ŽIVOT

Test krvi pokazuje koliko ste depresivni

Biomarkeri povezani s poremećajima raspoloženja

  Objavljeno 18.04.2021
  Darija Kovačić

  Znanstvenici su razvili novi test krvi koji analizira biomarkere povezane s poremećajima raspoloženja, koji bi mogao biti prekretnica u načinu dijagnosticiranja i liječenja depresije te bipolarnog poremećaja, prenosi Index.

  Iako se za depresiju zna već stoljećima i od nje boluju stotine milijuna ljudi diljem svijeta, tradicionalna dijagnoza i dalje ovisi o kliničkim procjenama liječnika, psihologa i psihijatara.

  Stručnjaci su u novom istraživanju identificirali 26 biomarkera u krvi pacijenata koji su varijabilno povezani s učestalošću poremećaja raspoloženja, uključujući depresiju, bipolarni poremećaj i manije.

  “Biomarkeri mogu biti važan alat kod onih poremećaja kod kojih subjektivna percepcija pojedinca ili klinički dojam zdravstvenog djelatnika nisu u potpunosti pouzdani”, rekao je  psihijatar Alexander B. Niculescu sa sveučilišta Indiana.

  “Ovi testovi krvi mogu otvoriti vrata preciznom i objektivnom praćenju reakcije na liječenje”, dodao je.

  Znanstvenici su na ovoj studiji radili četiri godine te su promatrali stotine pacijenata u Medicinskom centru Richard L. Roudebush i provodili niz testova za identifikaciju biomarkera ekspresije gena koji bi mogli biti povezani s poremećajima raspoloženja, piše Science Alert.

  Uzimali su krv onim pacijentima s depresijom koji su pristali sudjelovati u istraživanju tijekom svih sastanaka sa svojim psihijatrom i pratili njihovu promjenu raspoloženja. Zatim su usporedili te uzorke krvi s bazom podataka prikupljenih iz 1600 studija o ljudskoj genetici, ekspresiji gena i ekspresiji proteina i identificirali 26 biomarkera koji bi mogli biti povezani s depresijom i sličnim oboljenjima.

  U završnoj fazi istraživanja su na drugoj skupini psihijatrijskih pacijenata pokušali utvrdili mogu li putem tih 26 biomarkera odrediti njihovo raspoloženje, depresiju i maniju

  Ustanovili su da je 12 biomarkera bilo jako povezano s depresijom, šest s bipolarnim poremećajem, a dva s manijom.

  Iako se za sada radi o znanstveno potvrđenom konceptu te nije poznato kada bi ovaj test mogao ući u široku upotrebu, znanstvenici se nadaju da će njihovi rezultati uvjeriti psihijatrijsku zajednicu da precizno medicinsko dijagnosticiranje može imati svoju ulogu u dijagnozi i liječenju depresije.

  “Ovo je naš pokušaj da psihijatriju iz 19. stoljeća prebacimo u 21. stoljeće”, rekao je Niculescu.

  Istraživanje naziva Precision medicine for mood disorders: objective assessment, risk prediction, pharmacogenomics, and repurposed drugs objavljeno je u časopisu Molecular Psychiatry.

  Foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Pozivamo studente i profesore osječkih fakulteta, ali i ostale naše sugrađane koji su u mogućnosti da se odazovu na ovu akciju"

  Akcija dobrovoljnog davanja krvi na Kampusu

  Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC Osijek organiziraju akciju dobrovoljnog davanja krvi koja će se Više…

  Krv se uzima samo kada je darivatelj zdrav i ima dovoljno željeza. Zdrav organizam darivatelja krvi vrlo brzo u potpunosti nadoknađuje količinu i sve sastavne dijelove darovane krvi

  Još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Portanovi

  Kao što znamo, krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek – darivatelj krvi. Svi Više…

  Naši najstariji preci iz roda Homo pojavili su se na kopnu prije 2,5 milijuna godina s primitivnim majmunolikim mozgovima otprilike upola manjim nego što su današnji ljudski

  Mozak modernog čovjeka razvio se kasnije nego što se misli

  Mozak modernog čovjeka mlađi je nego što se dosad pretpostavljalo i razvio se vjerojatno prije milijun i pol godina, odnosno Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "U sljedeće dvije godine HŽ Putničkom prijevozu bit će isporučeno 33 nova elektromotorna vlaka...

  Osječko-baranjska županija izdvojila još pola milijuna kuna za prijevoz studenata

  Obavijest korisnicima prava na zajamčenu minimalnu naknadu o podjeli paketa hrane

  Najava podjele paketa hrane

  Monitoring terena na području Osijeka pokazao je potrebu za nastavkom provođenja tretmana suzbijanja komaraca...

  Novi tretmani u sedam dijelova grada