ŽIVOT

Tuče će biti sve razornije. Znanost otkriva što štiti imovinu, a što ne – od večeras upozorenja na oluje

Estofex, europski sustav za upozorenje na oluje, izdao je upozorenje prvog i drugog stupnja za Hrvatsku zbog mogućih jakih/štetnih udara vjetra i velike tuče

Objavljeno 05.06.2022
Darija Kovačić

Navečer i u noći na ponedjeljak sa sjeverozapada stiže jače naoblačenje s kišom i izraženim pljuskovima s grmljavinom, a pritom je moguće i lokalno nevrijeme, prognozira DHMZ.

Upozorenja Meteoalarma i Estofexa

Meteoalarm je za danas i sutra izdao žuto upozorenje za kopnenu Hrvatsku. Najavljuju izražena pljuskova s grmljavinom, osobito u noći i ujutro te ponovno poslijepodne.

Agronom Mesić: Mreže su najbolja zaštita u voćarstvu

Milan Mesić, profesor na Agronomskom fakultetu, kaže da je problem među ostalim u tome što smo, da smo željeli utjecati na tuču koja je nedavno pala u Zagorju, rakete trebali ispaljivati na području Slovenije odakle nam je stiglo nevrijeme.

„To bi već bilo pitanje međudržavnih dogovora, a ne znam bi li tako nešto uopće bilo moguće“, upozorava Mesić.

Kaže da američki stručnjaci tvrde da nije moguće napraviti uvjerljivu studiju koja bi utvrdila je li zasijavanje srebrnim jodidom učinkovito.

„Oni su to stoga prepustili tržištu. Postoje kompanije koje to rade komercijalno. Ako negdje postoje poljoprivrednici koji vjeruju da to djeluje, oni će platiti kompaniju koja će obaviti zasijavanje iz aviona. Kolege iz DHMZ-a smatraju da je sustav obrane zasijavanjem preskup, osobito jer nema dokaza da je učinkovit. No kada to kažete ljudima u Hrvatskoj, mnogi će zaključiti da netko želi pogodovati nekoj industriji ili da država želi uštedjeti“, tumači.

Kako zaštiti polja?

Nameće se pitanje kako onda zaštititi nasade, ako ni buka ni zasijavanje ne djeluju? U većini zemalja EU za zaštitu voća, povrća i vinove loze koriste se mreže protiv tuče. Naravno, one nisu svemoguće, vjerojatno neće izdržati jako velika zrna tuče, no mogu smanjiti štete. A kako pokazuje cijeli niz videozapisa na YouTubeu (jedan primjer je na ovoj poveznici), mreže se mogu lako postaviti nad vrtovima čak i ako su vrlo mali, ako se sastoje od jedne malene gredice.

Mesić smatra da je obrana mrežama najbolja metoda u voćarstvu.

„Cijela Italija već je desetljećima pokrivena mrežama. Naravno, za nevremena ovakvog intenziteta kakvo je ovaj tjedan zabilježeno u Zagorju, upitno je koliku zaštitu mogu pružiti mreže. Ovaj intenzitet je neuobičajeno jak, a s klimatskim promjenama takvih bi događaja moglo biti više. Posljednjih godina po Europi se zbivaju tornada koja ranije nisu bila uobičajena. Poljoprivreda postaje sve više ugrožena klimatskim promjenama. Svjetska meteorološka organizacija je prije više godina upozorila da možemo svašta očekivati, svakakve ekstreme od suša, preko poplava do tuča i tornada, a vidimo da se to stvarno sve više zbiva“, poručio je.

Kada zaštita mrežama nije moguća, kao rješenje preostaje još uplaćivanje osiguranja, odnosno proglašavanje elementarne nepogode.

Kako zaštititi automobile?

Tuče ne uništavaju samo nasade već i drugu imovinu kao što su automobili i kuće. Kako njih zaštititi?

Automobile je najsigurnije zaštititi tako što ćete ih skloniti u garažu ili pod strehu. Ako nemate svoju garažu, a prognoze pokazuju da će u vašem kraju biti tuče, auto možete skloniti u velike naplatne garaže ili pod neke zaklone kao što su vijadukti, mostovi i sl., naravno, ako je to moguće i dozvoljeno

Na internetu se danas mogu nabaviti višeslojni protugradni prekrivači za aute, a ako ih niste nabavili, više slojeva deke može pomoći. Prekrivači neće nužno zaštititi auto od najvećih zrna tuče, no ipak će smanjiti štetu.

Kako zaštititi kuće od tuče?

Kuće se mogu zaštititi odgovarajućim krovnim pokrovima koji dokazano mogu izdržati udare tuče i u skladu s time imaju dugogodišnje garancije. Među najbolje spadaju metalni pokrovi, a danas ima čak i čeličnih.

Ako to dozvoljavaju urbanistički planovi, također je dobro napraviti krov s većim nagibom jer se tako smanjuje kinetička energija udara zrna – ona je najveća kada su krovovi ravni jer je udar izravan.

Za zaštitu krovnih prozora najbolje je koristiti neke rolete otporne na tuču.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Upozorenje DHMZ-a za osječku regiju: "BUDITE NA OPREZU zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima"

JOŠ JEDNO UPOZORENJE za sjever, sutra i istok, Hrvatske, prijete velika tuča i jaki udari vjetra!

Estofex, europski sustav za upozorenje na oluje, izdao je upozorenje prvog stupnja za tuču. Diljem južnih Alpa i sjevernog Balkana Više…

Sutra očekujemo povećanje temperature, ali i veliku mogućnost pljuskova i grmljavina...

DHMZ: Nekoliko dana vrućine, a onda krajem tjedna veliki pad temeprature!

Danas promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja i uglavnom bez oborine. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Najviša temperatura zraka Više…

U subotu najtoplije, ali i opet prilično nestabilno, osobito u sjevernijim krajevima uz mogućnost pljuskova i grmljavine...

Temperature visoke već u petak, a pogotovo u subotu: Idemo opet do 30°C!

Od srijede do petka, mjestimice i dulje, prevladavat će suho i sunčano, gdjekad čak i vedro, najavio je na HRT-u meteorolog Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prema peludnoj prognozi danas i za vikend koncentracija ambrozije u Gradu Osijeku bit će visoka, alergičnim osobama preporuča se oprez...

Ambrozija se ovoga vikenda vraća punom snagom!

Gradonačelnik Ivan Radić danas je poželio dobrodošlicu muškoj i ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji, okupljenje je pozdravila i Valentina Bifflin...

Radić: “Oni uopće nisu gosti, jesu i osjećaju se kao domaćini!”

Oboljelima od koronavirusa s blagim simptomima na jesen slijedi ukidanje izolacije?

HZJZ od jeseni planira ukinuti izolaciju?