KULTURA

Tenja Vas poziva na proslavu obilježavanja dana mjesnog odbora Tenja

Donosimo i program događanja...

Objavljeno 24.07.2019
Ivona Amidžić

Tenja je prigradsko naselje 6 km jugoistočno od Osijeka. U kasnom srednjem vijeku činila je najistočniji dio posjeda plemića Korođskih. Budući da su uz Hrvate većinu starosjedioca činili Mađari oni su naselju nadjenuli ime Tenja, što na mađarskom jeziku znači krava.

I jedni i drugi su 1526. pobjegli na zapad pred Turcima koji su oko 1680. u selo naselili srpsko stanovništvo iz južnih krajeva gornje Drine, Neretve te od Lima, Pive i Tare. Godine 1763. posjed Tenje kupio je virovitički podžupan barun Ivan Kapistran Adamović, koji ga je uredio i naselio katolicima. Kasnije se naselje, zbog svoje veličine, oblikovalo kao cestovno mjesto s više pokrajinskih sokaka.

U drugoj polovici 19. stoljeća Tenje je prvo pripadalo općini Sarvaš, a istom 1889. Hrvatska vlada podigla je Tenje na samostalnu općinu s Antunovcem u kotaru osječkom.

Tada je Tenje postalo Tenja…

Samo mjesto se do 20. siječnja 1914. zvalo “Tenje”, a tada je naziv promijenjen u “Tenja”. Poslije 1918. na području Tenje, naselili su se srpski dobrovoljci u duhu agrarne razdiobe, kao i poslije 1945. kada u Tenju dolaze kolonisti.

Tenja je bila upravna općina sve do 1962. kada je mjesto pridruženo općini Osijek. Do agresije na Hrvatsku 1991. Tenja se razvila u veliko prigradsko naselje. Ustrojem županija, gradova i općina 1993.  Tenja je kao prigradsko naselje potpala pod grad Osijek.

Za vrijeme Domovinskog rata južni dio Tenje bio je jedno od središta pobune protiv hrvatske vlasti, te zadnje mjesto koje je okupirano na istočnoslavonskom bojištu (6. prosinca 1991.).

Nakon mirne reintegracije 1997. i povratkom prognanika u mjestu je ponovno normaliziran život i danas je Tenja jedno od rijetkih povratničkih mjesta u kojem je zabilježen rast stanovništva.

Kapelica posvećena Svetoj Ani

U crkvenom pogledu zna se da su se za katolike u Tenji brinuli franjevci iz Osijeka. Godine 1754. katolici su podignuli u Tenji drvenu kapelu posvećenu Svetoj Ani.Rimokatolička župna crkva sv. Ane građena je od 1904. do 1905. U vrijeme Domovinskog rata 1991. crkva je minirana i zapaljena te poslije rata obnovljena.

Pravoslavni su vjernici u Tenji imali svoju parohiju od 1761. Crkva je posvećena Prijenosu moći Svetog oca Nikolaja. Tijekom Drugog svjetskog rata crkva je srušena, a nova izgrađena 1985. na temeljima stare crkve.

Program obilježavanja dana mjesnog odbora Tenja

Četvrtak, 25. srpnja 2019.

 • 17.30 Sveta misa u župnoj crkvi svete Ane
  Svete Ane 19, Tenja
 • 18.15 Polaganje vijenaca pred spomenikom hrvatskim braniteljima i civilima iz Tenja poginulima u Domovinskom ratu
  Osječka ulica 3, Tenja
 • 18.30 Svečana sjednica Vijeća Mjesnog odbora Tenja
  Domjenak
  Hrvatski dom, Svete Ane 1e, Tenja
 • 19.30 Pod sloganom “Vatrogasci ne gase samo požar” DVD Tenja upoznat će nas s vatrogasnim vozilom i opremom ispred Hrvatskog doma
  Svete Ane 1e, Tenja

Od 24. srpnja do 26. srpnja 2019.

U prostorijama Hrvatskog doma bit će postavjena izložba pod naslovom “IZRAŽAJ” akademske umjetnice iz Tenje Senke Petre Rončević koja se može posjetiti u navedenim terminima:

– od 8 do 15 sati, srijeda

– od 8 do 21 sat, četvrtak

– od 8 do 15 sati, petak

foto: facebook (screenshot-Tenja)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Provjerite što je zajedničko bicikliranju i filantropiji

Tjedan filantropije u Osijeku

Tjedan filantropije u Osijeku otvaramo izložbom o povijesti filantropije u Tuzli i Osijeku uz javnu tribinu „Lokalna filantropija – što Više…

Za svakoga ponešto, a Urania uvijek ima neke akcije...

Tjedni raspored filmova u kinu Urania

Osim projekcija u sklopu Rendez-vous au cinema programa u Kino klubu, u novome filmskom tjednu premijerno prikazujemo krimi-komediju Prevarantice s Wall Streeta, a Više…

Tko su ljubitelji horora?

Novi tjedan u kinu Urania donosi “Ono: Poglavlje 2”

U novome filmskom tjednu premijerno prikazujemo nastavak hit horora Ono: Poglavlje 2 i njemačko-talijanski krimić Zločin bez krivnje: Slučaj Collini, a na programu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prodaja ulaznica počinje u petak, 25. listopada 2019. godine.

Hrvatski ansambl 4 TENORA gostuju u Osijeku (5.12. u 20 sati) NAJAVA I ULAZNICE

Posljednjih je godina sve više vinarija na istoku Hrvatske krenulo s proizvodnjom pjenušaca. Zašto?

Promocija Vina kalazić u Vinskoj mušici (25.10 u 20 sati) REZERVACIJA

Povjesničarka mr. sc. Vera Erl govorit će o glazbenom putu Julija Njikoša uz izložbu ostavština o glazbenom putu osječkog muzikologa

Muzejski četvrtak uz Julija Njikoša (24.10 u 19 sati) NAJAVA