ŽIVOT

Tužna vijest: Prošao je Božić i uživanje u delicijama – vrijeme je za detox!

Svjesni smo činjenice da se detox obično provodi nakon Nove godine, ali znate kako kažu - bolje spriječiti nego liječiti. Probajte ovih dana u prehranu uvrstiti barem neke od ovih namirnica...

Objavljeno 26.12.2018
Antonela Verković

Ok, ok, znamo da blagdani još uvijek nisu gotovi – čeka nas još posjećivanje rodbine ovih dana i završavanje preostalih kolača i primamljivih delicija koje ni u ludilu ne smijemo baciti, da i ne govorimo o proslavi Nove godine…

Ipak, vjerujemo da se ovih dana pretjerivalo (a kako i ne bi, tko bi odolio svim tim silnim specijalitetima), a bilo je i pravo vrijeme za nazdravljanje i opuštanje u piću…

Stoga, savjeti kako očistiti organizam od svega štetnog što smo unijeli su i više nego dobrodošli. Svjesni smo činjenice da se detox obično provodi nakon nove godine, ali mi vam donosimo neke od sastojaka koje bi ovih dana bilo dobro uvrstiti u prehranu kako biste u Novu ušli svježi i čisti. A i znate onu – bolje spriječiti nego liječiti 😉

SAVJETI ZA DETOX – ŠTO KONZUMIRATI?

 1. Voda, voda, voda…

Unutrašnje čišćenje zahtijeva smanjenje kalorične i masne hrane, ali i alkohola. Za početak, dan biste trebali započeti čašom mlake vode sa svježim sokom od jednoga limuna. Započeti jutro ovim već provjerenim napitkom najbolji je korak u svakoj detoksikaciji. Osim toga, ne zahtjeva nikakav velik napor i upravo je zbog toga savršen za početak koji može biti već danas. Također, nije dovoljno piti vodu samo ujutro nego i tijekom cijelog dana (barem 2L u danu).

2. Zeleni čaj

Niti jedan proces detoksikacije ne može proći bez adekvatnog unosa tekućine, a zeleni čaj će detoksikaciju učiniti još boljim.

Osim što je odličan za mršavljenje, zeleni čaj je bogat antioksidansima, a znanstvenici su dokazali da štiti zdravlje jetre koja je ključna u procesu detoksikacije.

3. Kupus

Odličan je za mršavljenje i detoksikaciju jer sadrži veliku količinu sulforafana koji pospješuje detoksikaciju. Kupus će tijelo opskrbiti antioksidansima koji će smanjiti razinu slobodnih radikala i poboljšati rad jetre.

4. Cikla

Za one kojima treba u što kraće vrijeme što više nutrijenata, cikla je najbolji izbor. Bogat je izvor magnezija, željeza i vitamina C, a znanstvenici su je nedavno proglasili hranom čudesnih ljekovitih svojstava.

Osim što je dobra za kožu, kosu i visoku razinu kolesterola, cikla će potaknuti detoksikaciju. Kako biste dobili što više, ciklu jedite sirovu u obliku salate ili soka.

5. Đumbir

Ako premasna hrana i prevelika količina alkohola stvaraju probleme vašem probavnom sustavu, dodajte malo đumbira u svoju prehranu. Osim što će ublažiti osjećaj mučnine, potaknut će rad probavnog sustava, ublažiti nadutost i plinove.

Đumbir također ima odlična antioksidativna svojstva koja će ojačati vaš imunitet. Dodajte đumbir u čaj, svježe iscijeđeni sok ili čašu tople vode kako biste poboljšali svoje zdravlje.

Zbog toga se redovita konzumacija čaja od korijena ove biljke osobito preporučuje pušačima te osobama koje su zbog mjesta stanovanja ili zanimanja izložene zagađenom zraku.

Detoksikacija pluća pospješuje njihovo čišćenje od katrana i toksina, čime se povećava kapacitet pluća, a smanjuje se i rizik od pojave plućnih i respiratornih infekcija.

6. Limun 

Česta je namirnica u brojnim dijetama koje se baziraju na detoksikaciji. Limun sadrži vitamin C, koji ima odlična antioksidativna djelovanja, smanjuje razinu slobodnih radikala koji nastaju kao posljedica nezdravih životnih navika.

Ovo citrusno voće ima alkalno djelovanje, što znači da će regulirati pH ravnotežu u tijelu i ojačati imunološki sustav. Započnite dan limunadom bez šećera kako biste pomogli tijelu da se oslobodi od toksina.

7. Lan

Sjemenke biljke lan u svom sastavu sadrže vitamine B, C, E, te minerale kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij.

Odličan su izvor aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina, dijetalnih vlakana, te mnogih drugih važnih nutrijenata.

Lan se smatra najvrjednijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja).

Osim toga sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu.

Sjemenke lana obiluju važnim antioksidansom lignanom pa se opravdano nazivaju superhranom.

Najčešće se koriste kod pripreme kruha i peciva. Također, mogu biti izvrstan dodatak salatama, juhama i varivima.

Izvrsno pristaju uz jogurt ili smoothie.

8. Kupus

Odličan je za mršavljenje i detoksikaciju jer sadrži veliku količinu sulforafana koji pospješuje detoksikaciju. Kupus će tijelo opskrbiti antioksidansima koji će smanjiti razinu slobodnih radikala i poboljšati rad jetre.

9. Češnjak

Češnjak je poznat po nizu ljekovitih svojstava, a najznačajnije je njegovo antioksidativno djelovanje te je odličan u detoksikaciji tijela. Osim što ima antiupalno, antibakterijsko i antibiotsko djelovanje, ovaj začin sadrži alicin koji potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, što pomaže u borbi protiv toksina.

Češnjak što češće jedite u sirovom obliku, a također ga možete dodati u razne umake, salate, ribe, mesa pa i juhe. Osim što će obogatiti okus vašeg jela, oslobodit će tijelo od toksina.

10. Grejpfrut 

Sadrži vrijedne enzime i pomaže u sagorijevaju masnoća te ubrzava uspavani metabolizam i pomaže eliminaciju toksina iz tijela.

Ovo su samo neke od namirnica koje bi bilo dobro uvrstiti u prehranu kako biste očistili organizam od svega onog štetnog što ste unijeli za blagdane.

Ne morate držati nikakvu rigoroznu dijetu – dovoljno je popiti šalicu/dvije zelenog čaja u danu, limunadu ili pak uvrstiti salatu od kupusa ili cikle u prehranu…

Korak po korak, od negdje treba krenuti!

FOTO: Pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Četrnaestero djece sudjelovalo na druženju i dodjeli paketića, a njihovi roditelji i skrbnici imali su priliku iz prve ruke saznati informacije o radu i pogodnostima članstva u Osječkom sportskom savezu gluhih

Osječki športski savez gluhih okupio najmlađe članove povodom predstojećih blagdana

Osječki športski savez gluhih prvi put je organizirao blagdanski domjenak za najmlađe članove Saveza te njihove najbliže. Tako je 07.12.2023.g. Više…

Sretan Božić mir i dobro želi vam OsijekNews.hr

Sretan veseo i blagoslovljen Božić želi vam Osijek News gradski portal. Želimo vam da ove dane provedete u krugu obitelji Više…

Uz najmlađe, sadržajima na Sokolu oduševljeni su i odrasli...

Klizalište na Sokolu mjesto je druženja i ovih blagdana: Provjerite radno vrijeme

Najljepši blagdani u godini sve su nam bliže, a na Sokolu se zabavlja, adventira i kliže. Klizalište Sokol Centar domaćin Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek