SPORT

Tin Srbić u finalu Svjetskog prvenstva – “Preponosan sam na trenera i sebe i to što smo opet postigli”

"Najviše me veseli što sam opet pokazao da sam među najboljima i da sam se vratio na tu razinu. Stvarno sam prezadovoljan, presretan, preponosan na to što smo postigli opet"

    Objavljeno 02.10.2023
    Matija Ivanković

    Tin Srbić plasirao se u finale preče na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu! U svoje 4. svjetsko finale na 5. SP-u u karijeri ušao je s četvrtom ocjenom kvalifikacija (14.433).

    Naš aktualni prvak Europe i olimpijski viceprvak, te bivši prvak i doprvak svijeta, nastupio je prvi kvalifikacijski dan i odmah bio 4. Iza njega su bile još dvije jake skupine tog dana, ali „preživio“ je i Kineze, Amerikance, Nizozemce, Australce, Litavca… Danas je strepnja trajala do 14 sati, no ni u te dvije posljednje skupine nitko ga nije uspio dostići.

    Tin je danas čak mogao odmah osigurati i Olimpijske igre u Parizu, no za to će se ipak morati dodatno izboriti u nedjelju u finalu kada mu za Igre treba bolja ocjena od Brazilca Arthura Mariana, jedinog iz tog finala koji se još nije kvalificirao u Pariz. Svi drugi već imaju vize.

    „Drama je gotova. Prvi dio drame. Ostao sam četvrti i plasirao sam se u svoje 4. svjetsko finale u petom nastupu. Jako dobar skor. Ali, najviše me veseli što sam opet pokazao da sam među najboljima i da sam se vratio na tu razinu“, u uvodu će Tin.

    „I trener i ja smo preponosni i prezadovoljni s ovim rezultatom već sada. Za mene je on bio osobna pobjeda već nakon odrađenih kvalifikacija. Iskreno, nisam baš vjerovao da ću ostati četvrti, ali nadao sam se da ću ući u finale. U finale je ušao i Brazilac Mariano kao osmi, zadnji. Bilo je jako blizu da ga netko izbaci ili da se Brazil plasira momčadski na OI. Niz detalja je moglo ići na moju stranu, ali nisu. A opet, isto tako mogao sam i ja zeznuti kvalifikacije pa ne bih ni razmišljao o tim stvarima. Moram u finalu za tjedan dana biti bolji od njega da bih se plasirao na Igre, ali pokušati ću to staviti na stranu. Moram se s trenerom dogovoriti koju ćemo točno vježbu ići u finalu. Stvarno sam prezadovoljan, presretan, preponosan na to što smo postigli opet.

    Može li usporediti ove i njegove prve olimpijske kvalifikacije iz Stuttgarta 2019. kada je na kraju osigurao i Tokio i osvojio svjetsko srebro? Upravo je Mariano tada bio zlatni.

    „Tamo sam puno više razmišljao prije nastupa u kvalifikacijama o plasmanu  na OI. Sada puno manje. Sada sam puno više razmišljao nakon odrađene vježbe jer sada ide samo jedan u Pariz, tada su išla prva tri. Da su pravila kao što su bila prije 4 godine, Mariano i ja bi već sad bili sigurni da idemo na OI. Ovaj osjećaj nakon kvalifikacija tada je bio puno bolji nego je sada. Pomiješani su mi osjećaji, ali prevladavaju sreća i ponos. Žao mi je što su takva pravila. Ali, malo ćemo se sada zezati, reći ću Marinu da se dogovorimo da dobijemo istu ocjenu, pa da oba idemo u pariz“, kroz smijeh će Tin.

    Što je radio ova dva dana dok je čekao rasplet kvalifikacija?

    „Pratio sam sve na mobitelu, nisam bio u dvorani. Išli smo na večeru, na cugu, odmorio se, naspavao. Danas sam na doručku pratio 1. subdiviziju, pa drugu… Nakon jučerašnjeg dana, nakon 4. subdivizije, znao sam da je to – to. Znao sa da danas ima nekoliko kandidata koji mogu dobiti neku ocjenu preko 14.1, 14.2, ali da me baš petorica mogu izbaciti, znao sam da je nemoguće.“

    Novo čekanje je pred njim, jer tek za tjedan dana ima finale.

    „Iskreno, dovoljno sam spreman da mogu i sutra odraditi finale. Nemam nikakvih ozljeda ni problema pa mi je svejedno kad je finale. Možda je OK da u ovih tjedan dana možda element „hvast“ dovedem u red… Nisam još ništa dogovorio s trenerom. Vidjet ćemo što ćemo ići u finalu. Nastupam iza Brazilca u finalu, sve treba dobro proučiti i dogovoriti.“

    Ni trener Lucijan Krce nije još mislima u finalu.

    „Strašno sam zadovoljan s Tinom, cijeli ovaj period je jako dobro trenirao. Osjetila se mala nervoza pred nastup, ali na samom nastupu uspio se smiriti i odvježbati jednu vrhunsku vježbu. A u finalu… Kako se rasplete – rasplete. Nećemo se predati sigurno. Ispada da Tin treba dobiti Mariana, ali ja se ne bih s time uopće opterećivao. Treba ostati koncentriran i odraditi ono što smo trenirali. Mislim da tu onda ne bi trebalo biti većih problema.“

    Kako je trener „preživio“ dvodnevne kvalifikacije?

    „Jako teško. Gledao sam sve u dvorani. Nisam se htio prerano veseliti. Pomislio sam da je zapravo to – to kad smo preživjeli Kineze. Bio sam optimističan cijelo vrijeme. Presretan sam s ovim rezultatom.“

    Najbolji u kvalifikacijama bio je aktualni olimpijski pobjednik iz Tokija, Japanac Daiki Hashimoto (15.000), drugi je Kazahstanac Milad Karimi (14.600), treći još jedan Japanac Kenta Chiba (14.500), slijedi Tin sa 14.433, Kinezi Weide Su (14.300), Amerikanac Paul Juda (14.166), Kanađanin Felix Dolci (14.133) te Brazilac Arthur Mariano (14.133).

    Tinovo finale preče na rasporedu je u nedjelju, 8. listopada od 17:20 uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji.

    Danas je svoj posao u Antwerpenu završila naša jedina ženska predstavnica Tina Zelčić. 20-godišnja Zagrepčanka i članica ZTD Hrvatskog sokola nastup na gredi odradila je s ocjenom 12.400 (start 4.6), no i nju čeka rasplet tek nakon sutrašnjeg, drugog kvalifikacijskog dana gimnastičarki.

    „Odradila sam bez pada, zadovoljna sam. Bilo je malo klimanja, ali uspjela sam se smiriti i odraditi kak’ spada. Prije nastupa sam dosta čekala gore na podiju jer su Portugalki dugo sudili. Malo me to prodrmalo, ali uspjela sam odraditi svoju vježbu. Atmosfera je bila nevjerojatna, dvorana je danas skoro puna i super je raditi u takvoj atmosferi.“

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Hrvatska u Parizu imati dva gimnastičara, s obzirom na to da je Tin Srbić ranije uspio u tome

    Aurel Benović izborio Olimpijske igre u Parizu!

    Fantastične vijesti stigle su iz Katara – Aurel Benović četvrtim mjestom u finalu partera Svjetskog kupa u Dohi osigurao je Više…

    Zaslužio je to Marin odličnim nastupima i ove sezone, pa se zasluženo našao na popisu hrvatskih reprezentativaca za njegovo dosad najjače natjecanje.

    Županović će nastupiti na Svjetskom prvenstvu!

    Izniman napredak svake godine u svojoj sportskoj karijeri ima naš paraatletičar Marin Županović. Najbolje to potvrđuju njegovi rezultati ne samo na Više…

    Benović, Ude, Korent, Šulekić i debitanti Mešter i Sambolec izborili borbe za medalje. Najbolji nastup odradio je domaći dečko, Osječanin Aurel Benović koji je imao najveću kvalifikacijsku ocjenu na parteru!

    [FOTO] Prvi kvalifikacijski dan – DOBRO World Cup u Osijeku – Čak 6 hrvatskih finala u Osijeku!

    Šest od sedam! Čak šest hrvatskih gimnastičara izborilo je subotnja finala na Svjetskom kupu u Osijeku! Prvog kvalifikacijskog dana DOBRO Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kao uvijek, veselja neće nedostajati: iako je primat zabava, najbolji pojedinci bit će nagrađeni medaljama i nagradama sponzora, dok prvih dvoje iz svake discipline/kategorije u rujnu putuje u Zagreb na veliko finale gdje će, u sklopu World Athletics Continental Tour Zagreb Gold 2024. - 74. Hanžekovićevog memorijala, imati priliku predstaviti sebe i svoju Regiju

    Erste plava liga Osijek započinje danas u 14:00 sati

    U Čakovcu je održano državno prvenstvo u SAVATEU u disciplini assault za juniore i seniore. Prijavljeno je bilo 109 boraca iz 14 klubova.

    Članovi HUS-a na državnom prvenstvu u SAVATEU odvojili 4 medalje

    7. Kup grada Osijeka okupio je 12 zemalja te se održalo preko 400 nastupa. Tijekom natjecanja održan je i Europski kup za kadete (U14). Ove godine, nešto je manje zemalja, ali je održano više borbi.

    [FOTO] 7. Osijek Fencing cup 2024.