ŽIVOT

Teška noć u Slavoniji: Potopljene kuće, podrumi, ceste, auti, ogromna šteta

Poplave u Našicama, rijeka vode po ulicama Županje, posebno pogođeni Seona, Zoljan, Martin, Donja Motičina...

Objavljeno 20.07.2021
Ivona Amidžić

Jaka kiša koja je jučer navečer pala na području grada Županje prouzročila je velike probleme žiteljima toga vukovarsko-srijemskog grada jer je voda prodrla u pojedine obiteljske kuće, ali i poplavila dijelove gradskih prometnica, prenosi Index.

Gotovo cijeli grad je poplavljen. Brojna dvorišta su pod vodom. Više automobila ostalo je u bujici. Na terenu su sve raspoložive snage JVP-a Županja i komunalnog poduzeća Komunalac, koje pokušavaju ispumpati vodu iz kuća u koje su prodrle prekomjerne količine oborina.

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Županje Mladen Dogan za Hrvatski radio Županja je rekao kako problema ima u svim dijelovima grada, ali i u susjednim Bošnjacima.

Jaka kiša počela je padati iza 18 sati, a pljusak je bio toliko jak da odvodi nisu uspjeli primiti tako veliku količinu vode, koje je u vrlo kratkom vremenu palo na nekim mjestima i do 144 litre po četvornom metru.

U mjestima Seona, Zoljan, Martin, Donja Motičina – u ponedjeljak poslijepodne poplavljeni su podrumi, ali i neke kuće. Sanacija šteta nastavljena je i jutros.

Velike poplave i na našičkom području

Stanje na našičkom području, gdje je nevrijeme praćeno obilnom kišom jučer poslijepodne prouzročilo poplave, trenutačno je dobro i voda se povlači, izvijestili su predstavnici županijskoga stožera civilne zaštite, lokalne samouprave i Hrvatskih voda.

Načelnik županijskoga stožera i dožupan Mato Lukić nakon obilaska terena izjavio je novinarima kako je stanje na našičkom području za sada dobro, voda se povlači pa se nadaju da će biti sve u redu.

Istaknuo je da je u vrlo kratkom vremenu pala ogromna količina oborina, rekavši da su sve ekipe na terenu i čine sve što mogu.

Gradonačelnik: Stanje je pod kontrolom, ali je puno šteta na kućama

Našički gradonačelnik Krešimir Kašuba ocijenio je kako je našičko područje pogodila elementarna nepogoda jer je u roku od par sati pala velika količina oborina, što je prouzročilo poplave.

Također je istaknuo da su sve službe na terenu, javne te dobrovoljne vatrogasne postrojbe iz Našica, ali i iz drugih gradova.

“Stanje je pod kontrolom, ali je puno šteta na obiteljskim kućama, u kojima je razina vode jedan metar ili više”, rekao je Kašuba. Dodao je da oborine prestaju, razina vode se smanjuje pa gradonačelnik vjeruje da u narednim satima više neće biti opasnosti.

“Činimo sve što možemo da se stanje dovede pod kontrolu”

Direktor osječkoga vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda Željko Kovačević ponovio je kako je u vrlo kratkom vremenu pala iznimno velika količina oborina, ustvrdivši kako je teško boriti se protiv toga.

“Činimo sve što možemo da se stanje što prije dovede pod kontrolu. Optimisti smo jer po našem sudu vodni val prolazi, pratit ćemo situaciju i u narednim satima činiti sve kako bismo prevenirali neke moguće neželjene posljedice za građane Našica i okolice”, poručio je Kovačević.

Rekao je kako su nepogodom posebno bila pogođena naselja Donja Motičina i Zoljan, što je sve iznenadilo jer na tom području do sada nije bilo poplava, ali, najavio je Kovačević, vidjet će što u budućnosti mogu popraviti u tim naseljima kako bi se spriječile poplave.

U nekim mjestima kraj Našica voda je prodrla u kuće

Vatrogasci objavili priopćenje

Hrvatska vatrogasna zajednica objavila je priopćenje o poplavama.

“Šire našičko područje jučer je u popodnevnim satima zahvatilo jako nevrijeme s obilnom kišom koje je izazvalo plavljenje kuća i prometnica u Našicama kao i u mjestima: Zoljan, Martin, Brezik, Donja i Gornja Motičina te Seona. U saniranju posljedica poplava što je uključivalo intervencije ispumpavanja podrumskih prostorija, kanala, izrada zečjih nasipa te uklanjanja granja i ostalih prepreka na prometnicama, sudjelovao je 61 vatrogasac iz JVP-a Našice te DVD-ova Našice, Koška, Velimirovac, Zoljan, Našički Markovac, Jelisavac i Vukojevci.

U pripravnosti je bio stavljen i jedan dio vatrogasnih snaga iz Virovitičko-podravske županije, ali se ipak nije ukazala potreba za njihovim angažiranjem.

“Problem je izazvala velika količina vode koja se slijevala u potok Našičku rijeku koji se izlio iz korita po okolnim poljima i u blizini objekata. Vatrogasci s područja Našica bili su angažirani na ispumpavanju objekata i postavljanju vreća za zečje nasipe. Došlo je do urušavanje jedne stare kuće. Postupnim smirivanjem situacije pristupilo se čišćenju potoka s građevinskim strojevima”, rekao je zapovjednik VZŽ Osječko-baranjske Zdravko Cvenić te istaknuo da su vatrogasci i dalje angažirani na sanaciji posljedica nevremena.

I šire područje Županje zahvatilo je nevrijeme praćeno obilnom kišom. Zbog velike količine oborina došlo je do plavljenja prometnica, podruma kuća te industrijskih objekata i trgovačkih centara. Angažirana je JVP Županja te DVD-ovi Županja, Štitar, Cerna i Gradište koji su u razdoblju od 20:00 do 05:00 sati 20. srpnja odradili oko 60 intervencija ispumpavanja podruma, uklanjanja prepreka sa prometnica i ostalih tehničkih intervencija saniranja posljedica poplava. Tijekom dana nastavit će se rad na preostalim intervencijama uzrokovanih poplavom.

foto: MUP, Facebook, Hrvatska vatrogasna zajednica, DVD Našice

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Osobito teško su pogođena naselja Donja Motičina, Martin, Seona, Zoljan, ali i grad Našice u kojima je voda prodrla u stambene objekte...

FOTO: Polako se popravlja situacija u poplavljenom našičkom području

Zapad Osječko-baranjske županije, točnije šire našičko područje, u ponedjeljak 19. srpnja 2021. godine zahvatilo je snažno nevrijeme praćeno velikom količinom Više…

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena, moguća su oštećenja na imovini te drveću, moguće lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča te prekidi u prometu"

OPREZ! I danas na snazi niz upozorenja, moguće bujične poplave: “Zaštitite sebe i svoju imovinu”

Iznad naših krajeva i dalje kruži vlažan i nestabilan zrak, iako visinska ciklona postupno slabi, prenosi Index. Ipak, još i Više…

Iako je jučer objavljeno da je područje Osječko-baranjske županije dobilo crveno upozorenje za današnji dan zbog moguće lokalne obilne kiše, danas je DHMZ revidirao upozorenje, pa je tako na snazi narančasto upozorenje

Upaljen narančasti meteoalarm očekuju se bujične i urbane poplave

Iako je jučer objavljeno da je područje Osječko-baranjske županije dobilo crveno upozorenje za današnji dan zbog moguće lokalne obilne kiše, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Neke zemlje su to već počele, kao što su, primjerice, Turska i Mađarska..."

Capak: Vrlo vjerojatno ćemo se cijepiti trećom dozom

Cijeli Jadran u ovom trenutku pleše između narančaste i crvene boje na karti ECDC-a, ovo su mjere kojima se želi spriječiti da se za povratke iz Hrvatske počnu uvodi restrikcije

Božinović objavio nove mjere za Jadran: uvodi se niz ograničenja za okupljanja

Islamski centar u Osijeku nalazit će se na Jugu II u blizini muslimanskog groblja, a imat će prostor za vjerske, kulturne, odgojne, obrazovne, humanitarne i druge sadržaje

Početak izgradnje Islamskog centra u Osijeku do kraja godine