GOSPODARSTVO

Tko kaže da nemamo razloga za ostanak u Slavoniji? Četiri kapitalna projekta generiraju razvoj cijele Slavonije i Baranje

Osječko-baranjska županija je recimo u zadnjih mjesec dana dobila nekoliko priznanja kao najuspješnija u Hrvatskoj u ovoj godini!

    Objavljeno 20.12.2018
    Antonela Verković

    Jučer je u Pakracu održana sedma sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

    Glavne teme odnosile su se na ulaganja u zdravstvo i turizam. I sam premijer je ustvrdio da su efekti porezne reforme korisni i za ovaj dio Hrvatske te će u kombinaciji s mjerama koje se provode u demografskoj politici i jačanju gospodarstva omogućiti da što veći broj ljudi ostane u Hrvatskoj, osobito u Slavoniji.

    Još je 10 milijardi kuna iz ove financijske perspektive na raspolaganju za pet slavonskih županija. Na svima nama je da se ta sredstva ne samo ugovore, nego realiziraju i isplate – rekao je Plenković.

    Realizacija razvojnog sporazuma je u tijeku, nekoliko od 219 projekata koje su potpisali već je ostvareno, a slijedi i realizacija ostalih.

    Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić istaknuo je da kontinuirano održavanje sjednica i rad Savjeta daje konkretne rezultate. Projekti o kojima se govorilo na prethodnim sjednicama već su se počeli realizirati, a ubrzano se priprema projektna dokumentacija.

    PROJEKTI

    Naš župan je naveo četiri specifična projekta koji su inkubator i generator ukupnih kretanja na području Slavonije, Baranje i Srijema.

    1. Zračna luka Osijek za čiju se obnovu i modernizaciju sprema dokumentacija. Vrijednost projekta je 20 milijuna kuna te priželjkuje što bržu realizaciju.
    2. Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, jedino nacionalno kazalište koje financiraju županija i grad, a državni proračun nema nikakvu obavezu financiranja, za koji je također spremna dokumentacija za obnovu.
    3. Projekt novog Kliničkog bolničkog centra u Osijeku dobro se razvija, u suradnji s resornim ministarstvima osigurano je 35 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, a Županija je ispunila svoj dio obveza za ovaj, jedan od najvećih projekata na istoku Hrvatske.
    4. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera – provodi se i priprema niz projekata

    PLANOVI ZA BUDUĆNOST

     Novost je i uvođenje programa Proizvodi Slavonije, Baranja i Srijema, po uzoru na Hrvatski otočni proizvod, s ciljem podizanja konkurentnosti, promocije područja te proizvodnja i plasiranje izvornih i inovativnih slavonskih proizvoda.

    Na kraju sjednice potpisano je 16 ugovora i odluka za projekte razvoja javne turističke infrastrukture te energetske obnove u javnim zgradama. Ugovore ukupne vrijednosti više od 36 milijuna kuna s korisnicima su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar i ministar turizma Gari Cappelli koji je najavio ulaganja od 575 milijuna kuna u razvoj turizma pet slavonskih županija.

    FOTO: OBŽ

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Riječ je o javnom natječaju za dodjelu sredstava regionalnim turističkim zajednicama na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024.

    Turističkim zajednicama dodijeljeno preko 6 milijuna eura za 155 projekata

    Danas je održana 32. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi Vijeća, između ostalog, usvojili odluke o Više…

    Gradu Osijeku su dodijeljena bespovratna sredstva za sufinanciranje i provedbu tri EU projekta: „OSIgurajmo im JEdnaKost 6“, „GREENERGY 2.0“ te „SMARTRIVER“

    Gradu Osijeku i osječkom GPP-u uručeni ugovori o dodijeli gotovo 380 tisuća eura za sufinanciranje europskih projekata

    Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je u prošlu subotu u Otoku održalo svečano uručivanje ugovora iz Javnog poziva Više…

    Javni poziv otvoren je danom objave u Narodnim novinama, a rok za dostavu prijava je 45 dana od dana objave

    Javni poziv za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa

    REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA objavljuje POZIV za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa na području Republike Hrvatske za Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI