KULTURA

Trojica u Trnju – nova premijera na Osječkom ljetu kulture

Ivica Lučić: "Drago mi je što će osječka publika imati priliku vidjeti što se događalo u Trnju. Moglo je to biti i u našoj osječkoj Tvrđi, kao četvrti koja više nije onakva, kakva je bila prije 50-ak godina"

Objavljeno 09.07.2019
Ivona Amidžić

Trojica u Trnju – naziv je predstave koja će premijerno biti izvedena u okviru Osječkog ljeta kulture u četvrtak, 11. srpnja. Realizaciju potpisuje Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku u kojem će zainteresirana publika reprizu moći pogledati već dan kasnije, u petak 12. srpnja.

Iako zbog tehničkih razloga predstava neće biti izvedena, kako je ranije planirano, na vanjskoj pozornici – sudeći prema najavama, ni na daskama Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, predstavi neće nedostajati jedinstvenosti.

Vrijeme kad su djeca više vremena provodila vani…

Naime, Trojica u Trnju – nastala su prema romanu Pavla Pavličića, u režiji Nikole Zavišića, a ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Ivica Lučić – uvodno je pojasnio zašto baš Pavao Pavličić i zašto Trojica u Trnju.

“Pa evo – zato!! To je roman koji govori o jednom prekrasnom prijateljstvu iz vremena kada televizijski program nije trajao duže od 2-3 sata u danu, kad je postojao samo jedan TV program, kada su djeca provodila više vremena na ulici i zajedno, kada roditelji nisu imali mogućnost svaki tren kontrolirati gdje im je dijete i s kim, a sve je to začinjeno kriminalističkom pričom što daje dodatnu dimenziju”, kazao je ravnatelj Dječjeg kazališta dodajući kako ne želi polemizirati je li to vrijeme bilo bolje ili lošije, ali kako mu je zanimljivo prisjetiti se da je upravo osječka Tvrđa u vrijeme njegovog djetinjstva i odrastanja bila kao Trnje.

“Zbog toga mi je drago što se ovaj roman postavlja na našoj sceni i što će osječka publika imati priliku vidjeti što se događalo u Trnju. Moglo je to biti i u našoj osječkoj Tvrđi, kao četvrti koja više nije onakva, kakva je bila prije 50-ak godina”, naglasio je Ivica Lučić.

Nije važna lokacija, važna je priča!

Redateljska palica pripala je Nikoli Zavišiću koji četvrti puta surađuje s osječkim Dječjim kazalištem i čije su prethodne predstave na „istim kazališnim daskama“ bile nagrađivane uspješnice.

“Zanimljivo je da naši junaci pripadaju nekom drugom vremenu jer nas radnja vraća u početak 80-ih godina prošlog stoljeća. Renault 4, fićo… Nije tu važan lokalni karakter priče koja je smještena u Zagreb, koliko je važna sama priča, odnos između naših junaka i naš današnji odnos prema tom nekom vremenu koje je po mnogo čemu bilo drukčije, uz ostalo i po percepciji protoka vremena”, rekao je Nikola Zavišić.

Prema njegovim riječima, želja je bila napraviti kazališni film ili filmsko kazalište, što je osječka publika imala priliku vidjeti i na otvorenju OLJK-a.

“Poslužili smo se sličnim sredstvima na drukčiji način i došli do napete i uzbudljive priče koje zapravo ne bi bilo bez velikog strpljenja cijele kazališne i autorske ekipe. Zahvalan sam svima jer su razumjeli ideju, sproveli je u djelo i napravili – uvjetno rečeno, spektakl sa samo četvero ljudi na sceni, ali s cijelom galerijom likova kojih u predstavi ima oko 17 ili 18. Publika će imati priliku vidjeti nešto stvarno uzbudljivo”, poručio je redatelj.

Redatelj Zavišić, sa zadovoljstvom je naglasio kako Trojica u Trnju djeluje kao mala predstava, ali iza koje stoji cijela ekipa ljudi.

Predstava Trojica u Trnju bit će premijerno izvedena u okviru Osječkog ljeta kulture, a u ime Organizacijskog odbora, Dječjem kazalištu i cijeloj ekipi koja iza predstave stoji, zahvalila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

“Hvala Vam na prijateljstvu jer prijateljstvo Dječjeg kazališta i OLJK-a traje koliko i samo Osječko ljeto kulture – već 19 godina. Hvala Vam na premijeri koja će nas podsjetiti koliko je prijateljstvo važno u životu. Trojica u Trnju mlađe će gledatelje možda po prvi puta vratiti u prošla vremena, a mi ostali imat ćemo prigodu prepoznati se u svemu. Hvala Vam na prijateljstvu u kojem ćemo uživati u četvrtak na premijeri i dan kasnije u reprizi, ali i svih ostalih 365 dana do idućeg OLJK-a”, poručila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš dodajući još jedan razlog zašto ju raduje premijera Trojice u Trnju.

“Jedva čekam vidjeti Vaših ruku djelo, a veseli me i da u ovoj predstavi sudjeluje debitant i to ni više ni manje nego u ulozi policajca – Vladimir Ham u svom glumačkom prvijencu”, naglasila je predsjednica Organizacijskog odbora OLJK-a.

Trojica u Trnju i cijela ekipa koja iza njih stoji premijerno očekuje publiku Osječkog ljeta kulture u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, u četvrtak, 11. srpnja od 20 sati dok će reprizno predstava biti izvedena dan kasnije, u petak, 12. srpnja od 20.30 sati.

Ulaznice po cijeni od 20 kuna moguće je kupiti na blagajni Dječjeg kazališta.

oljk_09072019_osijeknews

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Predstava Baka ima dečka popularna je i posjećena od velikog broja gledatelja na razini Hrvatske posljednjih mjeseci, a u našoj će ju organizaciji gledatelji prvi puta imati prilike pogledati besplatno.

Komedija Baka ima dečka u Centru za kulturu Čepin

U organizaciji udruge Rame uz rame će se u Centru za kulturu Čepin u subotu 9. ožujka 2024. održati komedija “Baka Više…

HeadOnEast se vraća u osječku Tvrđu. Najbolje od Slavonije i Baranje posjetiteljima će biti ponuđeno od 6. do 8. listopada i to u staroj gradskoj jezgri koja sjaji novim sjajem, odakle je hedonizam u festivalskom obliku i započeo prije pet godina

Najava HeadOnEasta puni smještajne kapacitete OBŽ

HeadOnEast 2023. i ove će godine posjetiteljima ponuditi svojevrsni showroom svih manifestacija na području Osječko-baranjske županije koje se događaju tijekom Više…

Najavljujemo Vam događanja koja će se u sklopu Osječkog ljeta kulture odvijati u njegovom posljednjem tjednu

[NAJAVA] Posljednji tjedan 23. Osječkog ljeta kulture

Četvrtak, 31.8./19.00 sati/Arheološki muzej Osijek – promocija romana i razgovor s autoricom IVANA ŠOJAT: ROGUS. Književne večeri OLJK-a predstavljaju roman Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova