ŽIVOT

Svakoga dana 8,8 posto hrvatskih građana popije pivo

Pivo se najviše konzumira nekoliko puta tjedno te je njihov broj porastao za 6,3 posto u usporedbi s prethodnim istraživanjem

Objavljeno 29.06.2020
Ivona Amidžić

Svakoga dana 8,8 posto hrvatskih građana popije pivo, što je 3,7 posto više nego prije dvije godine, a ukupno ih 84,5 posto konzumira taj napitak, pokazalo je istraživanje magazina Ja Trgovac i agencije Hendal, uz dodatak da se pivo najviše pije kod kuće i to jeftiniji lageri.

Istraživanje su tijekom svibnja 2020. godine proveli Ja Trgovac magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Visoki udio od 84,5 posto onih koji piju pivo je 2,8 posto manji u odnosu na istraživanje od prije dvije godine, uoči Svjetskog prvenstva u nogometu u Rusiji, ali su zato Hrvati u međuvremenu značajno “poboljšali” druge kategorije.

Tako je značajno porastao broj onih koji svakodnevno piju pivo budući da je 2018. svakodnevnih konzumenata bilo 5,1 posto, a danas ih je 8,8 posto.

Pivo se najviše konzumira nekoliko puta tjedno, što je učestalost konzumacije kod 36,2 posto ispitanika te je njihov broj porastao za 6,3 posto u usporedbi s prethodnim istraživanjem.

Da pivo piju jednom tjedno navelo je 18,8 posto ispitanika, dok je takvih prije dvije godine bilo 12 posto. Nekoliko puta mjesečno to piće konzumira 24,3 posto anketiranih građana (ranije 23,2 posto), jednom mjesečno je učestalost konzumacije za 7 posto ispitanika u oba istraživanja, dok nekoliko puta godišnje pivo pije 4,8 posto konzumenata, značajno manje od 17,3 posto koliko ih je bilo 2018. godine. Rjeđe od nekoliko puta godišnje pivo konzumira svega 0,1 posto ispitanih (5,5 posto u 2018.).

Najveći broj ispitanih građana pivo konzumira kod kuće (vlastite ili kod prijatelja, rođaka i sl.), njih 56,2 posto, a to je za 5,3 posto više nego prije dvije godine, dok je, nasuprot tome, broj onih koji pivo konzumiraju izvan kuće (kafić, pivnica, restoran) u padu za 5,4 posto te ih je sada 28,1 posto. Udio onih koji pivo konzumiraju podjednako i doma i vani nije se mijenjao te iznosi 15,6 posto.

Industrijsko pivo bilježi bolji trend jer je udio onih koji su naveli da više piju pivo velikih industrijskih pivovara porastao sa 70,8 posto u 2018. na 76,2 posto u 2020. godini, dok je udio onih koji kažu da više piju pivo craft pivovara istodobno porastao s 8,9 posto na 9,4 posto.

No, premda nije riječ o velikom udjelu craft piva, on je i dalje značajan te pokazuje veliku dozu stabilnosti kroz godine. Tome u prilog govori i podatak da je sve manje onih neodlučnih koji navode kako obje varijante piva piju podjednako – njihov je broj smanjen s 20,3 posto na 14,4 posto.

U sklopu ankete na upit koju vrstu piva naši potrošači najčešće piju, ispalo je da je lager ili pilsner daleko najpopularnija vrsta piva sa 76,9 posto udjela, a slijede lageri s voćnim okusom sa 7,9 posto. Ale je treći sa 6,5 posto vjernih potrošača, a slijede pšenično pivo s 3,9 posto, tamno s 2,8 posto i bezalkoholno s 2 posto udjela.

(Hina)

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Lani je na privatnim višednevnim putovanjima bilo 1,87 milijuna ili 54 posto stanovništva Hrvatske u dobi od 15 i više godina, ili njih oko 1,9 milijuna

Hrvati prošle godine na putovanjima ukupno potrošili 15,6 milijardi kuna

Nešto više od polovice stanovnika Hrvatske starijih od 15 godina lani je išlo na bar jedno privatno putovanje po zemlji Više…

Razine stresa, anskioznosti i depresivnosti, dodala je, u Hrvatskoj su bile na razini onih u Španjolskoj, koja je bila daleko više pogođena epidemijom nego u Hrvatskoj

Istraživanje o životu u Hrvatskoj u doba koronavirusa: 20 posto građana depresivno

Istraživanje o životu u Hrvatskoj u doba koronavirusa pokazalo je kako je jaku razinu depresivnosti imalo 20 posto ispitanika, a Više…

Hrvati su na prvom mjestu, a manjina ispitanih kaže da je i osobno doživjela korupciju, pokazuju rezultati Eurobarometra o korupciji

Većina građana EU smatra da je korupcija široko rasprostranjena u njihovoj zemlji

Većina građana Europske unije smatra da je korupcija široko rasprostranjena u njihovoj zemlji u čemu su Hrvati na prvom mjestu, a manjina ispitanih kaže Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Zemlje EU-a koje su naručile cjepivo Pfizer/BioNTech strahuju da bi isporuke doza mogle stizati sa zakašnjenjem od "tri do četiri tjedna".

Pfizer iznenada javio da ne može isporučiti dogovorene doze

Ova je nordijska zemlja postala vodeća u praćenju mutacija koronavirusa jer je većinu pozitivnih testova provela analizom sekvenciranja genoma.

Danska otkrila 256 slučajeva novog soja koronavirusa

Zbog interesa javnosti HEP još jednom ponavlja broj - 0800 300 418 i poziva građane, koji trebaju, da nazovu.

HEP: Dezinformacije o navodnoj obustavi izvedbe priključaka na el. mrežu za vikend