ŽIVOT

U Branjinom vrhu otvorena Kuća Baranjskog kulena

Kuća Baranjskog kulena projekt je u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda

    Objavljeno 30.04.2021
    Darija Kovačić

    Danas je u Branjinom Vrhu službeno predstavljena Kuća Baranjskog kulena koja s pet pogona opremljenih modernom tehnologijom služi zainteresiranim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za proizvodnju kulena od sirovine do gotovog proizvoda, prenosi Baranjainfo.

    Otvorenju su prisustvovali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, saborski zastupnik Goran Ivanović i domaćin, gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob.

    Kuća Baranjskog kulena projekt je u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. U svrhu ovog projekta stare, derutne kuće preuređene su u pogon za preradu mesa i zgradu za prezentaciju proizvoda. Projekt je započeo 2017. godine, a u njega je uloženo 12,5 milijuna kuna sufinancirano fondovima Europske unije.

    Kućom Baranjskog kulena upravlja Udruga proizvođača “Baranjski kulen”. Predsjednik Udruge, Miodrag Komlenić objasnio je više o svrsi ovog objekta: ,,Ovo je jedan objekt napravljen sukladno svim higijensko-sanitarnim propisima, potpuno proizvodno opremljen sa svom potrebnom opremom od strojeva za mljevenje mesa, strojeva za miješanje, za punjenje, komora za hladno dimljenje i komora za sušenje, ne samo kulena nego i svih ostalih domaćih suhomesnatih proizvoda.”

    ,,Uz proizvodnju ovo je i edukativni objekt u kojem očekujemo od naših članova da shvate važnost spoja tradicionalnog načina proizvodnje i moderne opreme koja garantira cjelogodišnju dostupnost proizvoda i stabilnu kvalitetu što je u ovakvim klimatskim uvjetima vrlo bitno”, dodao je.

    Kuća Baranjskog kulena, važan je projekt, u kontekstu turizma, razvoja i gospodarstva. Pružiti će priliku proizvođačima da na jednostavniji način dobiju certifikate za svoje proizvode da proizvode više.

    ,,Ovaj projekt važan je za grad Beli Manastir i prigradsko naselje Branjin Vrh. Posjetiteljski centar je prostor koji će služiti za sastajanje udruge proizvođača baranjskog kulena i proizvodni pogon koji smo danas pokazali partnerima”, rekao je gradonačelnik Tomislav Rob.

    ,,Ovo je projekt zaista lijepog naziva i još ljepše priče, a to je put brendiranja baranjskih proizvoda i omogućavanje malim proizvođačima da nastave proizvoditi ovaj autohtoni proizvod.”, rekla je ministrica Tramišak.

    Ministrica Tramišak tijekom ovog posjeta uručila je gradonačelniku Robu ugovore za izgradnju skladišnih prostora na području belomanastirske industrijske zone te uređenja prijelaza preko pruge u Šumarini.

    Foto: MB Press

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Više od 15 000 ljudi iz cijele Hrvatske, Mađarske te ostalih europskih zemalja tijekom proteklog je vikenda posjetilo Zmajevac i uživalo u ovom jedinstvenom eno gastro turističkom doživljaju u baranjskim surducima

    [FOTO] U baranjskom Zmajevcu održan Vinski maraton

    Proteklog je vikenda kroz malo baranjsko mjesto Zmajevac prošlo više od 15 000 ljubitelja vina, dobre hrane i zabave. Vinski Više…

    Ovogodišnji Vinatlon je okupio više od dvije tisuće posjetitelja, što ovu manifestaciju, čije je treće izdanje održano ovog vikenda, čini jednom od najperspektivnijih vinskih manifestacija istoka Hrvatske

    [FOTO] Vinatlon 2023 – rekordan broj posjetitelja u Zmajevcu na festivalu vina

    Iz godine u godinu sve je bolji – baš kao i vino – Vinatlon je ove godine oduševio posjetitelje. Nakon Više…

    Treći po redu Vinatlon otvara natjecanje u guranju bačvi uz surduk u Zmajevcu od 15 sati, a nakon Bačvatlona započinje obilazak najboljih baranjskih vinara sve do 19:30 kada pred posjetitelje izlaze Goran Karan i Vagabundo band

    Vinatlon – 23. i 24. lipnja ponovo u znaku baranjskog vina

    Sredinom svibnja započeo je „Vinski mjesec Osječko-baranjske županije“ festivalom „Sira i vina“ u Valpovu, a završava u vikendu koji je Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

    Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša