ŽIVOT

Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima jer su im preskupi!

Ovo je prvo istraživanje ove vrste provedeno u Hrvatskoj i jedno od rijetkih u Europi

Objavljeno 23.02.2021
Darija Kovačić

Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske ni nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće.

Maleni je to dio rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu kojeg je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiterkrajem 2020. godine putem online upitnika, piše Femisfera.

Ovo je prvo istraživanje ove vrste provedeno u Hrvatskoj (i jedno od rijetkih u Europi), a o relevantnosti teme govori podatak kako je upitnik ispunilo čak 6084 osobe koje su imale menstruaciju u posljednjih godinu dana, neovisno o rodnom opredjeljenju. Istraživanje je osmišljeno u dipl. psihologinjom Majom Močibob  i rezultati su dostupni putem ovog linka.

Konkretnije, više od trećine ispitanica (36.4 posto) navelo je da im se događa da moraju kupiti manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene, pri čemu 8.3 posto navodi da je to često, a 28.1 posto ponekad. Više od 10 posto ispitanica je navelo da im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kad god žele (11.9 posto), kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine (11.9 posto).

 

Njih 10 posto bilo je u situaciji da si ne može priuštiti lijekove za smanjenje boli tijekom menstruacije, a 8.8 posto je navelo da im se događa situacija da uložak/tampon ne promijene duže od 6-8 sati jer si ne mogu priuštiti više menstrualnih potrepština.

Manji udio ispitanica je bio u situaciji da su morale posuditi menstrualne potrepštine od prijateljice ili nekog drugog jer si ih nisu mogle priuštiti (4.7 posto).

Uz samu dostupnost menstrualnih potrepština i lijekova za ublažavanje boli, istraživanje je ispitalo i menstrualnu higijenu, uvjete kod kuće, na poslu, u srednjim školama i fakultetima koji (ne)omogućavaju održavanje menstrualne higijene te stigmu i sram povezan sa samom menstruacijom.

Rezultati istraživanja su nadopunjeni i preporukama doc. dr. sc. Ana Marije Sikirić Simčić s Ekonomoskog fakulteta u Rijeci, a sve kako bi se problemi na koje ukazuju rezultati adekvatno adresirali s aspekta obrazovanja, osiguranja uvjeta za održavanje menstrualne higijene, osiguravanje menstrualnih potrepština, izmjene poreznih politika te ekologije. Preporuke je moguće pročitati ovdje.

Izuzev interesa na koji način se u Hrvatskoj tretira menstruacija kroz zakonodavne i financijske, te zdravstvene i društvene okvire, PaRiter je posebnu pažnju posvetio i dijelu publikacije u sklopu koje su objavljeni rezultati, a koji sadrži umjetničke radove u različitim tehnikama koji propituju razinu stigme vezane uz menstruacije u društvenom kontekstu. Na ovom linku možete pronaći publikaciju.

“Iako je sudjelovalo više od 6000 sudionica, nije bilo moguće uključiti određene skupina ispitanica. To se posebno odnosi na ispitanice koje žive u lošijim materijalnim uvjetima, čiji bi odgovori u velikoj mjeri doprinijeli istraživanju. Mnoge od njih nemaju pristup internetu, odnosno tehničke uvjete za ispunjavanje online upitnika. Iako prikazani rezultati daju važan uvid u problem istraživanja važno ih je oprezno interpretirati, uzimajući u obzir navedeno ograničenje. Moglo bi se pretpostaviti da bi provedba istraživanja na nacionalnom reprezentativnom uzorku dovela do rezultata koji bi se razlikovali od rezultata dobivenih ovim istraživanjem. Ova se pretpostavka odnosi na sve zahvaćene teme, a u najvećoj mjeri na dostupnost menstrualnih potrepština i uvjete održavanja menstrualne higijene, pri čemu pretpostavljamo da bi rezultati pokazali lošije stanje. Nadamo se da će rezultati ovog istraživanja doprinijeti raspravama na temu menstrualnog siromaštva i potaknuti nova istraživanja kojima će se dublje i šire ispitati tema te da će oni na pozicijama moći prepoznati važnost ove teme i djelovati sukladno preporukama”, navodi se u istraživanju.

Foto: screenshot, Unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Do danas je Revolut privukao više od 150.000 klijenata u Hrvatskoj.

Revolut pokrenuo banku u Hrvatskoj, klijentima nude niz pogodnosti

Globalna financijska platforma i jedan od najpopularnijih fintecha kod nas – britanski Revolut – od sada će poslovati i kao Više…

Građani se mogu prijaviti za cijepljenje protiv Covida-19 pozivom na broj 0800 0011 ili svojem obiteljskom liječniku.

Beroš: Do sada se za cijepljenje registriralo 30.142 ljudi

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je u utorak da se na službenoj internetskoj stranici Ministarstva zdravstva za prijavu za cijepljenje protiv Covida-19, Više…

Na bolničkom liječenju su 762 pacijenta, od kojih 67 na respiratoru

U Hrvatskoj 356 novih slučajeva zaraze, umrlo 15 ljudi

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 356 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, umrlo je 15 ljudi, a broj Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Reforma obrazovanja: Pokušaji i improvizacije

Tribina o reformi obrazovanja

Na bolničkom liječenju nalazi se 56 osoba, njih 44 liječi se u KBC-u, od kojih je devet na respiratoru

U Osječko-baranjskoj županiji 71 novopozitivna osoba

Do danas je Revolut privukao više od 150.000 klijenata u Hrvatskoj.

Revolut pokrenuo banku u Hrvatskoj, klijentima nude niz pogodnosti