ŽIVOT

Tko kaže da ne napredujemo? Predstavljen novi projekt FERIT-a i zagrebačke tvrtke Trilix d.o.o.

Predstavljen je EU projekt ''Istraživanje beacona u svrhu izgradnje mreže kretanja - razvoj platforme za urbanu mobilnost'' kojeg zajednički provode tvrtka Trilix d.o.o. iz Zagreba i naš FERIT. 

Objavljeno 26.09.2018
Antonela Verković

Nakon što je otvoren ured Ericssona Nikole Tesle i Mate Rimca, evo još jednog projekta u našem gradu vezanog uz IT sektor. Tko kaže da ne napredujemo?

To je, rekli bismo, retoričko pitanje jer, iako smo svjesni činjenice da toliki broj stručnjaka ‘luta’ po Irskoj i Njemačkoj tražeći posao, bilo u struci, bilo posao samo za preživjeti, ponosni smo na to što se otvara sve više mogućnosti obrazovnoj radnoj snazi da iskaže svoje talente u našem gradu na Dravi.

Dakako, nadamo se i vjerujemo kako će navedeni uredi, a i danas predstavljen projekt popraviti svima poznato stanje nezaposlenosti. Bilo kako bilo, vjerujemo u naš grad i sretni smo što se veliki projekti i inovacije ne odvijaju ‘tamo negdje’ nego i baš ovdje kod nas, jer, mi to možemo!

A evo i o kakvom inovativnom projektu je danas bilo riječi na FERITU…

Naime, danas je na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek predstavljen EU projekt ”Istraživanje beacona u svrhu izgradnje mreže kretanja – razvoj platforme za urbanu mobilnost” kojeg zajednički provode tvrtka Trilix d.o.o. iz Zagreba i naš FERIT.

Ukupna vrijednost projekta je 3.526.917,02 kn, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosom od 2.241.146,27 kn, dok razliku u iznosu od 1.285.770,75 kn osiguravaju tvrtka Trilix d.o.o. iz Zagreba i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek. Projekt je počeo 1. lipnja 2018. godine, a trajat će 24 mjeseca.

O KAKVOM PROJEKTU JE RIJEČ?

Korisnici će dobivati pravovremene, sažete i personalizirane informacije na svoj pametni telefon ovisno aplikaciji, području interesa i mjestu kretanja i to neovisno radi li se o otvorenim ili zatvorenim prostorima. Platforma će korištenje usluge omogućiti javnim i komercijalnim partnerima i njihovim aplikacijama u svrhu povećanja razine inteligencije životne okoline, poboljšanja  kvalitete života, urbane mobilnosti i korisničkog iskustva u mobilnim aplikacijama.

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek će uz modeliranje i razvoj okoline i postupaka prikupljanja i analize podataka, raditi na analizi depersonaliziranih podataka postupcima strojnog učenja s ciljem otkrivanja uzoraka ponašanja korisnika. Istraživanja će uzimati u obzir vremenska obilježja sustava i korisničko iskustvo. Također, provest će se testiranje platforme.

A KAD SE PROJEKT RAZVIJE…

Nakon faze razvoja, planirano je pokretanje komercijalne upotrebe što će dovesti do novog zapošljavanja. Proizvodi će se ponuditi kupcima diljem EU, a koristit će se u svrhu isporuke sadržaja (tekst, audio, video, kupon i slično) ili zahtjeva za izvedbu određene aktivnosti ovisno o kontekstu (aplikacija koja se koristi, lokaciji, smjeru kretanja, interesu korisnika, itd.) u području urbane mobilnosti.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Dokument Strategije digitalizacije temelj je za sustavno i organizirano provođenje digitalizacije upravnih tijela gradske uprave te trgovačkih društava i ustanova u većinskom vlasništvu Grada Osijeka

Grad Osijek izradio strategiju digitalizacije

Sukladno Sporazumu o poslovnoj suradnji između Grada Osijeka i Fakulteta elektrotehnike računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, izrađena je Strategija digitalizacije Više…

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija organizirao je GoSTEM sajam u dvorištu Fakulteta za studente i učenike škola...

GoSTEAM sajam na Feritu – Želimo približiti našu struku najmlađima i učenicima osnovnih i srednjih škola

U dvorištu koje pripada drugoj zgradi FERIT-a danas je organiziran GoSTEM sajam namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima, Više…

Šesta po redu Cyber Security Conference održat će se 13. i 14. listopada u Osijeku, pokrit će teme iz kibernetičke sigurnosti...

CSC 2022. Izazovi kibernetičke sigurnosti

Cyber security conference ili kraće CSC održat će se 13. i 14. listopada u Osijeku, program konferencije pokriva zanimljive i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje