ŽIVOT

Tjedni afirmacije jednakosti za Romkinje i Rome, u Sl. Brodu srušen ‘zid predrasuda’

U sklopu manifestacije, do 8. svibnja, Brođani će moći u Gradskoj knjižnici vidjeti i audio vizualnu izložbu "Jednog dana život će biti lijep"

Objavljeno 27.04.2021
Ivona Amidžić

Simboličnim rušenjem ‘zida predrasuda’ u ponedjeljak je na središnjem gradskom trgu počeo slavonskobrodski dio programa “Tjedana jednakosti” kojim se želi ukazati na probleme Roma u Hrvatskoj.

Program od 8. travnja do 30. lipnja realiziraju udruge Arterarij, Centar za mirovne studije i Romska organizacije mladih Hrvatske.

“U Brodsko-posavskoj županiji 75 posto Romkinja i Roma ocjenjuje javne susrete i odnose kao dobre ili vrlo dobre. Smatramo kako je to ohrabrujući podatak”, rekla je Sandra Kasunić, voditeljica projekta Arise Roma, u sklopu kojeg se realizira manifestacija “Tjedni jednakosti”.

Kasunić je dodala da je visok postotak pozitivnih ocjena prihvaćenosti Roma u zajednici za organizatore ovog programa poticaj kako bi se situacija dodatno poboljšala.

U sklopu manifestacije, do 8. svibnja, Brođani će moći u Gradskoj knjižnici vidjeti i audio vizualnu izložbu “Jednog dana život će biti lijep” Barbare Matejčić i Ane Opalić.

“Htjele smo ukazati na korelaciju uvjeta života, obrazovnih mogućnosti, onda i rezultata. Romska djeca imaju teže startne pozicije u životu i zato im je u školovanju teže. Ovo je i izložba o siromaštvu u Hrvatskoj koja je među zemljama EU s najizraženijim siromaštvom djece. Iz njega postaje sve teže izaći, jer je društvena mobilnost u Hrvatskoj sve slabija”, ustvrdila je  Matejčić.

Rekla je i kako žele da se razgovara o ekonomskim uvjetima u kojima Romi odrastaju, a ne da se to podvodi pod način života ili kulturu te izrazila nadu da će će i ova izložba pridonijeti i promjeni polazne točke za raspravu o teškom položaju Roma.

Brođani su u ponedjeljak mogli pogledati i predstavu “POGLEDAJME” Romana Nikolića, nastalu u suradnji s glumcima Severinom Lajtman i Sinišom-Senadom Musićem u Centru mladih.

Program “Tjedana jednakosti” uz Slavonski Brod realizira se i u Zagrebu, Rijeci, Kutini, Čakovcu i u Belom Manastiru. Paralelno s javnim programima na društvenim mrežama ide i kampanja #ProBudiJednakost.

(Hina)

foto: screenshor

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Najčešće greške povezane su s krivom upotrebom glasova ć i č, đ i dž, kao i s jednačenjem glasova po zvučnosti, a za njih su najočitiji primjeri riječi ćevapčići i ćevabdžinica...

Slavonskobrodski gimnazijalci pronašli više od 300 pravopisnih grešaka na javnim mjestima

Slavonskobrodski gimnazijalci pronašli su za četiri godine više od 300 pravopisnih grešaka koje su gradski oci ispisali ili odobrili na Više…

Duspara: "Svakim danom osjećam se sve bolje pa očekujem skori povratak svakodnevnim radnim obvezama"

Gradonačelnik Slavonskog Broda otpušten iz bolnice

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara otpušten je s liječenja iz slavonskobrodske bolnice u koju je primljen 9. studenoga zbog zdravstvenih tegoba Više…

Rekreativno 5-kilometarsko trčanje u kojem mogu sudjelovati svi građani - Jedinstveni način obilježavanja u Europi

Obilježavanje Dana europskog broja 112 u Slavonskom Brodu

Dana 11. veljače 2020. godine navršit će se 15 godina od uvođenja broja 112 u operativnu funkciju u Republici Hrvatskoj. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje