ŽIVOT

U jedan dan najavljena su četiri značajna poskupljenja

Uz ova poskupljenja, čeka nas teška jesen i pitanje je kako će se uz sve veće posupljenje hrane mnogi građani moći prilagoditi ovim novim poskupljenjima

Objavljeno 05.06.2022
Darija Kovačić

O tome da građane Republike Hrvatske očekuje veliki ekonomski i socijalni udar svjedoče, između ostaloga, i poskupljenja koja su najavljena samo u jednom danu. Jučer su tako najavljena značajna poskupljenja goriva, telekom usluga, grijanja i registracije auta, piše Index.hr.

Poskupljenje goriva

Sljedećeg tjedna litra dizela značajno će poskupjeti – za 83 lipe po litri – te će nova cijena iznositi oko 13.97 kuna. Za litru benzina građani će morati izdvojiti 70 lipa više pa će ih litra koštati 14.56 kuna. Osim toga, poskupjet će plavi dizel i to za 84 lipe. Cijena litre plavog dizela iznosit će 10.09 kuna.

Podsjetimo, od utorka je osnovni dizel poskupio za 22 lipe po litri i sada košta 13.14 kuna, a premium se prodaje po 14.51 kunu. Benzin je poskupio tri lipe po litri i sada se prodaje po 13.86 kuna, tj. za 15.33 kune u premium verziji.

Naravno, povećanje cijene goriva sa sobom nosi i poskupljenje raznih usluga i proizvoda. Ali tek smo na početku.

Poskupljenje telekom usluga

Sva tri vodeća telekoma, čini se, odlučila su poskupjeti neke svoje usluge. Poskupljenja bi trebala uslijediti od 1. srpnja i, prema zasad dostupnim informacijama, prvenstveno se odnose na mobilne usluge.

Korisnici A1 Homebox usluge ovih su dana dobili obavijest o povećanju cijene usluge za 20 kuna. Opravdavaju to poboljšanjem usluge, stabilnijim internetom i “sve većom količinom interneta”, što god to značilo.

Sva navedena poboljšanja, kažu iz A1, zahtijevaju povećanje ulaganja, a zbog situacije na tržištu i poskupljenja energenata dodatno se povećavaju troškovi poslovanja pa kažu da je poskupljenje nažalost neizbježno. U poruci stoji kako korisnik ima pravo na raskid ugovora bez naknade do 30.06.2022. godine.

Od početka srpnja Telemach diže cijene mobilnih pretplatničkih paketa koji su bili dostupni za aktivaciju od ožujka 2021. godine.

“Od 2020. do 2022. nismo mijenjali cijene usprkos tržišnim poremećajima uzrokovanim pandemijom i zatvaranjem gospodarstva. Sada, od 1. srpnja 2022., naši najprodavaniji mobilni paketi obogaćuju ponudu novim uslugama te povećavaju iznos mjesečnih naknada u rasponu 3-8 kn (PDV uključen). Svi ostali mobilni paketi, kao i paketi mobilnog interneta, također povećavaju iznos naknada u istom rasponu. Prosječna stopa povećanja naknada tako je 3.95%, značajno ispod stope inflacije, čime nastavljamo omogućavati sadržajno i cjenovno najizdašniju ponudu na tržištu”, navode u Telemachu.

Mediji javljaju i da se Hrvatski telekom također sprema objaviti povećanje cijena. Za koliko, još nije poznato, kao što nije poznato ni koje će sve usluge poskupjeti.

Poskupljenje grijanja

Najavljeno je i poskupljenje grijanja stanovnicima Zagreba, Osijeka, Siska, Velike Gorice, Samobora i Zaprešića, javlja HRT.

HEP toplinarstvo od sljedeće će ogrjevne sezone povećati cijene grijanja za stanovnike koji se griju preko gradske toplane. Troškovi proizvodnje, distribucije i opskrbe toplinskom energijom višestruko su porasli, ali još nisu poznate nove tarife po kojima će građani plaćati grijanje.

HEP objašnjava da su posljednji put ove cijene mijenjali prije deset godina, a od tada su ulazni troškovi višestruko porasli, primjerice veleprodajna cijena plina za čak 1500%.

“Uzevši u obzir nastavak rasta troškova poslovanja, korekcija cijena toplinske energije je neizbježna. S tim ciljem, u ovom se trenutku pripremaju podloge za podnošenje zahtjeva Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA-i) za utvrđivanje iznosa tarifnih stavki za proizvodnju i za distribuciju toplinske energije”, poručili su iz HEP-a.

Poskupljenje registracije auta

Od svih najavljenih poskupljenja u 24 sata ono četvrto je najmanje. Ali je i dalje poskupljenje.

Registriranje automobila bi moglo poskupjeti za tridesetak kuna, i to zbog dodatnog osiguranja od naleta na divljač. Ministarstvo poljoprivrede nije uspjelo u prvom natječaju ugovoriti jedinstvenu policu osiguranja s osiguravajućim kućama koje smatraju da ponuđenih 40 milijuna kuna nije dovoljno za pokrivanje ukupne štete.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je drugi natječaj u kojem osigurava pedesetak milijuna kuna, a u prijelaznom periodu, dok se ne pronađe osiguravatelj, šteta od naleta na divljač financirat će se iz proračuna Ministarstva preko Hrvatskog lovačkog saveza.

“Od 1. lipnja nažalost definitivno nemamo osiguravajuće kuće koja bi kvalitetno odradila posao osiguranja jer nitko se nije prijavio na tender koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede. Imamo sada složenu situaciju, ali Hrvatski lovački savez pokušao je u suradnji i u dogovoru s Ministarstvom tu problematiku ublažiti”, rekao je Ivan Kutnjak, član Izvršnog odbora Hrvatskog lovačkog saveza.

Objasnio je da će taj ugovor vrijediti privremeno, a Hrvatski lovački savez morat će zbog procjene štete od naleta na divljač angažirati sudske vještake. To će, rekao je, sigurno kod registracije vozila njegovom vlasniku podići trošak za 20-30 kuna.

U svakom slučaju, čeka nas teška jesen.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Kako smo već pisali gradonačelnik Radić u nedjelju je poslao dopis HEP Toplinarstvu d.o.o. i zamolio ih da započnu sezonu grijanja...

Radićev apel HEP Toplinarstvu urodio plodom

Građani Osijeka u posljednji tjedan listopada ušli su bez grijanja i dok su temperature preko dana još uvijek povoljne preko Više…

Nakon dopisa gradonačelnika Radića HEP Toplinarstvu d.o.o., Slavonska televizija neslužbeno doznaje kako će grijanje početi u ponoć...

Grijanje počinje u ponoć? Prve na redu javne ustanove?

Slavonska televizija neslužbeno doznaje kako su posljednji tjedan u listopadu Osječani koji o toplinskoj energiji ovise o gradskoj toplani ušli Više…

Nakon današnje Vladine objave kako neće intervenirati u cijene goriva i kako će ono znatno porasti od ponoći, građani su krenuli na benzinske crpke...

FOTO: Gužve na benzinskim crpkama u Osijeku

Vlada RH, neće danas intervenirati u cijene goriva. O tome je ministar gospodarstva i energetike Davor Filipović u petak izvijestio Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Vodeni val je prouzrokovao tisuće hektara poplavljenih površina sjeverno od Osijeka, odnosno na lijevoj obali Drave, što je aktiviralo ogromna legla komaraca i trenutačno se borimo s tom generacijom komaraca

Danas i sutra adulticidni tretmani i sa zemlje i iz zraka na području grada i prigradskih naselja te u šumskom poplavnom području

Cilj projekta je bolja zaštita djece na internetu, a sve kroz radionice i kampanje za promociju digitalne pismenosti

U Osijeku potpisan sporazum o suradnji na projektu zaštite djece na internetu

Tijekom provođenja navedene akcije vozačima i putnicima u vozilu su dijeljeni informativni leci pod nazivom „Čuvajte život, vežite pojas“

Policija provela preventivno-represivnu akciju usmjerena na utvrđivanje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa