ŽIVOT

U Hrvatskoj broj smrtnih slučajeva u cestovnom prometu pao za 30 posto

Hrvatska se svrstala u skupinu zemalja članica s najvećim padom broja poginulih na cestana u EU-u, ali njihov je broj i dalje iznad europskog prosjeka

    Objavljeno 12.06.2020
    Ivona Amidžić

    U Hrvatskoj je broj smrtnih slučajeva u cestovnom prometu od 2010. do 2019. pao za 30 posto, čime se svrstala u skupinu zemalja članica s najvećim padom u EU-u, ali broj poginulih je i dalje iznad europskog prosjeka, objavila je Europska komisija.

    U Hrvatskoj je 2010. godine bilo 99 poginulih u cestovnom prometu, a 2019. godine taj je broj pao na 73, što je 30 posto manje.

    Sedam zemalja zabilježilo je iznadprosječni pad broja poginulih, između 30 i 40 posto od 2010. do 2019.: Grčka, Španjolska, Irska, Latvija, Litva, Estonija i Hrvatska. U većini ostalih zemalja napredak po tom pitanju je usporen.

    Hrvatska je i u skupini osam zemalja s najvećim padom broja poginulih u godinu dana s 2018. na 2019. kada je broj poginulih pao sa 77 na 73, što je šest posto. Apsolutni rekorder je Luksemburg gdje je u godinu dana broj poginulih smanjen s 60 na 36, što je 39 posto.

    I dalje postoji vrlo velika razlika između zemalja članica. Najsigurnije ceste ima Švedska, s 22 poginula na milijuna stanovnika i Irska 29. Najgore stanje je u Rumunjskoj, 96 poginulih na milijun stanovnika, Bugarskoj, 89 i Poljskoj, 77. Prosjek na razini EU-a je 51 poginuli na milijun stanovnika.

    Europska unija je zacrtala cilj da se do 2050. godine broj poginulih i teško ozlijeđnih u cestvnom prometu smanji na nulu, a da se do 2030. prepolovi broj poginulih i teško ozlijeđenih.

    “Naš je cilj da nemamo poginulih ni teško ozlijeđenih do 2050. godine, da do 2030. smanjimo za 50 posto broj poginulih i teško ozlijeđenih. Znamo da je naš cilj ostvariv”, izjavila je povjerenica za promet Adina Valean.

    Povjerenica dodaje da će se cilj moći postići kombinacijom zakonodavnih mjera, odgovarujećeg financiranja, standardizacije vozila i infrastrukture, digitalizacije i razmjene najboljih praksi.

    Da bi se postigao cilj od nula poginulih potrebna su sigurnija vozila i infrastruktura, bolja uporaba zaštitne opreme, smanjenje brzine i bolja skrb nakon sudara.

    Komisija najavljuje da će raditi na boljoj provedbi zakona kada su u pitanju prekogranični prometni prekršaji, na digitalizaaciji vozačkih dozvola i traženju načina kako pomoći zemljama članicama koje imaju lošije rezultate u sigurnosti cestovnog prometa.

    Prošle je godine na europskim cestama živote izgubilo 22.800 ljudi, skoro sedam tisuća manje nego 2010. godine, što je pad od 23 posto. Prošle godine u odnosu na prethodnu broj poginulih je pao za dva posto i s prosjekom od 51 poginulog na milijuna stanovnika, Europa je najsigurnije područje u svijetu u cestovnom prometu.

    Procjenjuje se da na jednog poginulog dolazi pet osoba s teškim ozlijedama s posljedicama za cijeli život. Prošle godine takvih ozljeda je bilo oko 120 tisuća.

    (Hina)

    foto: pixabay (ilustracija)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Uspostavlja se privremena regulacija prometa kojom se zatvara raskrižje Sljemenske i Učke ulice

    Obavijest o zatvaranju prometa na križanju Sljemenske i Učke ulice

    Zbog radova na rekonstrukciji i izgradnji vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Sljemenskoj ulici, uspostavlja se privremena regulacija prometa kojom Više…

    U navedenom periodu dionica Dubrovačke ulice, od Pejačevićeve do Strossmayerove ulice biti će zatvorena za promet motornim vozilima

    Zatvara se cestovni promet u dijelu Dubrovačke ulice

    Djelatnici Društva Vodovod Osijek d.o.o. izvest će radove hitne sanacije kanalizacijskog kolektora i cestovne površine u Dubrovačkoj ulici,  neposredno pred Više…

    Za vrijeme provođenja „Dana sigurnosti u prometu“, na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj provodit će se pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja iz skupine "četiri glavne ubojice u prometu"

    Ovog rujna budi dio promjena! Ostani živ i spasi živote!

    Dani sigurnosti u prometu, u organizaciji europske mreže prometne policije ROADPOL, i ove se godine već tradicionalno održavaju od 16. do 22. Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

    Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

    Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

    100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

    Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

    [FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja