KULTURA

Tarda: Festival glazbe, ruha i hrane!

Festival u Dardi tematski povezan na razdoblje vladavine Sulejmana Veličanstvenog. Osmišljen je kako bi zabavio, educirao, napojio i rasplesao svakog posjetitelja!

    Objavljeno 16.08.2018
    Antonela Verković

    Festival Tarda dvodnevni je festival glazbe, ruha i hrane koji se tematski veže na razdoblje 16.st. – na stoljeće vladavine Sulejmana Veličanstvenog, a i ove će se godine održati  17. i 18. kolovoza 2018. godine na prostoru perivoja Dvorca Esterhazy u Dardi. Odakle ideja?

    Naime, dobro je poznata činjenica da je čuveni Turski – Sulejmanov most bio tu negdje na prostoru Osijeka i Baranje, no ovaj festival naučit će vas da most nije završavao bilo gdje u Baranji već da je išao upravo do Darde, točnije Dvorca – mjesta održavanja!

    Mitovi, bajke i legende, ali i činjenične priče dale su podlogu za koncept festivala koji je osmišljen da zabavi, educira, napoji i raspleše svakog posjetitelja. Ovaj povijesni festival je prošle godine privukao rijeku ljudi, a iz Udruge Đola, koja je organizator, poručuju da istu bujicu očekuju i ove godine, jer program je kažu još bolji.

    ŠTO OČEKIVATI?

    Nabrajati bismo mogli do sutra, jer je program uistinu bogat. Imat ćete priliku za vožnju kočijom, čamcima, pjevati, plesati, ali se i dobro najesti, ovog vikenda dijete ne dolaze u obzir, ‘grijeh’ je ne isprobati sve te posebne specijalitete koje se nude! 🙂 Već vas zanima što je u pitanju? Dakle, očekuje vas ‘Bujrum Sajam’ proizvoda OPG-ova iz Baranje, što uključuje i vino, ali i suvenire. uputite do štandova na kojemu ćete moći probati sarmu, baklavu, tufahije i druge delicije turske kuhinje, no nemojte stajati i jesti, pokupite klopu i udobno se smjestite u neku od merak zona raspoređenih po cijelom perivoju Esterhazy.

    Festival je odmor i čista uživancija u sevdahu i drugim evergreen pjesmama, a nakon sevdaha dežurni DJ pobrinut će se da vas zagrije za večernji dio programa, kada vas u petak, s pjesmama koje svi volite i znate očekuje Still bend, a subotnje veče uljepšat će vam Rundek Cargo Trio.

    NE MORATE SAMO SJEDITI I UŽIVATI…

    Kad se već dobrano odmorite i nauživate – organizatori su opet mislili na sve. Ne morate samo sjediti, jesti i piti, ne smijemo zaboraviti da se ipak važno kretati! 🙂 Nije riječ o nikakvim tjelovježbama i težim fizičkim aktivnostima već o kreativnim radionicama. Primjerice radionice oslikavanja keramike, filcanja vune, izrade turskih zmajeva i turskog nakita, ili pak probajte osvojiti tvrđavu katapultima. Za one uvijek žedne znanja organizatori su pripremili i četiri edukativne radionice/predavanja na temu Turske, Istambula, Kapadokije i izgradnje Turskog mosta, a da bi predavanja bila što zanimljivija osigurat će lokacija – turski šator „popločan“ jastucima. Radionice su organizirane i za vaše mališane pa će tako oni imati priliku oslikavati, sjeckati i bojati turski most.

    I da za kraj sumiramo… Dakle, u petak i subotu, 17. i 18. kolovoza u Dardi očekuje vas hiper bogat program, stoga rezervirajte datume, pokupite svoju raju i pravac Tarda!

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Ovo nije još jedan povijesni festival ;)

    Tarda – Festival vezan za priče o veličanstvenom Sulejmanovom mostu

    Festival Tarda dvodnevni je festival glazbe, ruha i hrane koji se tematski veže na razdoblje 16. st. – stoljeće vladavine Više…

    Prošetali smo Dardom i Tardom, sinoć malo prije Rundeka, a kada se narod počeo skupljati za kasniji koncert ...

    (Foto galerija) Fantastična Tarda sinoć, malo prije Rundeka

    Prošetali smo s foto aparatom Dardom i Tardom, sinoć malo prije Darka Rundeka, a kada se narod počeo skupljati za Više…

    PRONI Centar za socijalno podučavanje poziva sve zainteresirane mlade ljude, u dobi od 15 do 25 godina, s područja Zmajevca, Darde, Vukovara i Osijeka ...

    Tko želi fotografirati, dizajnirati, plesati …? Evo prilike!

    PRONI Centar za socijalno podučavanje poziva sve zainteresirane mlade ljude, u dobi od 15 do 25 godina, s područja Zmajevca, Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

    [NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije

    Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

    Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

    U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

    Kino Urania – Back to Black