ŽIVOT

Svijetu globalno nedostaje zaliha krvi – studija

U 119 od 195 zemalja nema dovoljno zaliha za ispunjenje potreba bolnica

Objavljeno 01.11.2019
Ivona Amidžić

Globalne zalihe krvi za spasonosne transfuzije nedovoljne su za ispunjenje potreba i u većini zemalja u svijetu ih kritično manjka, pokazalo je novo istraživanje.

Prva detaljna analiza globalne opskrbe i potražnje krvi pokazala je da u 119 od 195 zemalja nema dovoljno zaliha za ispunjenje potreba bolnica, piše ScienceAlert.

Radi se o svakoj zemlji u srednjoj, istočnoj i zapadnoj subsaharskoj Africi, u Oceaniji (isključujući Australiju i Novi Zeland) i u južnoj Aziji. Njima skupno nedostaje oko 102 milijuna jedinica krvi.

Transfuzija krvi stup je moderne medicine kojom se godišnje spase milijuni života. No u zemljama s niskim i srednjim prihodima, mnogi bolnički pacijenti nemaju pristup pravovremenoj i sigurnoj opskrbi.

Diljem svijeta godišnje se donira više do 100 milijun jedinica krvi, ali 42 posto toga prikupi se u zemljama visokih prihoda, a u njima živi samo 16 posto svjetske populacije.

“Prijašnje studije fokusirale su se na sigurnost donirane krvi, poput rizika o prijenosu infekcija”, rekla je hematologinja Christina Fitzmaurice sa Sveučilišta Washington. “Ova naša prva je koja otkriva gdje su kritične nestašice i stoga, gdje vlade moraju uložiti najviše napora kako bi se donacije povećale”.

Da bi procijenili koliko je zaliha krvi potrebno nekoj zemlji, znanstvenici su izračunali koliko je jedinica potrebno za 20 različitih medicinskih situacija, uzimajući u obzir kolika je njihova učestalost u pojedInim regijama. Tako su za svaku zemlju mogli procijeniti razliku između opskrbe i potražnje i izračunati koliko im zaliha nedostaje.

Članak o tome objavili su u Lancetu:

“Što više ljudi dobiva pristup medicinskoj skrbi u zemljama niskih i srednjih primanja, potražnja za transfuzijama krvi samo će porasti i bez odgovarajuće financijske, strukturalne i regulatorne podrške, razlika između opskrbe i potražnje dodatno će se produbiti”, kazala je Meghan Delaney iz Nacionalne dječje bolnice u Washingtonu.

Već sad je ta razlika prevelika. Procjenjuje se da je 2017. u svijetu na zalihama bilo 272 milijuna jedinica krvi, a potražnja je dosegla 303 milijuna jedinica. To znači da je svijetu ukupno nedostajalo 30 milijuna jedinica krvi, a u spomenutih 119 zemalja s nedovoljnom opskrbom taj je manjak iznosio 100 milijuna jedinica.

“Ako pogledate zemlje s visokim prihodima poput SAD-a, onkologija će biti glavni korisnik transfuzije”, kaže Evan Bloch, patolog na Sveučilištu Johns Hopkins. “Ali u zemljama niskih prihoda nemaju kapaciteta za složene operacije”.

Gledajući razmjerno, Južni Sudan ima najnižu opskrbu krvlju, sa samo 46 donacija na 100 tisuća stanovnika. U apsolutnim iznosima najveća je nestašica u Indiji, gdje nedostaje 41 milijun jedinica krvi, odnosno potražnja nadmašuje opskrbu četiristo puta.

“U mnogim zemljama niskih i srednjih prihoda potrebna su strateška ulaganja i potpora vlada za sustavno unapređenje i proširenje opskrbe krvlju i razvoj alternativa transfuzijama krvi”, zaključili su znanstvenici.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ako tijelo želite dovesti u red nakon blagdana, upalite svoju najdražu mjuzu i raspalite :D

Je li tjelovježba uz glazbu učinkovitija?

Osim gubitka težine, jedna od najčešćih novogodišnjih odluka je “početi vježbati” ili “više vježbati” i premda je bilo kakva vrsta Više…

Daruj krv, spasi život i završi godinu u stilu. :)

Akcija darivanja krvi u Crvenom križu (31. 12.)

Ima li boljeg načina završiti Staru, a dočekati Novu godinu od spašavanja nečijeg života? Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Više…

Odazovite se na akciju dobrovoljnog davanja krvi i spasite nekome život

U mjesecu darivanja darujte krv!

U Portanovi nije sve u shoppingu i zabavi! To dokazuje i zadnja ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Odazovite se pozivu, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prijatelji životinja donose veganski recept za "Ledeni vjetar"

Popularni Veganuary se zahuktava, očekuje se 350.000 vegana!

Gamoš o Tomaševiću: "Želim da On i slični heroji budu jedini koji će biti u busevima koji voze iz Lijepe naše!"

Žana Gamoš oštro osudila presudu Tomaševiću

Građanska inicijativa „Stop 5G Croatia“ traži obustavljanje uvođenja 5G tehnologije sve dok se ne istraže njezini dugoročni biološki učinci

Globalni dan protesta protiv 5G tehnologije