ŽIVOT

U manje od mjesec dana prodano šest parcela u IT parku Osijek

Vrijednost je projekta preko 36 milijuna kuna, a od čega je 83 posto sredstava EU

Objavljeno 28.01.2021
Ivona Amidžić

Gdje će biti Centar urbanih sportova, kako napreduje izgradnja Centra za posjetitelje Tvrđa, popunjava li se IT park Osijek i koji su projekti u planu saznao je od pročelnice gradskog Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelije Mlinarević Radio Osijek.

Skinut je krov sa stare austrougarske konjušnice, u tijeku su pripremni radovi rušenja, a onda će se nastaviti s rekonstrukcijom zgrade u kojoj će biti Centar za posjetitelje Tvrđa, rekla je pročelnica Kornelija Mlinarević. Izgradit će se prometnice i parkirališta te krajobrazno urediti prostor koji će na jednome mjestu ponuditi cjelokupnu turističku informaciju za grad Osijek i cijelu regiju, uz visok standard usluge posjetiteljima i turistima. Rok je završetka radova lipanj iduće godine.

Kako pišu na internetskoj stranici Grada Osijeka “Regionalni prijemni centar svojim radom i sadržajima pružit će potreban standard osnovnih usluga (prostor namijenjen za informacije i edukaciju, trgovački dio za lokalne, regionalne i nacionalne proizvode, sanitarni čvorovi, turističke agencije, turistički vodiči, mjenjačnica, bankomati i info-točka za cikloturiste), pridonijeti prepoznatljivosti Kontinentalne Hrvatske (Grad Osijek, Tvrđa, Baranja, Kopački rit, dvorci i kurije u krugu 50 km, vinske ceste, cikloturisti, lovci, ribolovci i dr.), ali i stvoriti na jednom mjestu sinergijski efekt kroz razmjenu iskustava, znanja i razvojnih prilika, koji će rezultirati povećanim brojem investicijskih projekata u Tvrđi, kroz koje se očekuje i povećanje javnih i privatnih investicija.”

U IT parku Osijek još nije počela izgradnja zgrade “IT poslovni centar” u kojoj će biti smještene manje tvrtke, ali već su prodane parcele zainteresiranim IT tvrtkama koje se žele razvijati, ističe pročelnica Mlinarević. Od dostupnih 9 parcela, u nepunih mjesec dana prodano je 6, a novost je da dolazi i tvrtka iz Zagreba koja surađuje s lokalnim IT-jevcima.

IT park/IT poslovni centar Osijek jedan je od strateških projekata Grada Osijeka u okviru Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), koji je podržala i Vlada Republike Hrvatske. Projektom će se stvoriti nova, adekvatna i atraktivna poduzetnička infrastruktura koja za cilj ima omogućiti privlačenje, rast i razvoj tvrtki iz IT sektora.

Vrijednost je projekta preko 36 milijuna kuna, a od čega je 83 posto sredstava EU.

Novosti ima i u Industrijskoj zoni Nemetin za koju je Grad Osijek prijavio projekt bioplinskog postrojenja kako bi se iskoristio dio otpada u proizvodnji energije, otkrila nam je Kornelija Mlinarević. Industrijska zona Nemetin predstavlja prvu zelenu industrijsku zonu u Republici Hrvatskoj.

Korištenjem alternativnih izvora, biti će omogućena proizvodnja električne energije kao i proizvodnja toplinske energije koja će bez naknade biti distribuirana korisnicima zone za potrebe grijanja odnosno hlađenja njihovih industrijskih postrojenja.

Pročelnica Mlinarević napominje da su u planu proširenja IT parka i poslovne zone Nemetin. S Osječko-baranjskom županijom dogovara se projekt Centra urbanih sportova u osječkom OLT-u, oslanjajući se na dugu tradiciju Pannonian Challengea i njihovu inicijativu za izgradnju zatvorenog sportskog centra sa sadržajima koji bi popularizirali ekstremne sportove te omogućili cjelogodišnju organizaciju natjecanja u novim olimpijskim sportovima.

foto: arhiva

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša

Grad Osijek i ove godine na Veliki petak u 12 sati organizira tradicionalno blagdansko druženje sa sugrađankama i sugrađanima. Na Više…

Organizirane su tri iznimno popularne ture objedinjene pod nazivom „Cipelcugom po Osijeku“ (više o njima u nastavku teksta) te nova, jedinstvena storytelling tura „Gospodin Edgar nije u arhivu“ osmišljena po motivima romana "Priča o kugi i nevidljivom Edgaru" autorice Erike Žilić Vincetić.

Nove ‘storytelling’ ture u Osijeku donose šarm prošlog vremena

ReActor u ožujku nudi 4 uzbudljive ‘storytelling’ ture koje će vas provesti kroz različita razdoblja bogate povijesti Osijeka. Organizirane su Više…

Za odličnu atmosferu pobrinuo se Parni valjak, a svojim se sugrađanima kao i brojnim gostima u ponoć obratio i osječki gradonačelnik Ivan Radić poželjevši im sretnu i uspješnu 2024. uz obilje zdravlja, sreće, ljubavi i mira

Osječani dočekali Novu godinu na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi

Na prepunom Trgu Vatroslava Lisinskog u obnovljenoj Tvrđi Osječani su ispratili Staru i dočekali Novu godinu. Za odličnu atmosferu pobrinuo se Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

[FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja

Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave