ŽIVOT

Sutra stiže promjena vremena

Snijeg posvuda, grmljavina, tuča, pijavice...

    Objavljeno 05.04.2021
    Darija Kovačić

    U utorak stiže velika promjena vremena. Jako će zahladjeti, a očekuje se i snijeg diljem zemlje, piše Index.

    “U utorak u kopnenom području oblačno i hladno, uz povremenu kišu i snijeg, te stvaranje snježnog pokrivača, osobito u Gorskoj Hrvatskoj. U srijedu razvedravanje, ali još ne posve stabilno pa može biti lokalnih pljuskova. U četvrtak sunčanije i danju još malo toplije, no, kao i u srijedu, ujutro uz povećanu vjerojatnost za mjestimičan mraz”, piše HRT u svojoj prognozi vremena za idući tjedan.

    Na Jadranu će također biti najhladnije u utorak.

    “U četvrtak i na Jadranu većinom sunčano, uz porast temperature. Dosta sunca i u srijedu, iako, uz povremeno više oblaka, može još mjestimice biti pokojeg pljuska. A u utorak kiša, uz jako jugo prema jugu te jaku i olujnu buru na sjevernom dijelu, gdje su također moguće snježne pahulje”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

    Gore je ukratko navedena prognoza do kraja radnog tjedna. Najhladniji dan u ovom naletu zime očekuje se sutra. Osim što će biti hladno, jako hladno s obzirom na doba godine, očekuju se i značajni problemi u prometu.

    Ovo je sutrašnja prognoza DHMZ-a.

    “Pretežno oblačno i u većini predjela osjetno hladnije. U unutrašnjosti susnježica i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, ponajprije u gorju. Na Jadranu kiša, uglavnom na sjevernom dijelu, i susnježica te snijeg, a u Dalmaciji i lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Navečer sa sjeverozapada postupni prestanak oborine, zatim i smanjenje naoblake. Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji i sjeverozapadni vjetar, u noći prolazno su mogući olujni udari, a poslijepodne će slabjeti. Na Jadranu jaka i olujna bura, a na jugu veći dio dana jako i olujno jugo. Temperatura zraka u unutrašnjosti većinom od -3 do 3°C, a navečer još hladnije. Na Jadranu najniža između 3 i 8, a najviša od 8 do 13°C.”

    Jučer je DHMZ izdao posebno priopćenje za utorak. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

    Nakon promjene početkom blagdanskog vikenda, s kojom je osvježilo, lokalno bilo i izraženijih pljuskova te bure koja je obilježila i sam blagdan Uskrsa, ponedjeljak će donijeti mirnije i toplije vrijeme. No, pad tlaka zraka, jačanje jugozapadnjaka i juga najavit će novu promjenu, koja svojom glavninom stiže u utorak.

    Već kada smo se ponadali da smo se sasvim oprostili od zimskih uvjeta, oni će nas ponovno nakratko, ali naglo i izraženo zahvatiti.

    Naime, sa sjeverozapada će se do naših krajeva tijekom utorka naglo spustiti veća količina hladnog i vlažnog zraka.

    Promjena će već početi potkraj ponedjeljka i u noći na utorak s jačim naoblačenjem te oborinama prvo na sjeverozapadu i zapadu zemlje. Hladan zrak brzo će prodirati u niže slojeve atmosfere s jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te jakom i olujnom burom.

    Stoga će kiša u unutrašnjosti, ali moguće i ponegdje duž obale, posebno sjevernog Jadrana, brzo prelaziti u susnježicu i snijeg.

    Ovako nagli prodori hladnog zraka uz prisustvo mlazne struje po visini često budu praćeni i grmljavinom, a ne može se isključiti ni pojava tuče, pa i pijavica. Nad Italijom će se stvoriti ciklona, koja će se potom premještati dalje na jugoistok.

    Lokalno će u razmjerno kratko vrijeme pasti veća količina oborine te će u unutrašnjosti nastati snježni pokrivač, posebno u gorju. Temperatura zraka past će za 10-tak stupnjeva u odnosu na ponedjeljak.

    Iako će oborine do srijede već posvuda uglavnom prestati te će se s burom razvedravati, druga polovina tjedna donijet će hladna jutra s čestim i jakim mrazom na kopnu, a ponegdje će ga biti i duž obale. U uvjetima kada su mnoge biljke već procvale, to nikako nije dobra vijest te je potrebno, koliko je god moguće, zaštititi osjetljivo bilje.

    Dnevna temperatura će od četvrtka izraženije rasti i prema vikendu će ponovno zavladati pravo proljetno vrijeme.

    Već kada smo se ponadali da smo se sasvim oprostili od zimskih uvjeta, oni će nas ponovno nakratko, ali naglo i izraženo zahvatiti”, stoji u priopćenju.

    Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 6. travnja narančasto upozorenje za područje gospićke, riječke, splitske regije, zapadne obale Istre i cijele Dalmacije. Za područje Kvarnera i Kvarnerića i Velebitskog kanala izdano je crveno upozorenje.

    Foto: ilustracija

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Sve službe izvijestile su gradonačelnika da su na najvišem stupnju pripravnosti, te da su međusobno koordinirane.  Iz Centra 112 apeliraju na građane da poduzmu preventivne mjere samozaštite, te da prate prognozu

    Održan sastanak Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka

    Osječki gradonačelnik Ivan Radić sazvao je Stožer Civilne zaštite Grada Osijeka kako bi se uvjerio u spremnost hitnih službi za Više…

    Veliki olujni sustav kreće se iz Bosne i Hercegovine prema Slavonskom Brodu i nastavit će na sjeveroistok

    DHMZ upozorenje – veliki olujni sustav kreće se iz Bosne i Hercegovine

    DHMZ – KRATKOROČNO UPOZORENJE NA OPASNE VREMENSKE POJAVE ZA HRVATSKU Veliki olujni sustav kreće se iz Bosne i Hercegovine prema Više…

    "Možemo očekivati jedan olujni dan" rekla je sinoć Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja

    Crveni meteoalarm za istok Hrvatske – PODUZMITE MJERE samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela

    Gošća središnjeg Dnevnika HTV-a sinoć bila je Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

    Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

    Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

    [NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

    Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

    Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka