ŽIVOT

Tate, sretan vam vaš dan!

19. ožujka slavimo Očev dan i dan zaštitnika hrvatskog naroda

  Objavljeno 19.03.2021
  Darija Kovačić

  Na današnji se dan u Hrvatskoj i još nekim europskim zemljama obilježava Dan očeva.

  19. ožujka u našoj je zemlji odabran za obilježavanje toga dana zbog blagdana sv. Josipa, Isusova oca, koji je i izabrani zaštitnik naše Domovine.

  Uobičajeno je darivanje očeva prigodnim poklonom kojim se pokazuje značenje oca u društvu.

  Prvi se Dan očeva proslavio pred više od stoljeća, 1910. godine u gradiću Spokane u američkoj saveznoj državi Washington kao pandan Danu žena.

  Dvije su priče o tome kada se slavio prvi Dan očeva. Prema nekim podacima, prvi Dan očeva slavio se 19. prosinca 1910. u državi Washington. Žena Sonora Smart Dodd dosjetila se načina na koji je željela obilježiti i proslaviti svojeg samohranog oca. Osjećala se kao da majke dobivaju sve priznanje za odgoj djece, te je smatrala da i očevi trebaju dobiti svoj dan jer su jednako bitni u odgoju djece.

  Sonorin je otac bio itekako poseban. William Smart, veteran građanskog rata, ostao je udovac kada je njegova supruga umrla za vrijeme poroda šestog djeteta. Sam je podizao šestero djece na maloj farmi u Washingtonu. Kako bi mu pokazala zahvalnost za sve teške poslove i ljubav koju je William dao njoj i njezinoj braći i sestrama, Sonora je odlučila da bi trebao biti dan na koji bi ljudi slavili sve očeve poput njega.

  Druga priča o prvom danu Očeva u Americi dolazi iz Fairmonta u Zapadnoj Virginiji kada je 5. srpnja 1908. Grace Golden Clayton predložila svećeniku u lokalnoj crkvi da održe propovijed u čast očevima koji su poginuli u eksploziji rudnika, u kojem je poginuo ukupno 361 muškarac.

  Osim Dana očeva danas Hrvatska obilježava i zaštitnika naše Domovine. Naime, Hrvatski je sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, jednoglasnom odlukom proglasio svetog Josipa zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva.

  U protokolu Hrvatskoga sabora iz tog vremena na latinskom jeziku je zapisano: “Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran”. Kao trajan spomen na tu odluku, 14. srpnja 2008., na ulazu u Hrvatski sabor postavljen je reljef svetog Josipa, rad kipara Šime Vulasa.

  Foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

  [FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

  Povodom dana planete zemlje 20.04.2024. Održana je akcija čišćenja 3. Rezolucija Zemlja. Inicijator aktivnost je Večernji list s partnerima: Grad Više…

  Prema željama najmlađih i ove godine HŽ je odlučio organizirati veselo blagdansko putovanje na kojemu će se djeca družiti, pjevati i zabavljati se, a uskrsni Zeko razveselit će ih i darivati

  Uskoro kreće Zeko-express

  HŽ Putnički prijevoz od 16. ožujka ponovno organizira vožnje dječjih uskrsnih vlakova Zeko-express. U Zeko-expressu bit će organiziran zabavni program, Više…

  Osim teoretskih predavanja, mladi planinari će proći razne vježbe koje će im pomoći ne samo za planinarstvo i odlazak u prirodu već i u samom budućem životu. 

  HPD “Bršljan-Jankovac” poziva u Dječju planinarsku školu

  Planinarskog društva HPD “Bršljan-Jankovac” poziva mlade u Dječju planinarsku školu. Školi je namijenjena za djecu u dobi od 7-15 godina. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Prikazom niza sposobnosti, znanja i vještina Hrvatska vojska opravdala je epitet moderne i moćne oružane sile spremne za obavljanje najzahtjevnijih zadaća.

  [FOTO] Hrvatska vojska oduševila Osječane akcijom “Postani hrvatski vojnik”

  Novi destinacijski časopis je namijenjen informiranju gostiju koji su došli u samu destinaciju i ne traže više uslugu smještaja, već aktivnosti koje se nude

  Predstavljen novi destinacijski časopis “Via Slavonija i Baranja”

  Naši vatrogasci su za sve darivatelje osigurali i prigodne poklone kako bi obilježili ovaj dan

  Dobrovoljno darivanje krvi u JVP Osijek