GOSPODARSTVO

Tramišak – Medicinski fakultet treba biti vrhunska znanstvena institucija

Danas su otvorene nove adaptirane prostorije Medicinskog fakulteta u Osijeku, uz župana i zamjenika gradonačelnika, posjetila ih je ministrica Tramišak...

    Objavljeno 12.09.2022
    Iven Jurić

    Danas su službeno otvorene nove adaptirane prostorije Medicinskog fakulteta u Osijeku, otvorenje su posjetili župan Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin,  ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije  RH, Nataša Tramišak, predstavnik Sveučilišta prof. dr. sc. Drago Šubarić i zamjenik župana Mato Lukić, ugostio ih je dekan MEFOS-a prof. dr. sc. Ivica Mihaljević.

    Dekan Mihaljević pozdravio je sve nazočne, rekao je kako je potpuno obnovljeno i opremljeno 800 četvornih metara što je bitno za 1050 studenata koji studiraju na MEFOS-u, zahvalio je Ministarstvu na dijelu financija kao i Županiji, Gradu i Sveučilištu, nada se kako će u budućnosti preseliti u novu zgradu i kako će privući strane studente. Studenti sutra kreću na praksu u novim prostorima.

    Zamjenik Vulin rekao je kako mu je drago vidjeti ovakva ulaganja za ovu vrstu sektora, predstavio je projekt gradskih poduzetničkih stipendija u kojem je partner upravo ovaj fakultet, zahvalio se svima koji su pomogli u realizaciji ove obnove.

    Župan je napomenuo kako OBŽ već pet-šest godina sudjeluje u rješavanju problema KBC-a, izdvojili su dosada ukupno 4 milijuna kuna za projekte opremanje kako odjela tako i ostale bolnice, novi KBC-a bi uskoro trebao početi svoju izgradnju, Županija će svim snagama pomoći u procesu.

    Ministrica Tramišak rekla je :” Više od tri milijarde kuna bilo je dostupno za kompletno ulaganje u zdravstvo na području cijele RH, od čega je 253 milijuna kuna uloženo upravo na prostore Osijeka i Osječko-baranjske županije.

    Riječ je o ulaganjima u dostupniju primarnu zdravstvenu zaštitu, OHBP čije je izgradnja u tijeku te Znanstveni centar izvrsnosti. Dakle, zajedničkim snagama i ulaganjima možemo značajno unaprijediti kvalitetu zdravstvenog sustav ove županije. Nove prilike i fondovi tek nas čekaju, a možemo najaviti minimalno upravo ovakva ulaganja kakva su bila i do sada.”

    “Kada je riječ o najvećem projektu, KBC-u Osijek, u projektno-tehničku i studijsku dokumentaciju do sada je uloženo 35 milijuna kuna, a za daljnja ulaganja moramo tražiti i druge izvore financiranja.”

    “Trenutno su u Hrvatskoj tri velika infrastrukturna projekta u zdravstvu; nacionalna Dječja bolnica u Zagrebu, KBC Split i KBC Osijek, za koje ukupna ulaganja iznose više od osam milijardi kuna te se već traže modeli i načini financiranja putem Europske investicijske banke ili drugih međunarodnih izvora financiranja. To je dugoročan proces kojim u narednom razdoblju želimo promijeniti ukupnu sliku zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj.”

     

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Gundulićevoj ulici u Osijeku - od Ulice Stjepana Radića do Vukovarske ulice te dio Vukovarske ulice i Ulice kardinala A. Stepinca

    Potpuno se za promet zatvara dio Gundulićeve ulice

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike