ŽIVOT

U Branjinom vrhu otvorena Kuća Baranjskog kulena

Kuća Baranjskog kulena projekt je u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda

  Objavljeno 30.04.2021
  Darija Kovačić

  Danas je u Branjinom Vrhu službeno predstavljena Kuća Baranjskog kulena koja s pet pogona opremljenih modernom tehnologijom služi zainteresiranim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za proizvodnju kulena od sirovine do gotovog proizvoda, prenosi Baranjainfo.

  Otvorenju su prisustvovali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, saborski zastupnik Goran Ivanović i domaćin, gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob.

  Kuća Baranjskog kulena projekt je u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. U svrhu ovog projekta stare, derutne kuće preuređene su u pogon za preradu mesa i zgradu za prezentaciju proizvoda. Projekt je započeo 2017. godine, a u njega je uloženo 12,5 milijuna kuna sufinancirano fondovima Europske unije.

  Kućom Baranjskog kulena upravlja Udruga proizvođača “Baranjski kulen”. Predsjednik Udruge, Miodrag Komlenić objasnio je više o svrsi ovog objekta: ,,Ovo je jedan objekt napravljen sukladno svim higijensko-sanitarnim propisima, potpuno proizvodno opremljen sa svom potrebnom opremom od strojeva za mljevenje mesa, strojeva za miješanje, za punjenje, komora za hladno dimljenje i komora za sušenje, ne samo kulena nego i svih ostalih domaćih suhomesnatih proizvoda.”

  ,,Uz proizvodnju ovo je i edukativni objekt u kojem očekujemo od naših članova da shvate važnost spoja tradicionalnog načina proizvodnje i moderne opreme koja garantira cjelogodišnju dostupnost proizvoda i stabilnu kvalitetu što je u ovakvim klimatskim uvjetima vrlo bitno”, dodao je.

  Kuća Baranjskog kulena, važan je projekt, u kontekstu turizma, razvoja i gospodarstva. Pružiti će priliku proizvođačima da na jednostavniji način dobiju certifikate za svoje proizvode da proizvode više.

  ,,Ovaj projekt važan je za grad Beli Manastir i prigradsko naselje Branjin Vrh. Posjetiteljski centar je prostor koji će služiti za sastajanje udruge proizvođača baranjskog kulena i proizvodni pogon koji smo danas pokazali partnerima”, rekao je gradonačelnik Tomislav Rob.

  ,,Ovo je projekt zaista lijepog naziva i još ljepše priče, a to je put brendiranja baranjskih proizvoda i omogućavanje malim proizvođačima da nastave proizvoditi ovaj autohtoni proizvod.”, rekla je ministrica Tramišak.

  Ministrica Tramišak tijekom ovog posjeta uručila je gradonačelniku Robu ugovore za izgradnju skladišnih prostora na području belomanastirske industrijske zone te uređenja prijelaza preko pruge u Šumarini.

  Foto: MB Press

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Jubilarni 5. Deer&Bike u Baranji privukao je do sada rekordan broj biciklista iz svih krajeva Hrvatske

  Baranjski Deer&Bike razbio mit o ravnoj Slavoniji i Baranji

  Nakon žege i sparine, vlažne zemlje i blata, vjetra i tmurnih oblaka koji su krasili prošle biciklijade, jubilarni 5. Deer Više…

  Baranja u Zagrebu na Cvjetnom

  Izložba ”DODIR baRAnJe”

  Turistička zajednica Baranje poziva vas na ”Dodir baRAnJe” – izložbu fotografija baranjskih autora, koja će od 16. do 30. travnja Više…

  Otkrij tajne pripreme autentičkih baranjskih jela!

  Mjesec baranjske kuhinje

  “Svakog vikenda od 10. travnja do 2. svibnja otvaramo vrata seoskih domaćinstava i podučavamo gurmane tajnim vještinama pripreme autentičnih baranjskih Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Glavni cilj obilježavanja ovoga međunarodnog dana je senzibilizacija djece na važnost i ulogu obitelji u njihovom odrastanju

  Odjel prevencije Policijske uprave osječko-baranjske obilježio Međunarodni dan obitelji

  Na bolničkom liječenju nalazi se 105 osoba, i to 81 u osječkom KBC-u, od kojih su 18 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 24 pacijenta

  U Osječko-baranjskoj županiji 28 novozaraženih, umrle tri osobe

  Do danas je ukupno testirano 1.937.595 osoba, od toga 8.004 u posljednja 24 sata

  Danas imamo 491 novi slučaj zaraze u Hrvatskoj