ŽIVOT

Trebamo li očekivati drugi val koronavirusa?

Capak: "Moje mišljenje je da se ne može dokazati da osoba koja ima antitijela nije širitelj"

Objavljeno 27.04.2020
Ivona Amidžić

Capak je na današnjoj press konferenciji Nacionalnog stožera na pitanje trebamo li očekivati drugi val virusa rekao kako postoje različiti scenariji. Ovaj je virus opasniji od onih koje smo dosad susretali, jer se širi bez simptoma.

“Ako se nakon ljeta virus vrati s istim karakteristima vrlo je vjerojatno da će doći do drugog vala. Ali tada ćemo već znati neke stvari. Ako se s virusom nešto ne promijeni možemo očekivati drugi val”, rekao je Capak.

Inicijativa o korona-putovnicama za turizam

Capak ističe kako su u Stožeru čuli za takozvanu inicijativu o korona-putovnicama. Pozitivan nalaz antitijela u krvi znači da je osoba u jednom trenu bila u kontaktu s virusom.Međutim, naglašava da to nije garancija kako ta osoba više nije zarazna i ne može prenijeti virus na druge.

“Oni koji su preboljeli virus mogu se kretati bez previše rizika, ali to nije garancija. Uvodimo serološke testove i vrlo skoro ćemo ih moći provoditi. Moje mišljenje je da se ne može dokazati da osoba koja ima antitijela nije širitelj”, komentirao je Capak.

Dodaje kako postoje osobe koje su više od 30 ili 40 dana pozitivni na PCR testu, ali za njih se ne može biti sto posto siguran jesu li zarazni i dalje: “Ne znamo ni zašto su tako dugo pozitivni, pa bismo vas molili za još malo vremena.”

Markotić dodaje kako treba istražiti koja je zaštitna vrijednost plazme zdravog čovjeka koji u krvi ima antitijela na novi koronavirus.

“To je jedna od opcija liječenja kad nemate ništa drugo. To neće biti nešto s čim se može masovno ljude zaštititi i liječiti”, dodala je.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U nastavku teksta donosimo neke od originalnih, inovativnih i uzbudljivih destinacija koje ove jeseni nude gastro iskustvo za pamćenje.

Jesenski gastro vodič uz koje je odabir najboljih restorana mačji kašalj

Regionalna restoranska scena dinamično je dočekala jesensko razdoblje, a tom svjedoči niz odličnih restorana, bistroa, vinarija i barova koji nude Više…

Uz mnoge zabavne sadržaje, osigurana je i zdravstvena zaštita te spasilačka služba, kao i rad redarske i blagajničke službe. Poznate su i cijene ulaza za ovu sezonu

[FOTO] S novim sadržajima osječka Copacabana od danas spremna za novu kupališnu sezonu

Nakon prošlogodišnje prve temeljite rekonstrukcije, osječka Copacabana i ove je godine uređena te s novim sadržajima spremna za novu sezonu. Više…

Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša