ŽIVOT

“Trip the Ark Fantastic” prva hrvatska videoigra financirana iz EU Potprograma MEDIA

Riječ je o relativno mladom ali već priznatom, nagrađivanom i uspješnom studiju za razvoj videoigara

Objavljeno 03.09.2019
Ivona Amidžić

Hrvatska videoigra “Trip the Ark Fantastic” studija za razvoj videoigara Gamechuck uvrštena je u popis odobrenih projekata EU potprograma MEDIA namijenjenog europskoj audiovizualnoj industriji kao prva u Hrvatskoj, i to s iznosom od čak 149.400 eura.

U okviru poziva za razvoj videoigara prijavljeno je ukupno 139 projekata. Odobrena je potpora za razvoj 31 videoigre iz 14 zemalja članica potprograma MEDIA EU programa Kreativna Europa.

Na listi odobrenih projekata prvi se put našla i hrvatska videoigra “Trip the Ark Fantastic” iza koje stoji kreativni tim studija Gamechuck, producent Aleksandar Gavrilović, voditelj razvojnog tima Piet Bronders, Zlatko Druško odgovoran za konceptualni dizajn, Julia Metzger zaslužna za dizajn likova, scenografkinja Sanja Kolaj, scenarist Jan Juračić i Ivana Radić, u čijoj je nadležnosti animacija.

Kako se ističe u objavi na web stranici potprograma MEDIA, riječ je o relativno mladom ali već priznatom, nagrađivanom i uspješnom studiju za razvoj videoigara

Gamechuck se ističe u izradi videoigara čija se tehnologija kontinuirano isprepleće s pričom, vizualima i zvukom. Istražujući uvijek inovativne načine nadilaženja granica postojećih žanrova videoigara, stvaraju nove, poput “interaktivnih stripova”. Njihove kreativne napore u kombiniranju stripova i videoigara prepoznalo je i financiralo i Ministarstvo kulture RH 2018. godine.

Videoigra “Trip the Ark Fantastic” prožeta je pričom koju prati velik broj originalne tehnologije, što uključuje npr. učenje jezika životinja ili provođenje akademskog istraživanja u knjižnici.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) Europske komisije ocijenila je da projektni prijedlog videoigre “Trip the Ark Fantastic” ukazuje na to da se “radi o iznimno sadržajnom načinu igranja, koji se upotpunjuje kvalitetnim dizajnom likova i inventivnim segmentima”, kao što je učenje jezika životinja u kombinaciji s detektivskim elementima.

“Razvojni plan i dostatnost informacija odgovaraju trenutnoj fazi u kojoj se videoigra nalazi. Strategija razvoja publike, s posebnim naglaskom na onoj međunarodnoj, opisana je vrlo dobro, a zahvaljujući postavkama priče, likovima i pripovijedanju kao i stručnosti tima, dodatno se osnažuje i pruža jamstvo šireg međunarodnog odjeka”, ističe EACEA.

(Hina)

foto: Trip the Ark Fantastic – screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Kulturna baština istarske općine oživjet će kroz digitalne platforme - videoigru i virtualni muzej ... Entuzijastični tim studenata: 'Lokalitet nam je svakim danom pomicao granice kreativnosti'

Osječki studenti stvaraju potpuno nov doživljaj kulturnog turizma općine Bale

Osječki studenti pronašli su zajednički nazivnik između informacijskih tehnologija i kulturne baštine čarobne istarske općine Bale. O čemu je riječ? Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Četiri je dana Ella šutjela, a nakon što se odmorila otkriva: "Ovo mi je bio posljednji put"

Ella Dvornik rodila pet tjedana prije termina – Za dijete su izabrali neobično ime

Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području RH

Poziv za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

Jesmo li zaista u velikoj opasnosti i možemo li se zaštititi?

(FOTO) Kako koronavirus izgleda u usporedbi s ostalim velikim epidemijama?