ŽIVOT

Tretmani protiv komaraca u Osijeku i Čepinu

Kako je izvijestila tvrtka Pestrid, u ponedjeljak i utorak, 7. i 8. lipnja bit će proveden hitan tretman uništavanja odraslih jedinki komaraca na području općine Čepin

Objavljeno 07.06.2021
Ivona Amidžić

Kako bi se što uspješnije spriječila najezda komaraca, osječki je gradonačelnik Ivan Radić odlučio da se nastavi s tretiranjem odraslih komaraca sa zemlje. Hitnu akciju uništavanja odraslih jedinki danas i sutra provodi i općina Čepin, prenosi Radio Osijek.

“Nema čekanja! Nastavljamo s tretiranjem komaraca sa zemlje gdje ćemo u kratkom periodu pokriti cijeli grad”, poručio je sa svog Facebook profila gradonačelnik Radić.

Nakon sjevernog i sjeveroistočnog dijela, koje se tretiralo i sa zemlje i iz zraka, “zaprašivanje” će se danas provesti na području zapadnog dijela grada od Tvrđe, Vijenca I. Meštrovića do Josipovca i Višnjevca, uključujući sjeverni zeleni pojas na desnoj i lijevoj obali Drave, područje Halaševa, kao i Retfale, Gornjeg grada, Industrijske četvrti te Tenje i Klise na ukupnoj površini od 2.690 hektara. “Uzimajući u obzir subotnje djelovanje, s ovim novim adulticidnim tretmanom će se u kratkom vremenu pokriti gotovo cijeli Grad. Sve aktivnosti se odvijaju u skladu s preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije”, navodi se u priopćenju iz Ureda gradonačelnika.

Cijena najavljenih tretmana je ukupno 275.725,00 kuna. Sutra će se na prostoru od 15 hektara na Halaševu obaviti larvicidni tretman hladnim orošavanjem. Ove je godine u proračunu Grada Osijeka osigurano 3,1 milijuna kuna za tretmane suzbijanja komaraca.

Dosad je na području grada na površini od 305 hektra provedeno 14 larvicidnih tretmana suzbijanja ličinki, jedan avionski tretman suzbijanja odraslih komaraca na površini 1300 hektara za sprečavanje ulaska tek izletjelih komaraca iz Kopačkog rita, te 2.805 hektara adulticidnih tretmana sa zemlje u istočnom dijelu grada.

Kako je izvijestila tvrtka Pestrid, u ponedjeljak i utorak, 7. i 8. lipnja bit će proveden hitan tretman uništavanja odraslih jedinki komaraca na području općine Čepin, što je informacija posebno značajna i za pčelare.

Urbanom karakteru komaraca za razmnožavanje pogoduju vodene površine unutar dvorišta i u blizini stambenih objekata, stoga iz gradske uprave mole sugrađane za suradnju u okviru koje bi trebali:

  • redovito uklanjati otpad i nepotrebne predmete u kojima se nakuplja voda (stare auto-gume, limenke, kante, lonce, bačve i druge posude)
  • prekriti, okrenuti naopako, spremiti u zatvoren prostor ili na neki drugi način spriječiti nakupljanje vode u posudama koje se ne koriste
  • vaze za cvijeće ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda
  • spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama ili folijama
  • očistiti začepljene krovne i podne žljebove i sifone kako se u njima ne bi nakupljala voda
  • jednom tjedno mijenjati vodu u posudama na otvorenom oko kuće (tanjuri ispod posuda za cvijeće, pojila za životinje, posude za zalijevanje i druge posude)
  • održavati urednima zelene površine s korovima i visokom travom
  • spriječiti dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima
  • održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje otpadnih voda
  • gustim mrežama zatvoriti oduške septičkih jama
  • postaviti najlonske folije (tende, cerade) na način koji onemogućava zadržavanje vode na njima
  • u vulkanizerskim radionicama i skladištima guma na otvorenom treba, ako je moguće, držati gume u zatvorenom prostoru, natkriti gume koje su na otvorenom, prazniti vodu iz guma, složiti gume u oblik piramide i zaštiti ih nepropusnom folijom

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

Počinitelj je doveo u zabludu 86-godišnjaka na način da je od njega kupio traktor s prikolicom kojom prilikom mu je dao 100 eura kao jamstvo...

Pronađen počinitelj prijevare

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika I. policijske postaje Osijek s ispostavom Čepin utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 53-godišnjak Više…

Video koji slijedi govori više od riječi, uživajte u predivnim kadrovima adventa i sljedećeg Božića nikako nemojte propustiti ovaj događaj! Iz općine Čepin, s ljubavlju!

Advent – iz Čepina s ljubavlju

Prosinac u Čepinu ove godine ne protječe samo u ozračju čuvenog Božićnog sajma. Naime, prva je ovo godina kada se Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!