GOSPODARSTVO

Trećinu dana spavamo! Činimo li to kako valja?

Madrac je najvažniji za kvalitetan san, ali ništa manje nisu bitni ni podnica, kvalitetan jastuk, posteljina ...

  Objavljeno 16.05.2019
  Alan Srčnik

  Jeste li ikada izračunali koliko vremena spavamo? Znanstvenici tvrde da trećinu života provodimo spavajući. San se svrstava među najvažnije ljudske potrebe. Ako smo neispavani, često smo nervozni i nismo u stanju donositi važne odluke. U snu se tijelo odmara dok mozak procesuira informacije i iskustva koje smo prikupili tijekom dana.

  Dokazano je da san poboljšava pamćenje, kreativnost i koordinaciju. Utječe na zdravlje srca, jača intelektualne i fizičke sposobnosti, štiti od depresije i jača imunitet. I što je veoma važno, naše drage dame, važan je za mršavljenje, potiče ljepotu i dugovječnost.

  Kako bi san djelovao okrepljujuće i regenerirajuće na organizam, važne su i kvaliteta i kvantiteta sna. Bitno je da je prostor prozračen da bi se smanjila koncentracija prašine i vlage koje pogoduju razvoju grinja. Može pomoći i optimalna temperatura, a znanstvenici kažu da je to od 18-20˚C. Idalno vrijeme za spavanje je između 22 sata i 8 sati ujutro.

  Za kvalitetno spavanje neophodan je kvalitetan krevetni sustav pri čemu je najvažniji madrac. Ako spavamao na neudobnom i ‘kvrgavom’madracu najprije će stradati naša kičma, vratna kralježnica i lumbalni dio. Čak i najkvalitetniji madraci nakon 8 godina upotrebe gube svoju elastičnost i sposobnost da se prilagode našem tijelu. Zato je odabiru madraca treba posvetiti veliku pažnju, jer je ulaganje u kvalitetan madrac ulaganje u vlastito zdravlje.

  Evo nekoliko savjeta za kupnju madraca:
  1. Uvijek kupujte kod educiranih trgovaca
  2. Kupujte madrac prilagođen Vašoj tjelesnoj konstituciji – mora biti najmanje 10 cm duži od spavača
  3. Madrac ne smije biti ni pretvrd ni premekan
  4. Uvijek isprobajte madrac i to najmanje 15 minuta, dok ste odmorni i opušteni
  5. Uskladite madrac s podnicom koja mora biti elastična kako bi pratiti kretnje tijela
  6. Ako ste skloni alergijama, vodite računa o higijenskim svojstvima
  7. Zaštite madrac zaštitnim navlakama koje se mogu prati kako bi smanjili štetne alergene na najmanju moguću mjeru

  Madrac je najvažniji čimbenik za kvalitetan san, ali ništa manje nisu bitni ni podnica, kvalitetan jastuk, posteljina od prirodnih materijala kao i sam ugođaj spavaće sobe.

  Kvalitetna podnica mora imati dobar raspored opterećenja. Najbolje su kvalitetne drvene podnice sa što više užih letvica. Pri tome razmak između podnica mora biti dovoljan da omogući nesmetano prozračivanje madraca.

  Neugodan jastuk može uzrokovati probleme s kičmom, vratom, glavoboljom, alergijom i astmom. Raznovrsna ponuda jastuka od perja, vune, svile, lateksa, memo pjene, anitalergijski… da ne nabrajamo dalje, često nas odvede na krivi put. Kako isprabavate madrac, tako bi bilo dobro da isprobate i jastuk.

  Njegov oblik i veličina trebaju biti prilagođeni položaju u kojem najčešće spavate. Ne zaboravite da jastuk treba mijenjati svake 2 do 3 godine!

  Ako ne spavate dobro, krivac može biti i Vaša posteljina. Ako vam je malo vruće, malo hladno, stalno se vrtite i preznojavate, koža Vam je iziritirana i imate čudne osipe, krivac može biti baš posteljina. Izbjegavajte sintetička vlakna – odaberite posteljinu od pamuka, vune ili svile. Istrošena posteljina puna ‘mucica’ također može oštetiti kožu, pa čak i doprinijeti bržem nastanku bora.

  Idealno bi bilo mijenjati posteljinu svaka dva tjedna, a ako se često znojite i češće. Perite ju na najmanje 60 stupnjeva C kako bis e riješili bakterija i uništili grinje.

  Spavaća soba treba biti Vaša oaza mira i opuštanja. Kompletan ugođaj spavaće sobe ima veliki utjecaj na san. Ona mora biti udobna i funkcionalna, skladnih i neutralnih boja koje djeluju umirujuće. Vodite računa da je uvijek dobro prozračena i idealne temperature.

  Ne nagomilavajte nepotrebne predmete i dekoracije kako Vam soba ne bi postala skladište. Dobro osmišljena i uređena soba može postati Vaše omiljeno utočište od svakodnevnih briga, mjesto gdje ćete se odmarati i ‘puniti baterije’.

  Udoban san i odmorna jutra želi Vam MojaAkcija.hr.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ne upuštajte se u gradnju sami, jer lakše je graditi s Izolirkom!

  Lakše je graditi s Izolirkom – od temelja do okućnice!

  Gradnja ili adaptacija kuće je za sve nas jedan od najvećih financijskih ‘zalogaja’koji zahtjeva detaljno planiranje . Izrada projekta, prikupljanje Više…

  Donosimo vam vodič za sunčanje :D

  Kiša prestaje sutra! Maštate li o zlaćanom tenu okupanom suncem?

  Iako nam vrijeme nikako ne dopušta da se uljuljamo u svakodnevicu toplih dana, kratkih rukava i golih nogu, mi i Više…

  Kad imaš stresan dan, samo pomisliš - „još samo toliko dana do plaže“ i nekako ti je odmah lakše ... :)

  Iako je dan bez suviše sunca, mi već maštamo o plaži! Evo savjeta za ljetovanje …

  Što raditi na hladan, kišni dan osim zavući se pod toplu dekicu i piti topli napitak? Planirati ljetovanje, dakako! Ove Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Grad Osijek odlučno podržava najavu osnivanja javne ustanove i početka rada na strategiji „365 dana kontrole komaraca“

  Osijek: Prihvaćen apel Grada i Županije. Osijek više nije sam u borbi protiv komaraca

  Spas! Kreću avioni sljedeći tjedan! Osniva se i posebna javna ustanova samo za koordinaciju općina u suzbijanju komaraca ...

  Vlada Piližoti i Anušiću šalje novac za komarce: Iznos nije limitiran! Koliko god treba!

  Najbrže rastući sektor u Osijeku: "Iskustvo i interes imaju prednost nad stručnom spremom - Prijavite se!"

  Natječaj za posao: Osječki Ofir d.o.o. traži osobu na neodređeno!

  Close