ŽIVOT

Turistički vodič i egiptolog iz Kaira učenicima petih razreda održao dvosatno predavanje i radionicu o starom Egiptu

Petaši su nedavno iz Povijesti učili o starim civilizacijama te im je ovo predavanje bilo jako zanimljivo. Naš je gost tako pred prepunom učionicom, učenicima koji su ga pozorno slušali, pričao o razvoju grobnica u vrijeme drevnih Egipćana, piramidama, faraonima Ramzesu Drugom i Tutankamonu, o posljednjem sudu i mumificiranju te o faraonki Hatšepsut.

Objavljeno 25.01.2024
Matija Ivanković

Osnovnu školu Jagode Truhelke u Osijeku posjetio je 24. siječnja turistički vodič i egiptolog iz Kaira, Mohamed Hatem koji je učenicima petih razreda održao dvosatno predavanje i radionicu o starom Egiptu u sklopu izvannastavne aktivnosti Povjesničara koju vodi učiteljica Lena Cvenić Lijić.

Petaši su nedavno iz Povijesti učili o starim civilizacijama te im je ovo predavanje bilo jako zanimljivo. Naš je gost tako pred prepunom učionicom, učenicima koji su ga pozorno slušali, pričao o razvoju grobnica u vrijeme drevnih Egipćana, piramidama, faraonima Ramzesu Drugom i Tutankamonu, o posljednjem sudu i mumificiranju te o faraonki Hatšepsut. Učenici su mogli uživo vidjeti i dotaknuti papirus koji im je Mohamed donio, a pokazao im je i kartu starog Egipta na papirusu koju će im pokloniti.

Problema s razumijevanjem i komunikacijom nije bilo jer Mohamed kao „osječki zet“ tečno priča hrvatskim jezikom. Radoznali učenici postavljali su mu pitanja pa su tako naučili da Sfinga najčešće ima glavu čovjeka, što predstavlja razum i mudrost, odnosno inteligenciju, dok tijelo lava predstavlja kralja. Doznali su da u Egiptu postoji između 90 i 110 piramida te da je Tutankamova grobnica, koja je pronađena u Dolini kraljeva, iznenađujuće ostala netaknuta za razliku od ostalih koje su opljačkane.

Vrlo je zanimljiva priča bila i o određivanju dobrog i lošeg vladara nakon smrti čije se srce s jedne strane važe s percem na drugoj strani vage. Ukoliko je srce teže od pera to bi značilo da je vladar bio loš i ne može se mumificirati. Tijekom mumifikacije iz tijela se vade crijeva, jetra, pluća i želudac i drže se u posebnim vazama sa soli, a sam proces mumifikacije može trajati i do 70 dana.

U drugom dijelu radionice Mohamed je učenike iznenadio poklonivši im straničnike od papirusa s egipatskim simbolima faraona i simbolima hijeroglifa, odnosno starog egipatskog pisma. Učenici su potom dobili zadatak napisati svoje ime i prezime koristeći simbole hijeroglifa. Ova im je aktivnost bila vrlo zabavna, ali i izazovna jer su zaključili da nije lako pisati i crtati hijeroglife.

Na kraju radionice, zadovoljni učenici zahvalili su Mohamedu na dolasku i odličnom predavanju koje im je proširilo dosad stečena znanja, a on ih je srdačno pozdravio i pozvao da dođu posjetiti njegovu zemlju. Posjet školi i predavanje organizirala je stručna suradnica pedagoginja Ana Vukojević.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Tijekom predavanja i edukacije s učenicima se razgovaralo o opasnostima i problemima koji se mogu dogoditi ukoliko se ne pridržavamo pravila i neoprezno koristimo današnja sredstva komunikacije, odnosno društvene mreže.

Preventivne aktivnosti policije vezane uz sigurnost na Internetu

U osnovnim i srednjim školama na području Policijske uprave osječko-baranjske tijekom mjeseca studenog provedene su preventivne aktivnosti „Sigurnost i zaštita Više…

Organizira se i predavanje o brizi, njezi i dobrobiti pasa pod nazivom "Uzeli smo štene - što sada?". Pozvani su svi vlasnici kućnih ljubimaca na ovo predavanje

Veterinarski dani 2023. u Osijeku

Povodom održavanja ‘VETERINARSKIH DANA 2023.’ u Osijeku od 26. do 29.10., Hrvatska veterinarska komora i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Više…

Roditelji se često pronalaze u situaciji ispravljanja negativnih obrazaca ponašanja kroz različite oblike kazni. Griješe li u tome? Trebaju li nam kazne da bismo odgojili dijete?

Dokkica – poziv na besplatno predavanje za roditelje, “Nagrade i kazne”

Svako naše ponašanje ima posljedice. Djeca, nakon treće godine života, postepeno postaju sve svjesnija kako dobra i očekivana ponašanja dovode Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

gOSba je rezultat želje za osvježenjem lokalne/nacionalne gastro event konstelacije. Atmosfera gOSbe je opuštajuća, a glazba lagano gibajuća.

gOSba – novi format na gastro-wine-art event sceni

Unutarnja i vanjska obnova kuće dobro napreduje i radovi su u tijeku i to zahvaljujući donacijama dobrih ljudi

Akcija za obitelj Matijević iz Škabrnje dobro napreduje

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela