ŽIVOT

Testirali namirnice na opasnu tvar – provjerite kako su prošli neki od naših proizvoda

Keksi naše osječke tvornice ocijenjeni najvećom ocjenom vrlo dobar

Objavljeno 14.03.2019
Tamara Lemajić

Kako bi provjerili prisutnost akrilamida u hrani, slovenska udruga za zaštitu potrošača testirala je 21 proizvod dostupan na susjednom tržištu. Rezultati testa pokazali su da je većina uzoraka u skladu s propisanim vrijednostima, a trećina ih je bila na granici ili s vrijednostima malo većima od dopuštenih, piše jutarnji.hr.

Slovenci su na testiranje stavili nekoliko skupina proizvoda inače poznatih po prisutnosti akrilamida, tvari koje nastaju prilikom termičke obrade namirnica, posebno pri prženju i pečenju, a koje su posebno štetne za zdravlje.

Krumpirov čips, keksi, piškote, hrana za djecu i dojenčad, instant i obična kava, krekeri, medenjaci i drugi samo su neki od uzoraka koji su prošli kroz akreditirani laboratorij. Među njima našla su se i tri proizvoda domaćih proizvođača – Podravkini Lino dječji keksi, Kviki štapići i Abeceda keksi tvornice Karolina iz Osijeka.

Sva tri proizvoda pritom su ocijenjena najvećom ocjenom vrlo dobar, što znači da je prisutnost akrilamida u tim proizvodima dosta daleko od maksimalno dopuštene količine, a najveći problemi zatečeni su u skupini proizvoda krekeri, u kojima su vrijednosti bile blizu maksimalno dopuštenih mikrograma po kilogramu.

 

Foto: Pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ako pijetao snese jaje na hrvatsko-mađarskoj granici, čije je jaje? ;)

Mensa: Testiranje inteligencije u Osijeku!

Hrvatska Mensa, udruga visoko inteligentnih osoba, organizira testiranje inteligencije u Osijeku, 12. svibnja, a za sve zainteresirane osobe, koje žele Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Oko 1,6 milijardi ljudi ovisi o šumama, no unatoč tomu godišnje se uništi 13 milijuna hektara

Svjetski dan šuma: Godišnje se uništi oko 13 milijuna hektara šume

Osijek je odabran zbog rasta startup zajednice i svojevrsne revitalizacije Slavonije

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G tehnologiju: Jedan od prvih na redu je i Osijek