OSJEČANI

Studoši, dobre vijesti za vas! Vlakom za samo 6,20 kuna iz Osijeka do Vinkovaca ili za 50 kuna do Splita

Pogodnost za redovite studente s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije

Objavljeno 06.06.2019
Lucija Tokić

Vlakom za samo 6,20 kuna iz Osijeka do Vinkovaca ili za 50 kuna do Splita, i u obrnutom smjeru, dio je pogodnosti koje od jučer imaju redoviti studenti s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije. Naime, jučer (5. lipnja 2019. godine) župan Ivan Anušić i predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz d.o.o. Željko Ukić te član Uprave Damir Rubčić potpisali su Dodatak I. Ugovoru o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije.

– Sufinanciranje prijevoza željeznicom koje imamo od početka ove godine sada smo proširili i na druge segmente putničkog prijevoza studenata. Osječko-baranjska županija usko surađuje s HŽ-om i ostalim akterima putničkog prijevoza, pa sufinanciramo cijene karata za studente i učenike i tako nastavljamo. Hrvatskim željeznicama je potreban poticaj u njihovoj revitalizaciji, a u ovom trenutku je to najjeftiniji i najsigurniji prijevoz, u potpunosti u vlasništvu RH, te ga kao regionalna i lokalna samouprava trebamo poticati i kroz ovakve projekte, što i činimo. Uskoro ćemo imati i nove projekte jer na snagu stupa novi zakon o putničkom prijevozu, a u koje planiramo aktivnije uključiti i HŽ, kao i male i velike prijevoznike te osigurati siguran i jeftin prijevoz ne samo studentima i učenicima nego svima koji koriste javni prijevoz – istaknuo je župan Ivan Anušić prilikom današnjeg potpisivanja.

Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Gradski prijevoz putnika d.o.o., Osijek i HŽ Putnički prijevoz d.o.o. Zagreb sklopili su 22. kolovoza 2018. godine Sporazum o dugogodišnjem partnerstvu u razvoju integriranog prijevoza putnika na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, a 30. siječnja 2019. godine HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i Osječko-baranjska županija zaključili su Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije. Od tada Županija sufinancira 25 % od redovite mjesečne karte za studente za 2. razred redovitih vlakova. Kako je u cijenu mjesečne karte za studente već uračunat popust HŽ Putničkog prijevoza od 50 %, to znači da studenti plaćaju samo 25 posto cijene mjesečne karte, a imaju neograničen broj putovanja na relaciji za koju je kupljena.

Prema potpisanom Dodatku 1. Ugovora, uz sufinanciranje 25 % cijene mjesečne karte studentima koji imaju prebivalište i studiraju na području Županije, uvedeno je i sufinanciranje pojedinačne karte studentima s prebivalištem na području Županije, a koji studiraju na području Županije, ali i izvan područja Županije, također u iznosu od 25 % cijene karte.

Osim toga, dogovoreno je i sufinanciranje karte studentima s prebivalištem na području Županije za prijevoz iz Osijeka u Split i obrnuto vlakovima koji voze petkom, odnosno subotom od 14. lipnja do 31. kolovoza 2019. godine u iznosu od 50 % cijene te karte. Karta po akcijskoj cijeni HŽ-a iznosi 100,00 kuna, pa – nakon subvencije Županije – konačna cijena za studente iznosi 50 kuna u jednom smjeru i vrijedi isključivo u direktnim vagonima koji voze na navedenoj relaciji.

– Ovo je nastavak uspješne suradnje HŽ Putničkog prijevoza i Osječko-baranjske županije oko unaprjeđenja i revitalizacije putničkog željezničkog prijevoza. Zahvaljujemo županu što potiče željeznički prijevoz, a omogućava da studenti s područja Županije mogu putovati za 25 posto cijene karte na bilo koji dio Hrvatske gdje studiraju. Na primjer, prema ovom ugovoru pojedinačna karta Osijek-Vinkovci za studente košta 6,20 kuna. Ovo je izuzetno korisna mjera te pozivamo i druge županije da se uključe u projekt – rekao je Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz d.o.o..

Projekt će se provoditi do 31. prosinca 2019. godine, odnosno do utroška planiranih sredstava, a za njegovu realizaciju u proračunu Županije planirano je 300.000,00 kuna.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović ističe da je jednostavna procedura korištenja subvencioniranog prijevoza. Studenti na svom studomatu trebaju izvaditi potvrdu da su redoviti studenti te je donijeti u Upravni odjel za gospodarstvo. Tu će dobiti potvrdu kojom na blagajnama HŽ-a dobivaju pametnu karticu kojom – dok god su redoviti studenti i traje ugovor – mogu koristiti ove povlastice.

Ovakav oblik sufinanciranja prijevoza studenata provode i druge europske zemlje s ciljem revitalizacije željeznice, poboljšanja mobilnosti i bolje povezanosti stanovništva, te povećanje kvalitete življenja kako u urbanim tako i u ruralnim područjima.

foto: Pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Kulturna baština istarske općine oživjet će kroz digitalne platforme - videoigru i virtualni muzej ... Entuzijastični tim studenata: 'Lokalitet nam je svakim danom pomicao granice kreativnosti'

Osječki studenti stvaraju potpuno nov doživljaj kulturnog turizma općine Bale

Osječki studenti pronašli su zajednički nazivnik između informacijskih tehnologija i kulturne baštine čarobne istarske općine Bale. O čemu je riječ? Više…

U velikoj konkurenciji upravo je rad osječkih studenata izabran za najbolji! :D

Hvale vrijedni rezultati studenata medicine u Sarajevu!

Od 7. do 10. veljače 2019. godine u Sarajevu, održan je četvrti po redu „International Medical Students’ Congress“ – SaMED. Više…

Istražili smo cijene u Studentskom centru... Mogu doći svi - umirovljenici, zaposleni, nezaposleni, mladi, stari...

STUC: Najpovoljniji ručak! Ne samo za studente! Za sve!

Naš grad – grad studenata. To već zna cijela Hrvatska i ptice na grani. U naš grad dolaze studirati mladi Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Svaka Ljetna škola po svojim je rezultatima nadmašila onu prethodnu...

16. Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije

Kršćanska humanitarna udruga "Putevi milosti" još jednu srijedu s pohvalnom akcijom

Nastavlja se akcija “Srijedom darujemo”

Brojni Osječani još su kasno sinoć krenuli na put pješice, dug oko 30  kilometara, a kako bi rano ujutro nazočili svečanom misnom slavlju

Hrvati danas svetkuju Veliku Gospu. Za brojne Osječane to znači hodočašće u Aljmaš