KULTURA

Tradicionalni 27. Božićni koncert HPD-a Lipa s humanitarnom namjenom

Koncert će se održati za pomoć Centru za pružanje usluga u zajednici Osijek - ''JA kao i TI''

Objavljeno 22.12.2019
Mirela Belaj

Tradicionalni 27. Božićni koncert Hrvatskoga pjevačkog društva „Lipa“ Osijek, koji se svake godine na sam Božić (25. prosinca) održava u crkvi sv. Mihaela arkanđela u Tvrđi.

Prvi Božićni koncert u „svojoj“ crkvi sv. Mihaela arkanđela Lipa je održala 1993. godine, pod ravnanjem tadašnje dirigentice prof. Vesne (Bognar) Svaline, i od tada svakoga Božića na tim koncertima okupljaju se brojni ljudi dobre volje, koji zajedno s lipašima kroz glazbu sa svih strana svijeta žele proslaviti rođenje Isusovo. Ove će se godine slavimo Božićni koncert Lipe održati 27. put i zbog toga se posebno zahvaljujemo župniku vlč. Ivanu Vidakoviću koji nam svake godine, pa tako i ove, nesebično ustupi prostor crkve za naš Božićni koncert.

I ovaj Božićni koncert dolazi kao „točka na i“ još jedne iznimno uspješne godine u dugoj i bogatoj povijesti Društva. U njima osobito sjaji posljednjih više od 25 godina u kojima je osvojeno pregršt nagrada i priznanja. Među njima izdvaja se čak 21 zlatna plaketa, medalja i diploma s međunarodnih i državnih natjecanja. Ono što je pak obilježilo 2019. godinu, sudjelovanje je u projektu Sing Along Concert ON TOUR, koji je održan od 29. svibnja do 2. lipnja 2019. godine u Barceloni (Španjolska). Poziv ugledne svjetske organizacije Interkultur stigao je kao rezultat 20 godina uspješne suradnje s tom organizacijom. U okviru projekta „Lipa“ je izvela vlastiti repertoar na samostalnom koncertu, kako bi predstavila hrvatsku kulturnu baštinu, a okosnica projekta bila je suradnja nekoliko profesionalnih i nekoliko nagrađivanih amaterskih zborova, solista i simfonijskog orkestra u izvedbi glasovitog Requiema talijanskoga skladatelja Giuseppea Verdija. Bilo je predivno iskustvo nastupiti u grandioznoj Palau de la Musica Catalana uz tisuću profesionalnih i amaterskih glazbenika iz cijelog svijeta, a u ovom projektu Lipa je potvrdila status svjetskih zborskih laureata (Laurea Mundi), dobivenu godinu dana ranije u Budimpešti.

„Kruna“ uspješne godine upravo je ovaj Božićni koncert. Koncert u srijedu, 25. prosinca (na sam Božić), već uobičajeno počinje u 20 sati. „Lipa“ će se publici predstaviti izborom 20-ak raznovrsnih adventskih i božićnih skladbi iz Hrvatske i svijeta (SAD-a, Portorika, Afrike, Ukrajine, Engleske, Austrije, Italije, Hrvatske…), od pučkih popijevki do pjesama poznatih i manje poznatih skladatelja. Ponovno će se, kao i na prošlogodišnjem Božićnom koncertu, predstaviti i naši mali lipaši, Dječji zbor HPD-a „Lipa“. Tako će se tijekom koncerta izmijeniti čak četiri dirigentice: prof. Valerija Fischbach, kodirigentice prof. Ozana Tomić i prof. Lidija Neznanović te voditeljica Dječjeg zbora prof. Marijana Matijević.

Na svakom Božićnom koncertu lipašice i lipaši trude se svojim sugrađanima prirediti niz glazbenih užitaka i iznenađenja, a tako je i ovaj, 27. put. Kao instrumentalna pratnja u pojedinim pjesmama predstavit će se Igor Rončević (klavir), Mateo Grigić (bubanj cajon) i Željko Vukadinović (staklene boce). Posebni gosti pak bit će osječka bubnjarska skupina RitmOS.

Repertoar ovogodišnjega koncerta čine neke nove skladbe, ali i skladbe koje su obilježile prethodne božićne koncerte te koje su lipašima i vjernoj publici posebno prirasle srcu. Na ovom koncertu Lipa će pjevati na osam jezika: hrvatskom, engleskom, njemačkom, španjolskom, talijanskom, ukrajinskom, latinskom i nigerijskom jeziku Yoruba. No, zapravo preko svih tih jezika Lipa progovara jednim jedinim univerzalnim jezikom: glazbom.

Lipaši će već tradicionalno, na kraju koncerta, svoju vjernu publiku u crkvi darivati sitnim poklonom, od srca. Detalji neka ostanu malo iznenađenje za posjetitelje 27. Božićnog koncerta.

Valja istaknuti da Božićni koncert Lipe ove godine, po dvanaesti put, ponovno ima i humanitarnu namjenu. Ovogodišnji je koncert usmjeren na pomoć Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek – „JA kao i TI“. Spomenuti Centar pruža socijalne usluge dugotrajnog smještaja, organiziranog stanovanja, psihosocijalne podrške, savjetovanja i pomaganja te pomoći u kući. Zdravstveno-psihosocijalni oporavak korisnika s mentalnim poteškoćama, uključivanje u zajednicu te rušenje stigmatizacije snažan je izazov s kojim se svakodnevno suočavaju korisnici i zaposlenici te ustanove. Provođenje programa resocijalizacije najvažniji je cilj koji pridonosi destigmatizaciji te senzibilizaciji cjelokupne javnosti na mentalno oboljele. Na stacionarnom odjelu u Osijeku smješteno je 40 korisnika, a isti su uključeni u radno-okupacijske aktivnosti, kulturne, duhovne, obrazovne i rehabilitacijske programe. Dio korisnika uspio se zaposliti u zajednici, a neki teže tome. Također, Centar se uključuje na razne manifestacije, izlete, kulturna i edukacijska događanja, a svakodnevno se trude biti produktivniji, stručniji i bolji kako bi što kvalitetnije pružali podršku onima kojima je pomoć neophodno potrebna. Trenutačno planiraju opremiti dnevni boravak u sjedištu Centra u Osijeku (Martina Divalta 2). Prostor je to druženja, posjeta i svakodnevnog opuštanja njihovih korisnika. Želja im je prostor boravka opremiti stolicama, stolovima i televizorom.

Ulaz na sam koncert već je uobičajeno slobodan, no posjetitelji će biti pozvani da na izlazu iz crkve daju dobrovoljne novčane priloge u posebno označenu kutiju.

HPD_Lipa_bozicnikoncert_osijeknews_22.12.2019.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Pjesmama kao što su "Plavi safir", "Život je nekad siv nekad žut", "Moji drugovi", "Godine prolaze", "Tamara", "Kada hodaš"... Bajaga je još jednom razveselio osječane i zapalio atmosferu u dvorani Zrinjevac

FOTO VIDEO Bajaga i Instruktori u Osijeku

U prepunoj dvorani Zrinjevac, Bajaga & instruktori su ovu subotu održali fantastičan koncert uoči Dana žena za osječane. Atmosfera je Više…

Ne brinite, nisu se premjestili daleko ;)

Bajaga i instruktori – mijenja se lokacija koncerta

Bajaga i instruktori srpski su pop i rock sastav. Osnovao ga je u Beogradu 1984. skladatelj, tekstopisac i gitarist Momčilo Bajagić Bajaga. Bogate je diskografije, a polučili su Više…

Odgođen koncert gitarističkog kvarteta 40 FINGERS

Odgađa se koncert u HNK Osijek

Obavještavaju se svi građani i oni zainteresirani za koncert gitarističkog kvarteta 40 FINGERS, zakazan za 5. ožujka 2020. godine u Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ove nedjelje na rasporedu je predstava "Priča s morskog dna!"

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku nastavlja s emitiranjem predstava

Kultura se unatoč trenutnoj situaciji i po preporukama psihologa i psihijatara mora živjeti, pratiti i uvažavati...

Žana Gamoš: Gradske ustanove u kulturi respektabilan su partner u kriznim vremenima

Ako imate potrebu ne samo pratiti, već i stvarati umjetnost neka vam ovo vrijeme bude prilika! :)

Kulturni centar Osijek poziva vas da ostanete kod kuće, a svoje vrijeme provedete – kreativno