KULTURA

Tradicionalna Makedonska večer u Osijeku

MKD Braća Miladinovci svojim djelovanjem obogaćuju kulturni život grada Osijeka te kroz aktivnosti očuvanja jezika, običaja i kulture stapaju svoje makedonske korijene i osječki život

  Objavljeno 09.03.2020
  Ivona Amidžić

  Već 16. godinu zaredom, pripadnici makedonske nacionalne manjine u Osijeku održali su tradicionalnu Makedonsku večer u organizaciji MKD Braća Miladinovci. Uz makedonske specijalitete, makedonske note i puno makedonske dobre volje i ovaj su puta ugostili i veliki broj svojih prijatelja Osječana, „Nemakedonaca“.

  Tradicionalnoj večeri nazočio je i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota koji je naglasio značaj njegovanja tradicije, kulture i običaja, ali i dodanu vrijednost koju makedonska baština donosi gradu Osijeku.

  “Iza Makedonskog kulturnog društva Braća Miladinovci stoji više od 25 godina kontinuiranog rada. Ovo je 16. makedonska večer u Osijeku, a Braća Miladinovci su jedno od šest kulturnih društava koje djeluje u okviru Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj i siguran sam da je – najaktivnije. Govori to niz priznanja koja ste dobili tijekom godina, od kojih ću izdvojiti jedno od najstarijih, Pečat Grada Osijeka za promicanje multikulturalnosti i multietničnosti. Posebno je značajna činjenica što više od dvije trećine članova društva čine vaši prijatelji koji nisu Makedonci, što potvrđuje kvalitetu djelovanja i rada kao i različite aktivnosti kojima čuvate, razvijate i unaprjeđujete baštinu, kulturu i tradiciju makedonskog naroda u Republici Hrvatskoj. Naravno, sve je to dio njegovanja i razvijanja hrvatsko-makedonskih odnosa i prijateljstva. Na tome vam se od srca zahvaljujem”, kazao je Boris Piližota te uime gradonačelnika Ivana Vrkića i svoje osobno ime zahvalio Makedoncima na uspješnoj suradnji, poželjevši im „još 100 makedonskih večeri u gradu Osijeku“.

  Uz dobrodošlicu domaćina, predsjednika Društva Borisa Trajanovskog, pozdravne riječi okupljenima je uputio i predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin.

  “Iskrene čestitke MKD Braća Miladinovci na svemu što čine, ne samo za makedonsku zajednicu, već zasigurno i za grad Osijek, za Osječko-baranjsku županiju i za Republiku Hrvatsku. Kao što je zamjenik gradonačelnika rekao – veliki broj članova nisu Makedonci, neki se osjećaju tako, neki su jako dobri prijatelji Makedonaca i to je zaista lijepo vidjeti. Stoga, puno se još godina ovako zabavljali, ali i radili u korist Makedonije i Hrvatske jer vi dobro znate, makedonski i hrvatski narod su dva iskrena prijateljska naroda, u onom najpozitivnijem smislu te riječi, a čvrsto vjerujem da će tako biti i u budućnosti”, rekao je Dragan Vulin.

  MKD Braća Miladinovci svojim djelovanjem obogaćuju kulturni život grada Osijeka te kroz aktivnosti očuvanja jezika, običaja i kulture stapaju svoje makedonske korijene i osječki život. Prema riječima Jagode Treneske Cvetičanin, društvo broji pet sekcija – od kojih je pjevačka skupina „Vardarki“ počastila goste Makedonske večeri spletom makedonskih pjesama.

  “Bio je to veliki zbor nekad, a „Vardarke“ i „Vardarci“ slave ove godine 20 godina djelovanja. Ja volim reći da je to dijete obitelji društva Braće Miladinovci, dijete kao pjevačka sekcija jer imamo i folklornu sekciju Tanec, dječju, etno-kulinarsku i likovnu. Imamo i školu makedonskog jezika i to 12. generaciju za osnovnoškolce u OŠ Vijenac, a od prije 2 godine i u Prvoj gimnaziji, za sve srednjoškolce zainteresirane za učenje makedonskog jezika. Otvoreni smo za sve koji vole makedonsku kulturu, koji ne moraju biti Makedonci, ali koji s nama rado nastupaju, druže se, putuju i vesele”, poručila je Jagoda Treneska Cvetičanin.

  Članovi Makedonskog kulturnog društva Braća Miladinovci, na 16. makedonskoj večeri još su jednom pokazali koliko vole svoju Makedoniju, ali i koliko vole svoj Osijek, kao i prijatelje i sugrađane s kojima rado dijele svakodnevni život.

  foto: Grad Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Petak na OLJK-u završava ljetnom filmskom večeri koju priprema Savjet mladih Grada Osijeka i Savjet mladih Osječko-baranjske županije

  Petak na OLJK-u donosi Čuvare priča, okrugli stol HDLU-a, Potpune strance i projekciju filmova

  Autorica je članica Reda vitezova Ružice grada, gdje je službena fotografkinja te iz čijih viteških igara crpi veliku inspiraciju za svoje fotografije...

  Izložba fotografija “Ljepota zaustavljena u vremenu”

  "U parteru i na tribini drži se propisani razmak, na ulazu se provodi dezinfekcija ruku, svatko od posjetitelja dobije zaštitnu masku"

  Rade Šerbedžije velikim koncertom otvorio 20. Osječko ljeto kulture