ŽIVOT

U epidemiji koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji umrlo više od 1.200 osoba

Prvi slučaj zaraze u Osječko-baranjskoj županiji potvrđen je 14. ožujka 2020. godine...

Objavljeno 14.03.2022
Ivona Amidžić

Tijekom dvogodišnje epidemije koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji do sada je od posljedica covida-19 umrlo 1.235 osoba, a potvrđeno je 56.018 slučajeva zaraze, izvijestio je načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Mato Lukić, prenosi Radio Osijek.

Prvi slučaj zaraze u Osječko-baranjskoj županiji potvrđen je 14. ožujka 2020. godine, a od tada je najviše umrlih na mjesečnoj razini bilo u prosincu 2020. godine, kada su umrle 203 osobe, te u studenom 2021. godine – 136 osoba, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Stožera, dožupan Mato Lukić.

Istaknuo je kako je na mjesečnoj razini najviše novozaraženih bilo u siječnju 2022. godine, kada je potvrđeno 12.026 slučajeva zaraze te u prosincu 2020 godine, kada je koronavirusom zaraženo 7.367 osoba.

Najviše novozaraženih u jednom tjednu bilo je od od 17. do 23. siječnja 2022. godine, kada je zaraza potvrđena kod 3.867 osoba, a 19. siječnja 2022. bilo je najviše novozaraženih u jednom danu od početka epidemije – 856 osoba, kazao je načelnik Lukić.

Naveo je kako je u osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) do sada hospitalizirano 5.211 osoba oboljelih od covida-19, što obuhvaća i oboljele iz drugih županija jer je taj KBC respiracijski centar za cijeli istok Hrvatske, dok je u našičkoj Općoj županijskoj bolnici do sada hospitalizirano 1.549 osoba. Prema podatcima iz Nacionalnog izvješća o cijepljenju, u Osječko-baranjskoj je županiji do sada cijepljeno 59,8 posto ukupnog stanovništva te 69,3 posto odraslog stanovništva, dodao je Lukić.

Napominje kako je tijekom dvogodišnje epidemije osječko-baranjska Policijska uprava obavila više od 50 tisuća provjera osoba u samoizolaciji te utvrdila 252 kršenja te mjere. Također je utvrđeno i 158 slučajeva krivotvorenja zdravstvene isprave, PCR ili brzih testova te potvrda o cijepljenju, a protiv počinitelja su podnesene kaznene prijave.

Lukić je istaknuo kako je županijski Dom zdravlja u osječkom prihvatnom centru za izbjeglice iz Ukrajine otvorio ambulantu, u kojoj se izbjeglice prilikom dolaska testiraju na koronavirus, a od 167 dosad pristiglih osoba, potvrđena su tri slučaja zaraze.

Prema redovitom dnevnom izvješću, u protekla 24 sata obrađeno je 129 uzoraka – tri su bila pozitivna na koronavirus. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Antunovca, Donjeg Miholjca i Osijeka. Hospitalizirana su 43 covid pacijenta (29 u KBC Osijek, 14 u OŽB Našice). Pod mjerom samoizolacije je  239 osoba.

foto: unspalsh

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, a u iznosu od 55 eura.

U Osijeku će 10.000 umirovljenika dobiti uskrsnicu od 35 do 70 eura. Uskrsnicu će prvi puta dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine

Grad Osijek ove je godine povisio i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica osječkim umirovljenicima, pa će umirovljenici s mirovinom Više…

Nakon što je proglašen prestanak epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-Cov-2, šalteri će za građane raditi od 7,15 do 18,30 sati svaki radni dan sve do 11.6.

MUP produžio radno vrijeme šaltera u Upravi za osobne dokumente

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 11. svibnja 2023. donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje