ŽIVOT

Sutra obilježavamo Svjetski dan darivatelja krvi

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način, jedini izvor je čovjek, darivatelj krvi - Kada nam zatreba krv, svi smo ovisni o dobrovoljnim darivateljima krvi

    Objavljeno 13.06.2020
    Ivona Amidžić

    Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja s ciljem ukazivanja na važnost i potrebe sigurne krvi i krvnih pripravaka, a ujedno je i zahvala svim dobrovoljnim darivateljima krvi, piše Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

    Svake godine spašavanje milijuna života ovisi o transfuzijama krvi i krvnih pripravaka. Krv je nužna za izvedbu složenih medicinskih i kirurških zahvata te može pomoći u poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od teških bolesti.

    Na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije održanoj u svibnju 2005. godine, ministri zdravstva iz cijelog svijeta donijeli su jednoglasnu izjavu o predanosti i podršci dobrovoljnom darivanju krvi. Tada je 14. lipnja proglašen Svjetskim danom darivatelja krvi u čast nobelovca, dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. lipnja 1868. godine, koji je razvio sustav određivanja krvnih grupa.

    Četiri međunarodne organizacije koje rade na promociji dobrovoljnog neplaćenog darivanja krvi i na osiguravanju sigurne krvi su:

    • Svjetska zdravstvena organizacija – WHO
    • Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – IFRC
    • Međunarodna federacija organizacija za dobrovoljno darivanje krvi – FIODS/IFBDO
    • Međunarodno društvo za transfuziju krvi – ISBT

    Sastavni dio nacionalne zdravstvene strategije svake zemlje trebao bi biti osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi kroz dobro organiziran nacionalni sustav darivanja.

    Svaka zemlja treba težiti tome da postigne redovito, cjelogodišnje darivanje krvi, kako bi se održavala odgovarajuća zaliha te da pravovremeni pristup sigurnoj transfuziji krvi bude svima dostupan. Osobe koje redovito dobrovoljno daruju krv su najsigurniji izvor krvi jer se time smanjuje rizik od infekcija koje se prenose transfuzijom (HIV i hepatitis).

    Krv je naš organ, kao što su to bubrezi ili jetra. Organizam odrasla čovjeka sadrži 4,5 do 5,5 l krvi. Osnovna funkcija krvi je opskrba tkiva kisikom i hranjivim tvarima te odstranjivanje ugljičnog dioksida i svih metaboličkih produkata. Krv, odnosno krvne stanice, proizvodi koštana srž. Sastoji se od krvnih stanica (eritrociti, trombociti i leukociti) i krvne plazme, koja čini tekući dio krvi i sastoji se od vode, ugljikohidrata, masti, bjelančevina, hormona, minerala i vitamina.

    Dobrovoljni darivatelj krvi je svaka zdrava osoba koja daje krv, plazmu ili druge sastojke krvi dobrovoljno te ne dobiva zauzvrat niti novac niti neki drugi oblik plaćanja koji bi bio zamjena za novac. Samo zdrava osoba može biti darivatelj krvi. Muškarci mogu dati krv do četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, dok žene mogu dati krv do tri puta godišnje s razmakom između davanja od četiri mjeseca.

    Krv može dati svaka zdrava osoba:

    • starosne dobi od 18 do 65 godina
    • tjelesne težine iznad 55 kilograma, koja je proporcionalna visini
    • tjelesne temperature do 37°C
    • vrijednosti krvnog tlaka moraju biti: sistolički 100-180 mm/Hg, dijastolički 60-110 mm/Hg
    • vrijednosti hemoglobina moraju biti: za muškarce 135 g/L, za žene 125 g/L
    • puls mora iznositi 50 do 100 otkucaja u minuti
    • uz odobrenje liječnika

    Tijekom pregleda oko 10% darivatelja bude privremeno ili trajno odbijeno. Razlozi odbijanja su ili opasnost od uzimanja krvi za darivateljevo zdravlje ili opasnost od krvnih pripravaka za bolesnikovo zdravlje. Krv ne smiju davati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti zdravlje bolesnika.

    Krv se može dati na organiziranim akcijama darivanja krvi ili u transfuzijskim ustanovama. Darivatelji krvi u Zagrebu mogu dati krv svakog dana u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, u Petrovoj 3, od ponedjeljka do petka, od 07,30 do 19,00 sati, a subotom od 07,30 do 15,00 sati.

    Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor je čovjek – darivatelj krvi. Kada nam zatreba krv, svi smo ovisni o dobrovoljnim darivateljima krvi. S druge strane, svatko od nas može spasiti nečiji život uz samo jedan utrošeni sat vlastitog vremena.

    Dobrovoljni darivatelj krvi aktivan je čimbenik u liječenju bolesnika. On je poveznica između zdravog dijela društva i onih kojima je potrebna pomoć.

    Darivanjem krvi povezujemo se u naizgled nevidljivoj, ali snažnoj mreži solidarnosti i darujemo – život i ljubav.

    Smisao darivanja krvi možda bi se najljepše moglo izreći kroz stihove Enesa Kiševića:

    „To nisam ja,
    to si ti.
    To tvoja se vatra
    u meni žari.
    Naše je,
    ljubavi,
    samo ono
    što smo drugima dali.“

    Spasite život. Darujte krv.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Dobrovoljno darivanje krvi će se ovaj puta održati u prizemlju Portanove, pozivaju se svi dobrovoljni darivatelji da se odazovu na ovu redovnu akciju

    Dobrovoljno darivanje krvi u Portanovi

    Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek organiziraju redovnu akciju dobrovoljnog Više…

    Svim sudionicima je osigurana okrepa nakon natjecanja, dok je za utrke na 5km i 10km osiguran i startni paket. U organizaciji projekta sudjeluje preko 50 volontera, a planirani broj sudionika je oko 500.

    Humanitarna utrka Osijek trči – I ti to možeš, daruj svoje kilometre

    U sklopu obilježavanja Dana Grada Osijeka održat će se 4. Humanitarna utrka „Osijek trči- I ti to možeš – daruj svoje Više…

    Današnjim danom obilježavamo Dan dobrovoljnih darivatelja krvi upravo su i oni danas nagrađeni posebnim priznanjima u Osijeku...

    FOTO: Dobrovoljni darivatelji krvi primili posebna priznanja za svoj doprinos

    Na današnji dan 1953. godine u Željezari Sisak održano je prvo darivanje krvi, tim povodom Društva Crvenog Križa u Hrvatskoj Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Radionicom se želi potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Na radionici će se razgovarati o važnosti informiranja, prepoznavanju dezinformacija i AI sadržaju kao i o primjeni medijske i političke pismenosti u superizbornoj godini

    Radionica u Osijeku: Navigiranje morem (dez)informacija

    I ove su godine objedinjene pojedinačne uskrsne aktivnosti pod zajedničkim programom „Uskrs u Osijeku” te će svojim sugrađanima i dragim gostima ponuditi zanimljiv sadržaj

    [NAJAVA] Uskrs u Osijeku – program događanja

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi