Arhiva

Svetkovina Velike Gospe u Aljmašu – rapored događanja

    Objavljeno 12.08.2015
    OsijekNews redakcija

    Veliki broj vjernika svake godine hodočasti u Aljmaš. I ove godine se obilježava svetkovina Velike Gospe. Najavljen je vrhunac toplinskog vala pa svakako budite oprezni ukoliko se na odlazak odlučite pješice ili biciklom.

    U aljmaškom svetištu toga dana prisjećamo se progonstva i povratka mještana, pogibije redarstvenika u PP. Dalj, dan posvete crkve i svetišta. Svetu misu u 18,00 sati predvodi Mons. Dr. Đuro Hranić, nadbiskup, metropolit. Iza mise kreće procesija prema aljmaškoj „Kalvariji“. Tamo će nadbiskup blagosloviti kip Isusovog Uskrsnuća, rad akademskog kipara Bernarda Pešorde.

    Stjepan Čuraj, predsjednik ŽO HNS-a i vijećnik u Županijskoj skupštini tradicionalno devetu godinu za redom će dijeliti napitke hodočasnicima u Aljmaš, na blagdan Velike Gospe, 15.08 od ponoći, na lokaciji kod nogometnog igrališta u Sarvašu. Kao i svake godine dijelit će se voda, sok, kava i čaj svima onima koji prema Aljmašu prolaze ovom rutom.

    Pozivamo sve hodočasnike da se na svome putu odmore i osvježe.

    Svetište Gospe od Utočišta je spremno za prihvat hodočasnika, a na Veliku Gospu raspored aktivnosti i svetih misa je slijedeći:

    PETAK, 14.8.2015.
    – od 17,00 sati pa nadalje prilika za svetu ispovijed.
    – 17,30 pobožnost križnog puta na aljmaškoj „Kalvariji“.
    – 19,00 sati je sveta misa, uvod u slavlje Velike Gospe. Misu predvodi voditelj trodnevnice Fra Ivan Matić, voditelj duhovnih obnova u kući susreta „Tabor“.
    – 20,00 sati euharistijsko klanjanje s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje.
    – 21,00 sat procesija sa zapaljenim svijećama ide do Gospine kapelice „Na Lipi“, gdje će biti prigodna Marijanska pobožnost. Na uočnicu Velike Gospe od 17,00 sati pa nadalje neće se moći s kolima do svetišta. Automobili će se parkirati na parkiralištima za to određenima.

    SUBOTA, 15.8.2015.
    – svete su mise u: 6; 8; 10; 12; 16 i 18 sati.
    – kroz cijeli dan prilika za svetu ispovijed. Svečanu svetu misu u 10,00 sati predvodi Mons. Dr. Đuro Hranić, nadbiskup, metropolit.
    – misu u 12,00 sati za stradalnike domovinskog rata predvodi Dr. Stanislav Šota, nadbiskupijski povjerenik za pastoral branitelja.
    – u 16,30 je pobožnost križnog puta na aljmaškoj „Kalvariji“.
    – u 18,00 sati misa je za mlade bračne parove i njihovu djecu. Misu predvodi Mons. Dr. Marin Srakić, nadbiskup u miru.
    – na kraju mise bit će blagoslov male djece.

    NEDJELJA, 16.8.2015.
    – hodočašće za bolesnike i nemoćne osobe i ujedno je blagoslov vozača i vozila u svetištu.
    – misu u 10,00 sati predvodi Mons. Dr. Đuro Hranić, nadbiskup, metropolit. Misu u 18,00 sati predvodi Preč. Ivan Lenić, upravitelj svetišta u Slavonskom Brodu.
    – nakon mise u 10. i 18. sati bit će blagoslov bolesnika, vozača i vozila. Može se automobilima do samog svetišta.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Blagdan Velike Gospe – Hodočašća od 1704. godine

    U najveće marijansko svetište u Aljmašu i ove godine dolaze deseci tisuća hodočasnika. Središnju misu u 10 sati na blagdan Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!