ŽIVOT

U idućih 15-ak dana očekuju se čak dva vodena vala u Osijeku

Zbog te situacije će na pojedinim mjestima i na Dravi i na Dunavu biti uvedene i izvanredne mjere obrane od poplava

Objavljeno 07.06.2024
Matija Ivanković

Zbog obilnih kiša uzvodno raste vodostaj Drave i Dunava. Trenutačno je na Dunavu na snazi pripremno stanje, no u idućih 15-ak dana očekuju se čak dva vodena vala zbog čega će na pojedinim mjestima i na Dravi i na Dunavu biti uvedene i izvanredne mjere obrane od poplava.

Vrhunac prvoga vala očekuje se već početkom idućeg tjedna, no ubrzo nakon njega bi trebao pristići i drugi zbog čega su već sve službe na terenu rekao je u našem programu direktor VGO Dunav i Donja Drava Hrvatskih voda Željko Kovačević. Na ovaj val, koji je i uobičajen za ovo doba godine i zbog kojeg će se na Dunavu stanje približiti izvanrednim mjerama za otprilike 3-4 dana, doći će nam i drugi iz Njemačke, a koji se očekuje za desetak dana. Zbog toga svakodnevno pratimo situaciju te su sve službe na terenu, poručuje Kovačević.

Iako se ne očekuju veći problemi, ipak će, kako dodaje Kovačević, nasipi biti pod opterećenjem iduća dva do tri tjedna te su stoga već i alarmirani stožeri civilne zaštite u Osječko-baranjskoj, ali i u Vukovarsko-srijemskoj te Virovitičko-podravskoj županiji. Zbog toga ne isključuje i mogućnost ponavljanja prošlogodišnjeg scenarija kada se Drava u Osijeku izlila na dio šetnice na lijevoj obali. To nam je tamo inundacijski pojas. Na lijevoj obali imamo nasipe na srednjoj vodi obaloutvrde, a pravi nasip je 50-100m iza toga. Tako da može doći do toga da se ponovno izlije Drava, jer kad naiđe veliki val ta voda negdje mora otići, a mi imamo sreće što će se velik dio toga izliti u poplavna područja, pretežno Kopačkog rita, poručio je Kovačević uz poruku kako zasad nema razloga za ikakvu brigu.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Sve snage su upoznate s trenutnom situacijom, s prognozama i predviđanjima od strane Hrvatskih voda i za sada je situacija zaista pod kontrolom

Civilna zaštita OBŽ: Situacija je pod kontrolom

U Vijećnici Osječko-baranjske županije, danas (10. lipnja 2024. godine) je održana sjednica Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, na kojoj se Više…

DHMZ upozorava - "Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu, lokalno moguća tuča. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu"

Upozorenje za grmljavinsko vrijeme narančasto za pet regija. Stižu jaka nevremena

DHMZ je za pet regija za danas izdao narančasto upozorenje zbog obilne kiše i grmljavinskih nevremena – karlovačku, osječku, kninsku, Više…

Uloga spasioca je ključna za osiguranje sigurnog i ugodnog iskustva na plaži i bazenu, čineći ovaj posao jednim od najboljih izbora za ljeto.

Postani spasilac!

Ljeto je sezona koja nas mami na sunčane plaže, tirkizno more i opuštajuće trenutke uz bazene. No, uz te čari Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Cilj projekta je bolja zaštita djece na internetu, a sve kroz radionice i kampanje za promociju digitalne pismenosti

U Osijeku potpisan sporazum o suradnji na projektu zaštite djece na internetu

Tijekom provođenja navedene akcije vozačima i putnicima u vozilu su dijeljeni informativni leci pod nazivom „Čuvajte život, vežite pojas“

Policija provela preventivno-represivnu akciju usmjerena na utvrđivanje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa

Za posjetitelje će biti osigurani dodatni programi poput  aqua aerobica,  DJ-a i praćenja utakmica Europskog nogometnog prvenstva.

Otvorena je Kopika, cijena ulaznica je ista a ima i novosti…