KULTURA

Sveti Jeronim sa slike autora Jacopa Tintoretta motiv na novoj poštanskoj markici

Hrvatska pošta pušta markicu u optjecaj na 1600. obljetnicu njegove smrti

  Objavljeno 26.05.2020
  Ivona Amidžić

  Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 27. svibnja novu prigodnu poštansku marku “1600. obljetnica smrti svetog Jeronima“, prevoditelja Biblije, dalmatinskog zaštitnika i crkvenog naučitelja, najavljeno je u ponedjeljak.

  Motiv prikazan na poštanskoj marki je sveti Jeronim sa slike autora Jacopa Tintoretta iz 16. stoljeća koja se nalazi na oltarnoj pali u župnoj crkvi svetog Marka Evanđelista u Korčuli. Autorica marke je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba, a autor fotografije Goran Tomljenović, stoji u priopćenju.

  Nominalna vrijednost marke je 10 kuna, naklada marke je 100.000 primjeraka, a otisnuta je u arku od 12 maraka.

  “Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana. U Poštanskom uredu 27. i 28. svibnja u uporabi će biti prigodni žig prvog dana”, dodaju.

  U priopćenju se podsjeća da je sveti Jeronim zaštitnik Dalmacije i crkveni naučitelj. Najpoznatiji je po cjelovitom prijevodu Biblije s grčkog (Evanđelja) i hebrejskog (knjige Staroga zavjeta) na latinski jezik po takozvanoj Vulgati. Bez njegova prijevoda, koji je Sveto pismo učinio široko dostupnim, teško bi bilo zamisliti povijest europske kulture i civilizacije, stoji u priopćenju.

  “Sveti Jeronim, jedan od najobrazovanijih i najslavnijih ljudi svoga vremena, bio je prkosne naravi i nemirna života. Pripisuje mu se glasovita rečenica “Parce mihi, Domine, quia dalmata sum” (Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac). Još za života postao je mit i legenda”, navodi se.

  Najljepša i najpoznatija priča o njemu, dodaje se, je ona o lavu kojemu je izvadio trn iz šape i koji ga je poslije vjerno pratio. S lavom su ga stoljećima slikali najglasovitiji europski umjetnici, a najljepši je možda ciklus Vittorea Carpaccia u hrvatskoj bratovštini San Giorgio degli Schiavoni u Veneciji.

  Pojavljuje se i kao isposnik s Biblijom i lubanjom, ali i kao kardinal u svečanom ornatu. Tako ga je predstavio i Jacopo Tintoretto na slici u korčulanskoj katedrali.

  (Hina)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Petak na OLJK-u završava ljetnom filmskom večeri koju priprema Savjet mladih Grada Osijeka i Savjet mladih Osječko-baranjske županije

  Petak na OLJK-u donosi Čuvare priča, okrugli stol HDLU-a, Potpune strance i projekciju filmova

  Autorica je članica Reda vitezova Ružice grada, gdje je službena fotografkinja te iz čijih viteških igara crpi veliku inspiraciju za svoje fotografije...

  Izložba fotografija “Ljepota zaustavljena u vremenu”

  "U parteru i na tribini drži se propisani razmak, na ulazu se provodi dezinfekcija ruku, svatko od posjetitelja dobije zaštitnu masku"

  Rade Šerbedžije velikim koncertom otvorio 20. Osječko ljeto kulture