ŽIVOT

Traži se najbolje zanatsko pivo

Osijek ima višestoljetnu tradiciju proizvodnje piva, pa su se u osječkoj HGK i odlučili organizirati prvo ocjenjivanje piva: upravo u Slavoniji nastaje najviše pivarskoga ječma u Hrvatskoj

Objavljeno 29.04.2021
Ivona Amidžić

Na prvo ocjenjivanje kvalitete zanatskog piva prijavljeno je 50 uzoraka piva 19 malih pivovara iz cijele Hrvatske, a deveteročlana stručna komisija procijenit će koje pivo ima najbolju punoću okusa, mirisa i svih ostalih elemenata koji se ocjenjuju. prenosi Radio Osijek.

Nakon dugogodišnjeg iskustva u ocjenjivanju kulena, voćnih rakija i meda Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek, u suradnji s osječkim Prehrambeno-tehnološkim fakultetom organizira prvo ocjenjivanje kvalitete zanatskog piva s ciljem promocije malih nezavisnih pivovara i njihovih proizvoda. Partner natjecanja je Badass Barley Malt, brend tvrtke Slavonija-slad d.o.o. iz Nove Gradiške, a ocjenjivanje zanatskog piva sastavni je dio manifestacije Osijek Craft Beer festival.

Osijek ima višestoljetnu tradiciju proizvodnje piva, pa su se u osječkoj HGK i odlučili organizirati prvo ocjenjivanje piva, istaknuo je Igor Mikulić, dodajući da u Slavoniji nastaje najviše pivarskoga ječma u Hrvatskoj, a imamo i jedinu tvornicu pivskog slada koja je i partner natjecanja.

Pravo sudjelovanja na ocjenjivanju imaju isključivo proizvođači koji su registrirani kao male nezavisne pivovare. Ocjenjuje se pivo u tipovima Ale – svijetlo i tamno te Lager – svijetlo i tamno. Pristiglo je 50 uzoraka piva 19 malih pivovara iz cijele Hrvatske u kojoj je devedesetak pivovara koje su mogle sudjelovati na ovom natjecanju.

Svaki uzorak ocjenjuje deveteročlana stručna komisija senzorskom metodom prema standardima DLG-a (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft, njemačko društvo za poljoprivredu).

Predsjednik je komisije doc. dr. Iztok Jože Košir, s Inštituta za hmeljarstvo in pivarstvo Slovenije. Pojasnio je da se ocjenjuje miris, okus, postojanost pjene, karbonizacija (koliko pivo ima mjehurića) te punoća tijela, okusa i arome. Kod piva je iznimno važno da nema grešku, odnosno da su svi procesi proizvodnje, sirovine i skladištenje odrađeni kako treba. Pivo ne treba biti „prazno” već „puno”, kad ga se proguta mora biti doživljaj, nešto ugodno, kao što je to i kod vina, a ne da je pivo samo piće koje će utažiti žeđ, ističe doc. dr. Iztok Jože Košir.

U svijetu, pa tako i u Europi, sve su popularnija Ale piva pa je većina uzoraka na ovom ocjenjivanju upravo te vrste, čime ćemo pronaći više voćnih aroma i mirisa, kaže Košir. Pivari uvijek traže nešto novo kako bi bili prepoznatljivi i drugačiji od drugih, a time profitiraju i ljubitelji piva koji mogu uživati u novim okusima. Popularnost piva raste, što razvija i kulturu pijenja piva, a nadamo se da će konobari uz jelo nuditi i razne vrste odgovarajućeg piva, poručio je Košir.

Pobjednici 1. ocjenjivanja zanatskog piva bit će proglašeni na Osijek Craft Beer festivalu 14. svibnja 2021. godine.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ovogodišnji program uključuje sedam edukativnih i interaktivnih radionica namijenjenih učenicima i široj javnosti. Svaka radionica traje 30 minuta

9. Noć znanosti na PTFOS-u

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek organizira 9. Noć znanosti koja će se održati 12. prosinca 2025. godine na adresi Franje Kuhača 18, Više…

Radionice će sudionicima ponuditi jedinstven uvid u bogatstvo aroma, okusa i priča koje ta vina kriju, uz stručno vođenje i kušanje

Mjesec vina na PTFOS-u

Stigao nam je rujan, a s njim i nova prilika za druženje i učenje uz čašu vina. Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Više…

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “MREŽE”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 5. svibnja 2025. od 9.00, a traju do 13 sati

[NAJAVA] Festival znanosti na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Posebnu vrijednost časopisu daje i činjenica da je riječ o u potpunosti domaćem proizvodu, nastalom iz znanja, iskustva i senzibiliteta ljudi koji ovaj kraj žive

Časopis Via Slavonija i Baranja dobitnik prestižnog priznanja FIJET-a

Iako je Zračna luka Čepin zatvorena preko više od dvije godine u svrhu ove manifestacije tvrtke su ishodile posebno dopuštenje od Agencije za civilno zrakoplovstvo za korištenje aerodroma u ovu svrhu

Bijeli brk u ulozi pilota vilenjaka

Bajke su osmišljene kao praktičan alat za odgojitelje, ali i roditelje, jer omogućuju lakše otvaranje tema sigurnosti na internetu, bilo preventivno ili u situacijama kada se pojave rizična ponašanja

Prevencija od najranije dobi – Uz “Bajke u digitalnom svijetu” vrtićarci će učiti o sigurnosti na internetu