GOSPODARSTVO

Tko kaže da nemamo razloga za ostanak u Slavoniji? Četiri kapitalna projekta generiraju razvoj cijele Slavonije i Baranje

Osječko-baranjska županija je recimo u zadnjih mjesec dana dobila nekoliko priznanja kao najuspješnija u Hrvatskoj u ovoj godini!

  Objavljeno 20.12.2018
  Antonela Verković

  Jučer je u Pakracu održana sedma sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

  Glavne teme odnosile su se na ulaganja u zdravstvo i turizam. I sam premijer je ustvrdio da su efekti porezne reforme korisni i za ovaj dio Hrvatske te će u kombinaciji s mjerama koje se provode u demografskoj politici i jačanju gospodarstva omogućiti da što veći broj ljudi ostane u Hrvatskoj, osobito u Slavoniji.

  Još je 10 milijardi kuna iz ove financijske perspektive na raspolaganju za pet slavonskih županija. Na svima nama je da se ta sredstva ne samo ugovore, nego realiziraju i isplate – rekao je Plenković.

  Realizacija razvojnog sporazuma je u tijeku, nekoliko od 219 projekata koje su potpisali već je ostvareno, a slijedi i realizacija ostalih.

  Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić istaknuo je da kontinuirano održavanje sjednica i rad Savjeta daje konkretne rezultate. Projekti o kojima se govorilo na prethodnim sjednicama već su se počeli realizirati, a ubrzano se priprema projektna dokumentacija.

  PROJEKTI

  Naš župan je naveo četiri specifična projekta koji su inkubator i generator ukupnih kretanja na području Slavonije, Baranje i Srijema.

  1. Zračna luka Osijek za čiju se obnovu i modernizaciju sprema dokumentacija. Vrijednost projekta je 20 milijuna kuna te priželjkuje što bržu realizaciju.
  2. Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, jedino nacionalno kazalište koje financiraju županija i grad, a državni proračun nema nikakvu obavezu financiranja, za koji je također spremna dokumentacija za obnovu.
  3. Projekt novog Kliničkog bolničkog centra u Osijeku dobro se razvija, u suradnji s resornim ministarstvima osigurano je 35 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, a Županija je ispunila svoj dio obveza za ovaj, jedan od najvećih projekata na istoku Hrvatske.
  4. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera – provodi se i priprema niz projekata

  PLANOVI ZA BUDUĆNOST

   Novost je i uvođenje programa Proizvodi Slavonije, Baranja i Srijema, po uzoru na Hrvatski otočni proizvod, s ciljem podizanja konkurentnosti, promocije područja te proizvodnja i plasiranje izvornih i inovativnih slavonskih proizvoda.

  Na kraju sjednice potpisano je 16 ugovora i odluka za projekte razvoja javne turističke infrastrukture te energetske obnove u javnim zgradama. Ugovore ukupne vrijednosti više od 36 milijuna kuna s korisnicima su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar i ministar turizma Gari Cappelli koji je najavio ulaganja od 575 milijuna kuna u razvoj turizma pet slavonskih županija.

  FOTO: OBŽ

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U ovim projektima Grad Osijek očekuje minimalno 60 posto ušteda na energentima

  U tijeku velike energetske obnove OŠ Vijenac i OŠ Mladost

  U tijeku su energetske obnove OŠ Vijenac i OŠ Mladost kojima Grad Osijek očekuje minimalno 60 posto ušteda na energentima. Više…

  Usvojena su i dva prijedloga odluka o subvencioniraju kamata na kredite poduzetnika i građana

  SJEDNICA SKUPŠTINE OBŽ: Usvojeno povećanje proračunske zalihe za borbu protiv koronavirusa

  Danas je održana 29. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Za potrebe sjednice korištena je najveća dvorana na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Više…

  U radu je sudjelovalo svih 37 vijećnika koji su se izjašnjavali putem elektroničke pošte

  25. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka dnevni red odredio COVID-19

  Krizna situacija u svezi s pandemijom presudno je utjecala na prvo održavanje sjednice Gradskoga vijeća Grada Osijeka s izjašnjavanjem vijećnika Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Sadržava i online obrazac u koji se upisuju svi podaci koji su uobičajeno traženi u procesu prelaska granice

  Otvorena internetska stranica EnterCroatia – Lakši prelazak hrvatske granice

  U ovom trenutku u prodaji svojih proizvoda sudjeluje 550 poljoprivrednih proizvođača

  Poljoprivredni proizvodi iz cijele države na jednom mjestu – Online Tržnica.hr

  To je najsporije u posljednjih šest godina, što je posljedica negativnog utjecaja koronakrize

  Hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 0,4% u odnosu na lanjsko razdoblje