ŽIVOT

Sutra svi na Dravu: Međunarodni dan rijeke Drave po prvi put u Osijeku

Drava je "bitak" svih Osječana - iz svakoga je "iznjedrila" nekakve emocije i stvorila uspomenu vrijednu sjećanja

Objavljeno 21.09.2018
Josipa Maksimović

U Osijeku se, 22. rujna, po prvi put obilježava Međunarodni dan rijeke Drave. Drava je “bitak” svih Osječana – svatko ima neku svoju uspomenu, ljepšu ili ružniju, bilo to “ljubovanje” pod mostom, kupanje na Dravi ili pak šetnja osječkom Promenadom. Drava je iz svakoga iznjedrila” nekakve emocije.

Ipak, na stranu s ovom sentimentalnom pričom, Drava je puno više od toga. Ona je rijeka s velikim potencijalom za turizam, sport i održivi razvoj.

Davor Mikulić, ravnatelj županijske Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, naglasio je da će panel – rasprava biti dio događaja u sklopu Međunarodnog dana Drave.

“U Osijeku Međunarodni dan rijeke Drave obilježavamo prvi put, a sjevernije županije to čine već nekoliko godina. U konačnici u project želimo uključiti Regionalni park Mura-Drava jer se time uključuju Slovenija I mađarska kroz koje protječe Drava. Želimo potencijale rijeke pokušati iskoristiti što je najbolje moguće, a to su zaštita prirode, održivi razvoj, turizam I sport”, rekao je Mikulić.

Željko Vuković, glavni inspektor zaštite prirode u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, rekao je da je “prioritet zaštititi taj očuvani prirodni resurs od devastacije”, a razvoj turizma će biti rezultat te zaštite.

Osječko – baranjski dožupan Goran Ivanović, zadovoljan je činjenicom da su se stvari napokon “pomakle s mjesta”. On potiče pokretanje projekata zaštite rijeke Drave, jer oni jamče ono čemu županija najviše teži, a to je razvoj gospodarskih potencijala I turizam.

Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka, citirao je osječkog arhitekta Radovana Miščevića i time upotpunio našu sentimentalnu pričicu – “Osijek nije na rijeci Dravi, nego je rijeka Drava u Osijeku”.

Projekti Međunarodnog dana rijeke Drave

Što se tiče tematike održane panel – rasprave, predstavljeni su sljedeći projekti: Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom “Natura 2000.”, Zelene staze Dunava i Drave, Drava LIFE – integrirano upravljanje rijekama, Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš, Projekt izgradnje turističkog pristaništa Sakadaša u Parku prirode Kopački rit, Suzbijanje komaraca u prekograničnom području I 3. Baranjski Ferivi polumaraton, o kojemu smo izvještavali ranije (klik do vijesti).

“Domaćini” rasprave su Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko – baranjske županije, Regionalna razvojna agencija Slavonije I Baranje, Osječko – baranjska županija, Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku, Udruga za zaštitu prirode I okoliša “Zeleni Osijek”, Grad Osijek, Turistička zajednica Osječko – baranjske županije I Turistička zajednica Grada Osijeka.

Na Međunarodni dan rijeke Drave, koji će se održati sutra, kod vodenice na Dravi, bit će moguće vidjeti regatu čamaca. Osim toga, organizirane su likovna radionica i fotografska izložba rijeke Drave, a za kraj je pripremljen “šarolik” zabavni i kulturni program.

  1. rujna, u nedjelju, najavljena je velika biciklijada, čiji je “start” kod Veslačkog kluba “Iktus”.

(Hina)

Foto: Facebook/Instagram: Josipa Maksimović

View this post on Instagram

#tb na osječki Bosut

A post shared by Jo Maksimovich (@vivalagreen23) on

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Uloga spasioca je ključna za osiguranje sigurnog i ugodnog iskustva na plaži i bazenu, čineći ovaj posao jednim od najboljih izbora za ljeto.

Postani spasilac!

Ljeto je sezona koja nas mami na sunčane plaže, tirkizno more i opuštajuće trenutke uz bazene. No, uz te čari Više…

Ako ste fascinirani paucima, veselit će vas da uskoro u Portanovu stiže i jedinstvena izložba tarantula i insekata, i to od 1. ožujka. Tarantule i insekti stižu iz cijeloga svijeta

Uskoro Izložba tarantula u Portanovi

Kao što su mnogi od vas već mogli primijetiti, privremeno je zatvorena Europa 92… A sve s ciljem otvorenja još Više…

Opći cilj projekta “Mobilni atelje” bio je poticanje i osnaživanje mladih iz ruralnih zajednica za aktivno sudjelovanje u društvu i rješavanje problema i potreba svojih lokalnih zajednica

Tribina “Angažirani mladi u ruralnim sredinama: izazovi i perspektive” i izložba volonterskih pozicija

DKolektiv – organizacija za društveni razvoj organizira događaj “Angažirani mladi u ruralnim sredinama: izazovi i perspektive” koji će biti održan Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša