Arhiva

Turistička zajednica Osijeka uključila se u eVisitor sustav

  Objavljeno 18.04.2015
  OsijekNews redakcija

  Osijek će od sredine ovoga mjeseca testirati novi informacijski sustav za prijavu i odjavu turista. Riječ je o dugoročnom projektu Hrvatske turističke zajednice – Turističko-informacijskom sustavu (TIS), tzv. eVisitoru. Uz Osijek, u testiranju projekta sudjeluju još i turističke zajednice Crikvenice, Dubrovnika, Zagreba, Malog Rovinja i Splita.

  Tijekom pilot faze predstavnici turističkih zajednica sudjelovat će na radnim i edukativnim sastancima, a tijekom lipnja, srpnja i kolovoza u pilot fazu će se uključiti i odabrani obveznici koji na područjima TZ-ova imaju obvezu vođenja prijava i odjava turista. Svaka turistička zajednica u sklopu toga pripremat će i ažurirati baze trenutno važećih rješenja ugostiteljskih objekata o pružanju usluga smještaja na području djelovanja turističkih zajednica te unositi podatke u sustav eVisitor.

  eVisitor će prvenstveno poslužiti za prikupljanje i obradu podataka o pružateljima usluga smještaja te njihovim smještajnim objektima i prijavljivanju i odjavljivanju turista, a bit će iznimno važan za obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe. Za projekt je izdvojeno oko četiri milijuna kuna, a provodit će se u suradnji s tvrtkom Omega Software te konzultantima sa zagrebačkog FER-a.

  ‘Sustav će omogućiti da u realnom vremenu imamo na raspolaganju sve relevantne podatke o kretanju turističkog prometa u Hrvatskoj, financijske podatke o statusu naplate i dugovanja boravišne pristojbe, a korisnici sustava će uz najveći odmak od 24 sata, koliko iznosi zakonom propisan rok za prijavu turista, raspolagati s podacima o stanju turista na njihovom području – općina, grad, županija, država.“ – izjavio je Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.