ŽIVOT

U akciji čišćenja ”Od izvora do mora” Osječani prikupili 1,3 tone otpada.

Gradonačelnik Radić zahvalio volonterima i građanima koji su sudjelovali u čišćenju okoliša na području Retfale

Objavljeno 21.05.2023
Darija Kovačić

Grad Osijek u subotu je u sklopu projekta ,,Od izvora do mora” organizirao na području Retfale akciju čišćenja okoliša. Riječ je o ekološkoj akciji u organizaciji Coca Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenoga odlaganja ambalažnog otpada.

Akciju u Osijeku predvodio je osječki gradonačelnik Ivan Radić, a u njoj su sudjelovali i građani te volonteri zadruge NEOS.

Gradonačelnik Radić poručio je kako se Osijek rado odazvao ovoj hvalevrijednoj akciji, ali i da je pronalazak lokacije za čišćenje u Osijeku bio velik izazov.

– Osijek je izuzetno čist i uredan grad, ponosno već dvije godine zaredom nosimo titulu hrvatskog Eco Cityja. Od svih velikih gradova najdalje smo otišli i po pitanju gospodarenja otpadom. Prešli smo cilj od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, zbog čega prošle godine nismo morali platiti penale – rekao je gradonačelnik i podsjetio kako se u zgradama kolektivnog stanovanja odvaja šest, a u kućanstvima četiri vrste otpada.

– Također imamo četiri reciklažna dvorišta koja su prošle godine imala preko 100.000 posjeta. Ove rezultate ne bismo imali bez naših sugrađana i na tomu im zahvaljujem. Kada govorimo o zelenilu, Osijek ima više parkova nego trgova, a prošle godine naš Sakuntalin park proglašen je najljepšim parkom u Hrvatskoj. Ponosimo se što smo zeleni grad. Nastavit ćemo tako i dalje raditi, educirati i graditi infrastrukturu kako bismo postigli još bolje rezultate – dodao je gradonačelnik Radić.

Milan Jukić iz zadruge NEOS kazao je kako je važno što više voditi brigu o okolišu i mjestu u kojem živimo, ocijenivši kako će ova akcija potaknuti i druge da vode više računa o prostoru u kojem borave i žive.

Marko Eljuga, predsjednik Gradske četvrti Retfala rekao je kako je ova lokacija, na raskrižju Ulice Šandora Petefija i Ulice J.J. Strossmayera, otprije poznata po deponijima, te pohvalio današnju akciju.

– Zadovoljni smo što smo se skupili u ovolikom broju kako bismo očistili ovaj prostor. U blizini se nalazi reciklažno dvorište i ovim putem apelirao bih na sve građane da na njega odvoze otpad. Za pohvaliti je i da imamo sve manje ovakvih deponija, kako zbog educiranih građana tako i zbog Unikoma koji učinkovito rješava probleme koji se pojavljuju – istaknuo je Eljuga.

Tijekom akcije čišćenja prikupljeno je 1350 kilograma otpada, a gradonačelnik Ivan Radić zahvalio je svima koji su sudjelovali.

Ove godine na natječaj ”Od izvora do mora” prijavilo se 28 hrvatskih gradova, a osim akcije čišćenja, u središtu projekta je i potpora sadnji drveća u hrvatskim gradovima radi smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida (C02) i temperature zraka u urbanim sredinama.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Paket hrane može preuzeti nositelj Rješenja o pravu na zajamčenu minimalnu naknadu uz predočenje osobne iskaznice ili druga osoba od povjerenja uz predočenje osobne iskaznice nositelja prava na zajamčenu minimalnu naknadu!

Podjela paketa crvenog križa [Retfala]

Pozivaju se samci, korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, koji stanuju na području Gradske četvrti Retfala (osim onih koji ostvaruju Više…

Novom regulacijom omogućeno je skretanje prema cesti koja vodi na novi stadion NK Osijek.

Nova prometna regulacija na križanju Strossmayerove i Kanižlićeve

Dana 15. 12. 2022. godine izmijenjena je regulacija prometa na raskrižju Strossmayerove i Kanižlićeve ulice. Novom regulacijom omogućeno je skretanje Više…

Retfalačka ekipa okupljena ispred liste Tomislava Mišetića i udruge Hoćemo je s organizatorima IPA Hrvatska sekcija osnovala i prvi vrtićki malonogometni klub - Sunčica! :)

FOTO Dečki iz Retfale napravili vrtićarcima mini nogometno igralište, klinci oduševljeni!

IPA Hrvatska Sekcija, utemeljena je 2001. godine, u Malinskoj na otoku Krku. Primljena je u punopravno članstvo International Police Association Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

[FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja

Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave