ŽIVOT

Talijani koji dolaze iz žarišta moraju u karantenu – Uvedene nove mjere!

Capak: "U Hrvatsku je u zadnja 24 sata ušlo 600 Talijana. Ako se odluče da ne žele u karantenu, vratit će se u svoju državu"

    Objavljeno 09.03.2020
    Ivona Amidžić

    U 16.20 sati počela je sjednica Nacionalnog stožera civilne zaštite te ministra zdravstva Vilija Beroša, prenosi Index.

    “Uvodimo nove mjere”, rekao je Božinović.

    “Svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz žarišta, posebno iz Kine, Italije, Koreje, bit će upoznati s obaveznom mjerom smještaja u karantenu na 14 dana”, rekao je Božinović. Dodao je i da će se hrvatskim državljanima koji dolaze iz žarišta pripisati mjera samoizolacije od 14 dana.

    “Također, preporučujemo svim građanima da razmotre odgodu putovanja u inozemstvo, i to u države i regije koje su zahvaćene korona virusom”, rekao je.

    “Što se tiče drugih skupina mjera, preporučuje se odgoditi sve skupove s više od 1.000 ljudi. Svi oni koji će ipak održati dužni su postaviti visoke higijenske standarde. Tu će biti nužno osigurati punktove sa dezinfekcijskim sredstvima, svima će se trebati dati upute da izbjegavaju bliže socijalne kontakte”, rekao je ministar.

    Nakon Božinovića riječ je uzeo ministar Vili Beroš

    “U Hrvatskoj je i dalje epidemiološka situacija mirna, imamo 12 zaraženih. Zato smo se odlučili na ovaj dodatni paket preventivnih vjera. Imamo 344 testirana, osam testova je izradi. U Italiji danas imamo novih 1499 bolesnika”, rekao je Beroš.

    “Odlučili smo poduzeti mjere da očuvamo javno zdravlje u Hrvatskoj”, dodao je.

    “Epidemiološka situacija u većini Europe se pogoršala”, rekao je Krunoslav Capak.

    “U talijanskim gradovima se ne može kontrolirati transmisija”

    “U nekim talijanskim gradovima se očito ne može kontrolirati transmisija i zato su zatvoreni, ljudi moraju ostati kod kuće. U Hrvatsku je u zadnja 24 sata ušlo 600 Talijana. Uveli smo nove mjere, do sada su bili slobodni po kretanju, sada smo prisiljeni uvesti mjeru karantene”, rekao je Capak.

    “Ako se odluče da ne žele u karantenu, vratit će se u svoju državu”, rekao je.

    “Što se tiče mjera za skupove. Mi smo razmatrali je li potrebno uvesti takvu mjeru jer mi imamo povoljnu situaciju. No, smatramo da je sad pravi trenutak da nam se ne dogodi širenje bolesti da uvedemo tu mjeru. Na velikim skupovima je nemoguće tko ulazi i je li netko kliconoša. Druga stvar je, ako se na velikom skupu dogodi širenje, trebat će nam veliki kapaciteti. Zbog toga smo odredili mjeru preporuke da se takvi skupovi ne održavaju”, rekao je Capak.

    “Ako netko želi ući u Hrvatsku, a dolazi s ovih područja, mora u karantenu”, rekao je Božinović

    “To su područja koje je i talijanska vlada zatvorila, to je sasvim razumna mjera”, dodao je ministar koji je opet uzeo riječ.

    “Sve što je iznad 1.000 nazočnih ne preporučuje se da se održi”, dodao je Božinović.

    “Vidite, s početkom krize aktivirao se krizni stožer. Sve ovo vrijeme naši stožeri redovito zasjedaju. Siguran sam da ćemo svi skupa kad dođe taj trenutak doći do zaključka kad bi se te mjere trebale ukinuti. Dobro je da je tamo gdje je zaraza počela, tamo se smanjuje. Vjerujemo da će se to dogoditi i u Italiji. No, danas je nezahvalno govoriti kad će se to dogoditi”, rekao je Božinović.

    “Zahvaljujemo i medijima i građanima što pokazuju visoku svijest. Računamo na to i ubuduće. To je najvažnija mjera prevencije”, rekao je Božinović upitan što ako netko, jer to nije zabranjeno, ipak održi skup sa više od 1000 ljudi.

    foto: youtube (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima.

    U Osijeku održana Završna konferencija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

    U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održana je jučer (10. travnja 2024. godine) Završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Više…

    Helikopter će s radom krenuti početkom travnja ove godine, a uz pilota, članovi tima bit će liječnik, medicinska sestra ili tehničar, koji su prošli posebnu vrstu obuke.

    [FOTO] U Osijeku uspostavljena Hitna helikopterska medicinska služba. Zbrinjavat će životno ugrožene pacijente iz pet slavonskih županija

    U osječku Zračnu luku u nedjelju je sletio helikopter novouspostavljene Hitne helikopterske medicinske službe koja će zbrinjavati hitne i životno Više…

    Završna konferencija projekta Razminiranje, obnove i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – NATURAVITA

    Održana je završna konferencija strateškog projekta Hrvatskih šuma – NATURAVITA

    Završna konferencija projekta Razminiranje, obnove i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

    Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

    Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

    [NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

    Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

    Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka