Arhiva

Tone hrane u smeću umjesto u pučkim kuhinjama

    Objavljeno 02.01.2012
    OsijekNews redakcija

    O poljoprivrednim proizvodima koji neobrani stoje na poljima da i ne govorimo, i sve to dokazuje da smo društvo rasipnika, a prema svim pokazateljima i velikog siromaštva.

    Kako bismo spojili te naizgled nespojive činjenice, u Hrvatskoj se prošle godine otvorila Banka hrane Hrvatska, inačica talijanskog Last Minute Marketa. Riječ je o ustanovi koja prikuplja hranu od trgovačkih centara i potom ih distribuira do sirotinje koja svakodnevno prebire po kontejnerima kako bi se nahranila.

    I ta ideja odlično prolazi, no razlika između Italije i Hrvatske, čija je inicijativa krenula tek prije nekoliko mjeseci, jest u tome da će Talijan, zahvaljujući utemeljitelju prof. Andreu Segreu sa Sveučilišta u Bologni, iskoristiti i onaj najmanji komadić hrane. Našim poslodavcima je lakše hranu staviti u otpis nego raditi preciznu inventuru izda li putem računa robu s približenim rokom trajanja, ili u tehnički neispravnoj ambalaži, primjerice, pučkoj kuhinji.

    Iako Caritas u Hrvatskoj odnedavno podliježe strogom HASAP-u, ondje doznajemo kako i nadalje primaju onu hranu za kojom potražnje u prodavaonicama nema. Primjerice, hranu s današnjim rokom trajanja u Caritasu ne smiju primiti, iako je stvarni rok još najmanje 30 dana.

    Kada bi se po uzoru na talijansku praksu, u Caritasu doniralo povrće, ono mora biti u ambalaži, a isto vrijedi i za brašno, tijesto i brojne druge proizvode. Ondje doznajemo i to da se u Osijeku, primjerice, baci keksa tijekom godine koliko ne možemo ni pojmiti, što zbog nedostatka deklaracije, a što zbog strogoga HASAP-a. Srećom, još ima dosta senzibiliziranih centara koje će u Caritas dati proizvode pa je tako hvalevrijedan projekt doniranja kruha u suradnji s Intersparom, a čiji je rok trajanja na dan isporuke.

    Da se može i treba bolje, potvrdila nam je i Melita Radanović iz županijske Hrvatske gospodarske komore, koja kaže da se brojne ustanove izvlače na nezadovoljavanje higijenskih uvjeta.

    – Zdrav razum govori da je sve što je pod rokom trajanja bolje darovati nego baciti. No, kod nas se s proizvodima radi kao s novinama, a iskreno, novine se barem recikliraju, dok to s hranom nije slučaj. Kod nas nije u potpunosti profunkcionirao sustav koji postoji u drugim europskim zemljama, zaključuje Radanović.

    Srećom, Banka hrane Hrvatska, kako kaže njezin predsjednik Miroslav Lakuš, radi na tome da u potpunosti iskoristi proizvode koje dobiva od svojih partnera. Vizija Banke ide na to, kaže, da se slično radi i s voćem i povrćem.

    – Borimo se protiv bacanja hrane, a ovisit će i o dobroj volji političara i naše nove vlade koliko ćemo se boriti protiv siromaštva. Suština je da kod hrane upotrijebimo sve. Talijanske kolege iz Banke hrane voće koje ostane prerađuju u sok, stave naljepnicu Banke i doniraju ga – pojasnio je Lakuš.

    Marija Mihelić/Elio Velan – Glas Slavonije

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Bubanj-Niskogradnja d.o.o.  zapošljava Strojara na građevinskom stroju – kombinirki (m/ž).  Potrebna kvalifikacija je KV rukovatelj građevinskim strojem, najmanje 5 godina Više…

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture

    Cipelcugom po Osijeku u listopadu. Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i Više…

    Skladatelj, aranžer, producent, a prije svega i uz sve to, fantastičan trubač i glazbenik Alex Sipiagin svjetsko je ime u jazz glazbi. Svoje rusko-američko podrijetlo stapa u jedinstven zvuk i glazbeni narativ koji uvijek iznova očarava slušatelje gdje god se pojavi

    Svjetsko ime jazz glazbe – trubač Alex Sipiagin s kvartetom stiže na krov Kulturnog centra

    Svjetska jazz zvijezda, trubač Alex Sipiagin i njegov kvartet stižu u Osijek gdje će održati koncert na krovnoj terasi Kulturnog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture

    Skladatelj, aranžer, producent, a prije svega i uz sve to, fantastičan trubač i glazbenik Alex Sipiagin svjetsko je ime u jazz glazbi. Svoje rusko-američko podrijetlo stapa u jedinstven zvuk i glazbeni narativ koji uvijek iznova očarava slušatelje gdje god se pojavi

    Svjetsko ime jazz glazbe – trubač Alex Sipiagin s kvartetom stiže na krov Kulturnog centra