ŽIVOT

Traži se najbolje zanatsko pivo

Osijek ima višestoljetnu tradiciju proizvodnje piva, pa su se u osječkoj HGK i odlučili organizirati prvo ocjenjivanje piva: upravo u Slavoniji nastaje najviše pivarskoga ječma u Hrvatskoj

Objavljeno 29.04.2021
Ivona Amidžić

Na prvo ocjenjivanje kvalitete zanatskog piva prijavljeno je 50 uzoraka piva 19 malih pivovara iz cijele Hrvatske, a deveteročlana stručna komisija procijenit će koje pivo ima najbolju punoću okusa, mirisa i svih ostalih elemenata koji se ocjenjuju. prenosi Radio Osijek.

Nakon dugogodišnjeg iskustva u ocjenjivanju kulena, voćnih rakija i meda Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek, u suradnji s osječkim Prehrambeno-tehnološkim fakultetom organizira prvo ocjenjivanje kvalitete zanatskog piva s ciljem promocije malih nezavisnih pivovara i njihovih proizvoda. Partner natjecanja je Badass Barley Malt, brend tvrtke Slavonija-slad d.o.o. iz Nove Gradiške, a ocjenjivanje zanatskog piva sastavni je dio manifestacije Osijek Craft Beer festival.

Osijek ima višestoljetnu tradiciju proizvodnje piva, pa su se u osječkoj HGK i odlučili organizirati prvo ocjenjivanje piva, istaknuo je Igor Mikulić, dodajući da u Slavoniji nastaje najviše pivarskoga ječma u Hrvatskoj, a imamo i jedinu tvornicu pivskog slada koja je i partner natjecanja.

Pravo sudjelovanja na ocjenjivanju imaju isključivo proizvođači koji su registrirani kao male nezavisne pivovare. Ocjenjuje se pivo u tipovima Ale – svijetlo i tamno te Lager – svijetlo i tamno. Pristiglo je 50 uzoraka piva 19 malih pivovara iz cijele Hrvatske u kojoj je devedesetak pivovara koje su mogle sudjelovati na ovom natjecanju.

Svaki uzorak ocjenjuje deveteročlana stručna komisija senzorskom metodom prema standardima DLG-a (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft, njemačko društvo za poljoprivredu).

Predsjednik je komisije doc. dr. Iztok Jože Košir, s Inštituta za hmeljarstvo in pivarstvo Slovenije. Pojasnio je da se ocjenjuje miris, okus, postojanost pjene, karbonizacija (koliko pivo ima mjehurića) te punoća tijela, okusa i arome. Kod piva je iznimno važno da nema grešku, odnosno da su svi procesi proizvodnje, sirovine i skladištenje odrađeni kako treba. Pivo ne treba biti „prazno” već „puno”, kad ga se proguta mora biti doživljaj, nešto ugodno, kao što je to i kod vina, a ne da je pivo samo piće koje će utažiti žeđ, ističe doc. dr. Iztok Jože Košir.

U svijetu, pa tako i u Europi, sve su popularnija Ale piva pa je većina uzoraka na ovom ocjenjivanju upravo te vrste, čime ćemo pronaći više voćnih aroma i mirisa, kaže Košir. Pivari uvijek traže nešto novo kako bi bili prepoznatljivi i drugačiji od drugih, a time profitiraju i ljubitelji piva koji mogu uživati u novim okusima. Popularnost piva raste, što razvija i kulturu pijenja piva, a nadamo se da će konobari uz jelo nuditi i razne vrste odgovarajućeg piva, poručio je Košir.

Pobjednici 1. ocjenjivanja zanatskog piva bit će proglašeni na Osijek Craft Beer festivalu 14. svibnja 2021. godine.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Danas je održano prvo ocjenjivanje hrvatskih piva, a od testiranih uzoraka pobjednici će biti objavljeni na skorom Adventu u Osijeku

FOTO Prvo ocjenjivanje kvalitete hrvatskih piva na PTF-u

Završilo je  prvo ocjenjivanje kvalitete hrvatskih piva koje je održano danas na PTF-u u Tvrđi, voditelj Ocjenjivanja bila je izv. Više…

Najbolja kvaliteta rakije i ostalih alkoholnih pića bit će u fokusu idućeg petka 11. listopada na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek...

Čija rakija je najkvalitetnija otkriva nam PTFOS

Najbolja kvaliteta rakije i ostalih alkoholnih pića bit će u fokusu idućeg petka 11. listopada na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek na Više…

Osječkom Sunčanom ulicom iz 60 točionika poteklo čak 80 stilova piva- najbolje što nudi nezavisna hrvatska pivarska scena. Osječkim pivoljupcima predstavilo se 25 pivovara.

FOTO/VIDEO Craft beer festival u Osijeku

Pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Turističke zajednice grada Osijeka u petak je otvoren Craft Beer Festival. Tako je Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Radionicom se želi potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Na radionici će se razgovarati o važnosti informiranja, prepoznavanju dezinformacija i AI sadržaju kao i o primjeni medijske i političke pismenosti u superizbornoj godini

Radionica u Osijeku: Navigiranje morem (dez)informacija

I ove su godine objedinjene pojedinačne uskrsne aktivnosti pod zajedničkim programom „Uskrs u Osijeku” te će svojim sugrađanima i dragim gostima ponuditi zanimljiv sadržaj

[NAJAVA] Uskrs u Osijeku – program događanja

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi