je prijedlog Zakona prošao javnu raspravu kroz studeni i prosinac 2017., prošao je kroz prvo čitanje tek 19. lipnja ove godine te se vratio na doradu u Ministarstvo znanosti i obrazovanja za 2. čitanje. Upravo zbog ovakve inertnosti sustava brojnim izvanrednim studentima izmaknula je ovogodišnja mogućnost rada u turističkoj sezoni putem studentskog ugovora.

Zar nakon 22 godine čekanja nije vrijeme da hrvatska intelektualna mlađež dobije Zakon koji će regulirati tržište studentskog rada i omogućiti svim studentima koji nisu u radnom odnosu rad posredstvom studentskih servisa? Ono što je trebalo biti stvar formalnosti u proceduralnom smislu traje već više od godinu i pol dana.

POTREBNA SU SAMO ZDRAVORAZUMSKA RJEŠENJA…

Vlada bi na Dnevni red sjednice Hrvatskog sabora 15. rujna 2018. trebala uvrstiti ovaj dugo čekani Zakon i na taj način konkretnom mjerom zaustaviti iseljavanje obrazovane hrvatske mladosti. Ne trebaju nikakvi ”hit paketi mjera” već samo zdravorazumska rješenja primjenjiva u što kraćem roku, a što će donijeti Zakon – vidjet ćemo!

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Odaziv je bio lošiji naspram prošle godine no atmosfera je i dalje bila vruća i vesela. Po prvi put prostor je bio ograđen, čega su se i komarci pridržavali!

[FOTO] Održala se još jedna nezaboravna studentska roštiljada

Ovoga četvrtka održala se 9. Studentska roštiljada na livadi ispred FAZOS-a. Po prvi put prostor je bio ograđen, čega su Više…

Unatoč dvama odgađanjima i nepredvidljivom vremenu i ove godine održat će se studentska roštiljada. Uživanje na otvorenom, u suncu, zabavi, roštilju i odličnoj glazbi.

[NAJAVA] Studentska roštiljada: događaj za ne propustiti

9. Studentska roštiljada održat će se 15.6. (ČETVRTAK) na livadi ispred FAZOS-a s početkom u 12:00 sati. Unatoč dvama odgađanjima Više…

Ove godine po prvi puta će vas dočekati potpuno ograđen prostor održavanja Studentske roštiljade, uz hrpu noviteta na samoj livadi, a tu su i nezaobilazne igre bez granica i veliki studentski party! :)

9. Studentska roštiljada uz Mladena Grdovića = Praznik dobre zabave!

Došlo je vrijeme za novu, Studentsku roštiljadu koja će se održati 25.5.2023. Ove godine po prvi puta će vas dočekati Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša