SPORT

Svjetski kup u streljaštvu za osobe s invaliditetom se nakon četiri godine vraća u Osijek

S obzirom da je ovo drugi i posljednji Svjetski kup prije Svjetskog prvenstva u Limi 2023., ne samo da je ovo prilika da se osiguraju mjesta za Svjetsko prvenstvo, to je i kvalifikacijsko natjecanje za Paraolimpijske igre 2024

    Objavljeno 06.07.2023
    Matija Ivanković

    Strijelci iz 35 nacija natjecat će se za medalje i minimalne kvalifikacijske standarde za Pariz 2024., na posljednjem Svjetskom kupu prije Svjetskog prvenstva u Limi 2023. Atraktivne discipline Shooting Para Sporta vraćaju se u poznato okruženje Osijeka, dok se priprema ovaj drugi Svjetski kup 2023. godine.

    S obzirom da je ovo drugi i posljednji Svjetski kup prije Svjetskog prvenstva u Limi 2023., ne samo da je ovo prilika da se osiguraju mjesta za Svjetsko prvenstvo, to je i kvalifikacijsko natjecanje za Paraolimpijske igre 2024.

    Prošle su četiri godine od zadnje akcije u Osijeku, a mi smo ponovno sigurni da možemo očekivati sjajne sportske trenutke! Nakon što su 2015., 2017. i 2019. održani događaji Svjetskog kupa, redovita postaja na Shooting Para Sport krugu (Osijek) se vraća, a s njim će doći i najbolji u ovom sportu.

    Prve medalje se očekuju ovog petka, s R1, R2, R4 i P3 prvima za koje će se boriti. A to je događaj koji jamči cijelih šest dana akcije svjetske sportske klase, što znači da nećete željeti propustiti ni sekunde.

    Za medalje će se boriti sportaši iz 35 zemalja, a među njima i oni koji se vinu u sam vrh međunarodne ljestvice.

    Iryna Schetnik, jedna od apsolutnih zvijezda Svjetskog prvenstva u streljaštvu u parasportu 2022. ponovno je ime na koje treba pripaziti. Osvajačica brončane medalje iz Tokija 2020., Schetnik je glumila u Al Ainu s dvije srebrne medalje i jednom zlatnom kako bi se čvrsto postavila kao ime koje treba znati.

    I opet, vrlo jak kontingent indijske momčadi kreće prema Osijeku. Paraolimpijski prvak iz Tokija 2020. Manish Narwal dolazi u ovo nakon svjetskog rekorda koji je postigao na prošlom Svjetskom kupu. Ispalio je 229,1 u P4 mješovitoj 50 m pištolj SH1, nadvladavši pritom Sareha Javenmardija i Oleksija Densiuka.

    S druge strane iz indijskog kontingenta, kultni Avani Lekhara bit će na licu mjesta zajedno s Nihal Singhom i Poojom Agarwalom, a tim će se nadati da će biti među medaljama na kraju natjecanja.

    Veronika Vadovicova osvojila je sve u svojoj karijeri, a još će medalja biti na njezinom popisu obaveza ovog tjedna. Slovakinja je bila u tipično senzacionalnoj formi na Svjetskom prvenstvu.

    Ager Solabarrieta iz Španjolske još je jedan velikan svijeta koji će se natjecati ovaj tjedan, kao i imena među kojima su Korejac Jo Jeongdu i Turkinja Aysel Ozgan.

    Hrvatski predstavnici
    Boje hrvatske reprezentacije na natjecanju braniti će čak osam strijelaca u disciplinama zračnog i malokalibarskog oružja.

    Damir Bošnjak (P3 – 25m pištolj), Ivica Bratanović (R4 – zračna puška stojeći) i Tomi Brajša (R4) otvoriti će natjecanje 7. srpnja.

    Dva dana kasnije, 9. srpnja na rasporedu biti će i VI dio reprezentacije: Fran Skračić, Ruža Markešić i Darko Golubić (VIS – zračna puška stojeći za slijepe i slabovidne) te prvi nastup Rudolfa Petrovića uz I. Bratanovića u disciplini R9 (50m puška ležeći).

    U ponedjeljak, 10. srpnja očekuje se drugi nastup D. Bošnjaka te prvi nastup Petra Mihalića u disciplini P4 (50m pištolj).

    Dan nakon na zračnoj streljani nastupiti će R. Petrović, I. Bratanović te Tomi Brajša u disciplini R5 (10 m zračna puška ležeći) te VI strijelci u disciplini VIP (10m zračna puška ležeći za slijepe i slabodvidne), dok će nastupe hrvatskih predstavnika na natjecanju zaključiti D. Bošnjak i P. Mihalić 12. srpnja disciplinom P1 (10m zračni pištolj).

    Natjecanja se održavaju na streljani Pampas i dvorani Gradski vrt.

    #WorldShootingParaSport #ShootingParaSport #Osijek2023 #Osijek2023WorldCup #GSDOsijek1784

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Protekla tri dana borili su se u uzbudljivim finalima, gdje su Talijani pokazali zašto su među najboljim reprezentacijama u ovome sportu

    Europsko prvenstvo u gađanju glinenih meta – Talijani unatoč kiši pokazali odličnu formu!

    Juniorski strijelci Trap discipline svoje su obaveze na Europskom prvenstvu u gađanju glinenih meta na streljani Pampas ispunili. Protekla tri Više…

    U Osijeku po drugi puta na Svjetskom kupu, natjecat će se slijepe osobe što je omogućeno uz specijalnu tehnologiju, a natjecat će se i natjecatelji u trap disciplinama te i svim ostalim standardnim disciplinama kao što su zračna puška i pištolj, te malokalibarska puška i pištolj

    Najavljen Svjetski KUP u streljaštvu za osobe s invaliditetom Osijek 2023.

    Danas je na prostoru streljane Pampas održana press konferencija povodom održavanja Svjetskog kupa u streljaštvu za osobe s invaliditetom Osijek Više…

    Do subote popodne građani mogu doći i pratiti ovo zanimljivo i atraktivno natjecanje u dvorani Gradski vrt, donosimo raspored!

    Atraktivno natjecanje u streljaštvu do subote u dvorani Gradski vrt

    U dvorani gradski vrt traje atraktivno natjecanje u streljaštvu, ISSF Grand Prix Osijek 2023, na kojem sudjeluju sportaši iz 35 Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na turniru je nastupilo 225 natjecatelja iz 24 kluba. Natjecanje se održalo u svim dobnim kategorijama u borbama i kicku (udaranje u vreću s elektronskim oklopom, što više udaraca u zadanom vremenu od 20 sekundi).

    Taekwondo klub Osijek na Memorijalnom turniru Bljesak 1995.

    Kao uvijek, veselja neće nedostajati: iako je primat zabava, najbolji pojedinci bit će nagrađeni medaljama i nagradama sponzora, dok prvih dvoje iz svake discipline/kategorije u rujnu putuje u Zagreb na veliko finale gdje će, u sklopu World Athletics Continental Tour Zagreb Gold 2024. - 74. Hanžekovićevog memorijala, imati priliku predstaviti sebe i svoju Regiju

    Erste plava liga Osijek započinje danas u 14:00 sati

    U Čakovcu je održano državno prvenstvo u SAVATEU u disciplini assault za juniore i seniore. Prijavljeno je bilo 109 boraca iz 14 klubova.

    Članovi HUS-a na državnom prvenstvu u SAVATEU odvojili 4 medalje