GOSPODARSTVO

Suradnja tvrtke Orqa, FERIT-a i FER-a osnažit će IT sektor Osijeka i OBŽ

Tvrtka Orqa pozicionirala se kao svjetski lider u području razvoja video-naočala za pilote dronova i vodeća regionalna tvrtka u industriji bespilotnih letjelica

  Objavljeno 05.02.2022
  Ivona Amidžić

  Sporazum o suradnji na projektu dizajna specijaliziranog chipa za bespilotne sustave potpisali su 4. veljače 2022. godine direktor osječke tvrtke Orqa d.o.o. Srđan Kovačević, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Tomislav Matić i dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Zagreb Gordan Gledec.

  Svečano potpisivanje održano je u prostoru Kulturnog centra Osijek, a tomu su nazočili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin i drugi uzvanici.

  Cilj sporazuma je da u sklopu IPCEI (Important Projects of Common European Interest), ključnog strateškog instrumenta za provođenje EU industrijske strategije, potpisnici Sporazuma zajednički rade na istraživanju i razvoju tehnologija od strateške važnosti za digitalnu i otporniju Europske unije.

  – Grad Osijek je predvodnik različitih inovacija s područja IT industrije, a u suradnji sa Sveučilištem uvjeren sam da će potencijal ove gospodarske grane samo rasti. Današnji ugovor između osječke tvrtke Orqa i FERIT-a te zagrebačkog FER-a omogućava znanstvenu potporu u novim projektima i razvoju novih proizvoda koji će unaprijediti i osnažiti naš IT sektor. Upravo je suradnja sveučilišta i akademske zajednice s tvrtkama i industrijom temelj kvalitetnog razvoja svake zajednice, a Osječko-baranjska županija uvijek će pružati potporu svima koji djeluju za boljitak našeg kraja – kazao je župan Ivan Anušić.

  Direktor tvrtke Orqa Srđan Kovačević istaknuo je kako je njihov cilj ovim projektom pokušati izgraditi ekosustav pravog dizajna čipova zbog kojih bi Slavonija u budućnosti postala „Silicijska dolina“.

  – Na nama je da projektima damo komercijalni impuls, međutim ne možemo ih realizirati bez podrške akademskih institucija koje su izvor znanja, ali i kadra. Cilj nam je ne samo proizvesti zamišljeni proizvod, već i kreirati zamašnjak za stvaranje novih tvrtki i inicijativa koje će u budućnosti nastaviti našim putem. Velika je prilika za jugoistočnu Europu da u novom strateškom poretku nađe svoje mjesto u digitalnom dizajnu i dizajnu čipova, što smo prepoznali kao područja koja nedostaju na europskom tržištu. Hrvatska je u tom smislu idealno geografski smještena za pružanje spomenutih usluga, a za pet ili deset godina nam se pruža prilika da ovdje počnemo graditi velike stvari koje bi bilo nemoguće ostvariti bez podrške europskih strateških programa – rekao je Srđan Kovačević i dodao kako im je cilj stvoriti čip za besposadne sustave.

  Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin istaknuo je da je svijet ovisan o čipovima, posebno u uvjetima pandemije. – Europa se odlučila uhvatiti u koštac s ovim problemom ne samo u proizvodnji, već i razvoju i dizajniranju čipova, ali i stvaranju kvalitetnog kadra koji će raditi na takvim projektima. Tu je naš zadatak osigurati uvjete da jedan dio te priče bude u Hrvatskoj i Osijeku, stoga mi je drago da FERIT i FER surađuju s osječkom tvrtkom Orqa na koju smo izuzetno ponosni jer je to temelj razvoja ovog kraja. Grad Osijek će im u tome biti pouzdan partner – rekao je Vulin.

  Izv. prof. dr. sc. Tomislav Matić, dekan FERIT-a, istaknuo je kako je ovaj sporazum nastavak uspješne suradnje njihovog fakulteta i zagrebačkog FER-a.

  – Posebno mi je drago što se u tu suradnju uključila i jedna osječka tvrtka i da osječka gospodarska scena ide u tom smjeru uz već razvijeni IT sektor koji je dosegao međunarodne razmjere. Ovo je korak u smjeru razvoja elektroničke industrije i hardvera u Osijeku. Nadam se da ćemo mi uspjeti dati svoj doprinos, a na temelju te suradnje i usvojenih znanja obogatit ćemo i svoje studijske programe i obrazovati studente koji će odgovoriti svim izazovima na tržištu rada – zaključio je Matić.

  – Drago mi je da ponovno surađujemo s FERIT-om te da se institucionalna suradnja prelijeva i u suradnju s realnim sektorom, ali i da oba fakulteta koriste svoja znanja i vještine u kreiranju novih rješenja. Naš je zadatak pomoći u dizajniranju i projektiranju čipova u čemu imamo veliko iskustvo – kazao je dekan FER-a Zagreb prof. dr. sc. Gordan Gledec.

  Inače, svojim dosadašnjim djelovanjem tvrtka Orqa pozicionirala se kao svjetski lider u području razvoja video-naočala za pilote dronova i vodeća regionalna tvrtka u industriji bespilotnih letjelica (dronova), a danas potpisani sporazum s dva renomirana fakulteta jedinstven je na području Republike Hrvatske te će se njegovim provođenjem dodatno osnažiti položaj i vidljivost Osijeka i Osječko-baranjske županije u IT svijetu.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Rebalansom je Proračun Osječko-baranjske županije povećan s 250,60 milijuna eura na 293,70 milijuna

  Rebalansom izglasan rekordan Proračun Osječko-baranjske županije

  Danas je (20. lipnja 2024. godine) u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije održana 30. po redu sjednica Županijske skupštine na kojoj Više…

  Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

  Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

  U ciklusu besplatnih seminara koje Osječko-baranjska županija organizira za poduzetnike i sve one koji su uključeni u poslovni svijet, sljedeći Više…

  Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić je potpisao 45 novih ugovora o izgradnji, dogradnji, rekonstrukciji, obnavljanju i opremanju različitih sportskih objekata i terena s predstavnicima općina, gradova, udruga i klubova

  Osječko-baranjska županija nastavlja ulaganja u poboljšanje sportske infrastrukture

  Osječko-baranjska županija nastavlja s ulaganjima u sportske terene i objekte na svom području te ove godine ulaže 400.000 eura u Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  B2Run Osijek okupio je 842 sudionika iz preko 80 tvrtki što je porast od 20% u odnosu na godinu ranije

  B2Run Osijek: 20% više poslovnjaka na najvećem afterwork druženju

  Za promet će se opet zatvoriti dio Kolodvorske ulice, na dionici od Kozjačke do Kapelske ulice, a prije roka se otvara dio Kolodvorske od prenjske do Kozjačke

  Obavijest o privremenoj regulaciji prometa u Kolodvorskoj ulici u Osijeku

  Rebalansom je Proračun Osječko-baranjske županije povećan s 250,60 milijuna eura na 293,70 milijuna

  Rebalansom izglasan rekordan Proračun Osječko-baranjske županije