ŽIVOT

U Hrvatskoj je zaražena još 21 osoba, ukupno 382 – Porastao i broj izliječenih

"Žao mi je što među nama postoje oni koji pokušavaju dodatno zaraditi na dječjim potrepštinama i najbitnijim namirnicama"

  Objavljeno 24.03.2020
  Ivona Amidžić

  U Hrvatskoj su ukupno 382 osobe zaražene koronavirusom, prenosi Index. Jutros je na press konferenciji potvrđeno 46 novozaraženih, dok je na presici u 16 sati potvrđeno da je zaražena još 21 osoba. Još jedna osoba je u teškom stanju i završila je na respiratoru pa se broj zaraženih na respiratoru povećao na šest.

  Na snagu je stupila nova drastična mjera – zabrana napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta.

  Od zabrane napuštanja bit će izuzete osobe i djelatnosti bitne za promet i kretanje roba, opskrbu područja, dostavu lijekova, komunalne djelatnosti, opskrbu plinom i strujom, dnevne migracije zaposlenih, novinari i hitna medicinska skrb, oni koji putuju na posao te žurne i operativne službe.

  Još više zaraženih, još više oporavljenih

  “Od jutros od 9 sati broj novooboljelih iznosi 21 slučaj, ukupan broj je 382, što znači da je današnje povećanje broja oboljelih za 67”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

  Dodao je kako je to povećanje i dalje u očekivanim okvirima i predviđanjima za naredne dane.

  “Broj testiranih je 3159, međutim veseli me da je broj ozdravljenih osoba 16, dakle otpušteno je 14 bolesnika iz Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ te po jedan bolesnik iz Rijeke i Varaždina”, kazao je Beroš.

  Istaknuo je i da je najnovija epidemiološka situacija u susjednoj Italiji ohrabrujuća. “Već treći dan zaredom imamo pad broj novooboljelih i pad broja umrlih”, naglasio je Beroš.

  “Od početka smo govorili da smo sva naša promišljanja temeljili na stručnim elementima, stoga ću ponoviti da ja osobno struci iznimno vjerujem i poručujem vama da i vi vjerujete struci”, poručio je građanima.

  Božinović: Nećemo zaboraviti kako se tko ponašao tijekom krize

  Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je kako je razočaran što postoje oni koji za osobnu zaradu koriste krizu uslijed zaraze koronavirusom, ali i istaknuo kako “nećemo zaboraviti kako se tko ponašao tijekom krize”.

  ”Mogu samo podijeliti razočaranje što postoje oni među nama koji koriste situaciju kako bi dodatno zaradili na dječjoj hrani, dječjim pelenama, dezinfekcijskim sredstvima, tjestenini i svemu onome što nam je u ovom trenutku potrebno. Nećemo zaboraviti kako se tko ponašao tijekom krize”, poručio je ministar unutarnjih poslova.

  Božinović je precizirao da je Državni inspektorat dosad uočio višestruko podizanje marže u 17 trgovina, dok je 47 inspekcijskih izvida u tijeku. Dodao je da je inspektorat revan i po pitanju kršenja mjera samoizolacije.

  Upitan za navodno postojanje osoba koje se lažno predstavljaju kao dezinfikatori kako bi činili kaznena djela, odgovorio je da svu svi rodovi policije, uključujući i kriminalističku, maksimalno angažirani tijekom krize.

  Pohvalio je kriminalističku policiju koja ”uspješno rješava sva pitanja koja su vezana za kršenje propisa tijekom krize”.

  Božinović je zahvalio zemljama koje su zbog potresa donirale pomoć Hrvatskoj.

  ”Osobito se zahvaljujem Italiji koja je poslala 26 šatora na napuhavanja, a svi znamo kroz kakvu krizu ona prolazi. Ovo je vrhunski čin solidarnosti i humanosti”, zaključio je.

  Alemka Markotić kazala je da kod oboljelih nema promjena što se tiče zdravstvenog stanja.

  Upitan o ljudima kojima su stradali automobili u potresu, Božinović je rekao da policija i centri za tehničke preglede rade te se može konstatirati totalna šteta.

  Što s maskama u trgovinama i poštama?

  “Službe tu moraju odraditi svoj dio posla. To se ne može samo ako je taj dio Zagreba opasan za kretanje”, rekao je Božinović.

  Ministar rekao da žele napraviti pravi balans s poslodavcima kako bi od kuće radili svi koji mogu, ali da ekonomski tokovi ne smiju stati.

  “Poslove se treba obavljati s minimumom potrebnih radnika te provesti potrebne epidemiološke mjere. Svatko tko se ne drži mjera, kao da krši samoizolaciju”, kazao je Božinović.

  Dodao je da Ministarstvo poljoprivrede radi online platformu za sve proizvođače poljoprivrednih proizvoda. “MOlim sve da se prebace na digitalnu prodaju”, kazao je Božinović. “Neka tradicionalni načini poslovanja, ukoliko stvarno želimo držati korak i kad sve ovo prođe, ovo je trenutak da počnemo razmišljati o digitalnoj trgovini”, kazao je.

  Što se tiče maski u poštama, kaže da nema razloga da pošte traže da se u njima nose maske i zabranjuju ljudima bez maski da ulaze u pošte. Na upit što će se poduzeti ako trgovine ne puštaju ljude bez maski, kaže: “Svaki konkretan primjer ćemo rješavati kroz upute lokalnih Stožera. Ne mogu odgovoriti sada nego načelno”, kazao je.

  foto: youtube (screenshot)
  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Potvrđeno je ukupno 2.244 osoba zaraženih koronavirusom

  Stožer CZ: Nema novozaraženih koronavirusom

  U Hrvatskoj u posljednja 24 sata nema novozaraženih koronavirusom, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Potvrđeno je ukupno Više…

  Mediji i relevantni stručnjaci upozoravaju da nakon zdravstvene krize slijedi svjetska ekonomska kriza koja će zahvatiti i Hrvatsku

  Okrugli stol pod nazivom „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj”

  Svjetski savez mladih Hrvatska organizira online okrugli stol „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj” koji će se održati Više…

  Specifičnim načinom liječenja uspio bi se spriječiti pad broja stanica imunološkog sustava...

  Britanski znanstvenici krenuli s testiranjem potencijalno učinkovite vrste liječenja COVID-19

  Britanski znanstvenici počinju s testiranjem načina liječenja koji bi, nadaju se, mogao pridonijeti suzbijanju najtežih posljedica zaraze covidom-19 u bolesnika s teškom Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Piližota: "Apelirao sam da se omogući rad nedjeljom svim tržnicama, jer je upravo nedjelja ‘pijačni dan’, dok je ponedjeljak i kod kupaca i kod prodavača zaživio kao dan odmora"

  Od nedjelje ponovno na auto-piju!

  Današnje lansiranje rakete u svemir prvo je takvo s američkog tla još od 2011. godine

  PRATITE UŽIVO: SpaceX i NASA večeras lansiraju astronaute u svemir

  Dezinfekcija ruku pri ulasku ostaje na snazi, a edukacija i proslave rođendana se do daljnjega ne održavaju

  Akvarij i terarij ZOO vrta otvoreni, mjere na kompi ostaju…