ŽIVOT

Telefonske linije za psihološko savjetovanje mladih

"Mladima želimo poručiti kako ih razumijemo te se nadamo da će im ovaj vid podrške biti jedan od načina za lakše prebrođivanje trenutne situacije"

Objavljeno 29.12.2020
Ivona Amidžić

Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora su pokrenuli telefonske linije za psihološko savjetovanje mladih i podršku u uvjetima pandemije.

“Mladima želimo poručiti kako ih razumijemo te se nadamo da će im ovaj vid podrške biti jedan od načina za lakše prebrođivanje trenutne situacije”, poručila je u priopćenju državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Telefonske linije pokrenute su u svih 20 županijama i u Gradu Zagrebu u sklopu projekta “Brini o sebi – budi dobro – proživi Covid”. Brojevi telefonskih linija dostupni su na internetskim stranicama državnog ureda, a mladi se za savjet i podršku mogu obratiti telefonskim pozivom, ali i SMS porukom te porukama preko mobilnih aplikacija.

Mladi su usamljeni i frustrirani ograničenjem socijalnih kontakata

Mladi se, napominju iz ureda, tijekom pandemije susreću s frustracijom zbog ograničavanja socijalnih kontakta i izlazaka, osjećajem usamljenosti, zabrinutosti oko završetka školske godine i mature, prevelikim stupnjem kritike odraslih u odnosu na odgovornost mladih, ali i strahom od zaraze za članove svojih obitelji.

Ti problemi uočeni su u razgovorima i kontaktima s predstavnicima mladih srednjoškolske dobi koji su pokrenuti kako bi se saznalo kako je mladima i što im je potrebno za savladavanje trenutne situacije.

“Mladi iz srednjih škola iz raznih dijelova Hrvatske istaknuli su i kako imaju potrebu za razgovorima o mentalnom zdravlju sa stručnom službom škola na satovima razrednika, ali i da im većini nije ugodno tražiti izravnu pomoć za svoja psihička stanja. Većina ih je navela kako bi se anonimno javili i potražili psihološku pomoć stručnjaka jer među prijateljima osjete kako se mladi teško nose u okolnostima izazvanim koronavirusom”, navodi se u priopćenju.

(Hina)

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Iako nam nekada svima nedostaje optimizma, ipak postoje oni koji su uvijek spremni pružiti ruku. Upravo takvim ljudima podršku je pružila Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

Ima dobrih ljudi! Nesebičnih, koji su spremni pomoći u svakom trenutku! Upoznajte Ivu, Tonku, Tonija i Veroniku

Živimo u vremenu kada se često razočaramo u ljude, kada pomislimo da smo sami i kada se životne situacije čine Više…

U digitalnom dobu, online svijet je naša svakodnevica. Ali, kako da budemo cool, a opet ostanemo odgovorni i razboriti? Na  radionici upravo na temu "Socijalne vještine u online svijetu"  raspravljat ćemo o   prevenciji cyberbullyinga

iMOS2023. – Informiranje mladih Osijeka – 6 predavanja i radionica za mlade i one koji rade s mladima

iMOS2023. – Informiranje mladih Osijeka od 23. do 27. listopada 2023. donosi radionice i predavanja za mlade na različite teme Više…

Mala škola životnih vještina sastoji se od pet poludnevnih radionica, a namijenjena je svim mladima, od 15 do 30 godina, koji se žele osnažiti te unaprijediti svoje socijalne vještine.

Mala škola životnih vještina – Poziv za mlade

Mladi i ove godine imaju imaju priliku besplatno učiti i raditi na svom osobnom razvoju, kroz program nazvan Mala škola Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

[NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka