ŽIVOT

U naredne tri godine Grad Osijek će kompletno obnoviti 9,5 km tramvajske pruge i 23 stajališta

Potpisan je ugovor od gotovo 127 milijuna kuna: Preduvjet je to za prometovanje niskopodnih tramvaja najnovije generacije na osječkim ulicama

Objavljeno 29.09.2021
Ivona Amidžić

U okviru projekta modernizacije javnog gradskog prijevoza, u Osijeku je danas potpisan ugovor za izvođenje građevinskih radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture, vrijedan gotovo 127 milijuna kuna.

Ugovore su potpisali GPP Osijek i tvrtka Swietelsky d.o.o. kao odabrani izvođač.

Radovi uključuju rekonstrukciju 9,5 kilometara tramvajske pruge te zamjenu 23 tramvajskih stajališta na dionicama gdje se rekonstruira pruga. Preduvjet je to za prometovanje niskopodnih tramvaja najnovije generacije na osječkim ulicama.

– Krajem srpnja potpisali smo ugovor za elektromonterske i građevinske radove vrijedan 58 milijuna kuna, kojim će se obnoviti gornja kontaktna mreža, izgraditi nova ispravljačka stanica i obnoviti dvije postojeće. Tada smo najavili, a danas i ostvarujemo potpisivanje ugovora za građevinske radove na modernizaciji pruge i stajališta. Sve to dio je mega projekta modernizacije tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka, vrijednog 267 milijuna kuna, od čega je 200 milijuna bespovratnih EU sredstava. Ostatak će zajednički osigurati Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i Grad Osijek. Tako će Osijek  u naredne tri godine imati najmoderniji, najdostupniji i najsigurniji javni gradski prijevoz u Hrvatskoj – rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, dodajući kako je 2019. obnovljena autobusna flota s 12 novih autobusa te da je u tijeku javni natječaj za nabavu još njih 13.

Direktor GPP-a Mario Šapina istaknuo je kako je cilj ostvariti siguran i komforan gradski prijevoz za putnike, ali i da će nova vozila u konačnici smanjiti troškove poslovanja tvrtke te imati pozitivan utjecaj na okoliš zbog smanjenja emisije CO2.

U sklopu ovoga ugovora obavit će se cjelovita zamjena tramvajske pruge uz ugradnju suvremenih rješenja pričvršćenja tračnica te će završetkom radova značajno se smanjiti udio buke i vibracije koji emitira postojeći tramvajski kolosijek. Uredit će se i pristup peronima te  prilagoditi stajališta osobama s invaliditetom i niskopodnim tramvajima.

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom iskazao je i župan Ivan Anušić, koji je naglasio kako će ovaj ugovor svakako doprinijeti kvalitetnijem i boljem životu onih koji žive u Osijeku i koji dolaze u Osijek.

– Grad Osijek je već 1884. godine ima tramvaj, prvi u Hrvatskoj i među prvima u Europi. Sada obnavljamo i moderniziramo tramvajski promet, i to europskim novcima, stoga čestitam gradonačelniku Radiću i zahvaljujem Vladi i ministarstvu uz čiju pomoć se projekt realizira – poručio je župan Anušić.

Svečanome potpisivanju ugovora nazočili su i Zvonko Dundović uime izvođača radova te Ina Topić, načelnica sektora Uprave za EU projekte Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, a u iznosu od 55 eura.

U Osijeku će 10.000 umirovljenika dobiti uskrsnicu od 35 do 70 eura. Uskrsnicu će prvi puta dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine

Grad Osijek ove je godine povisio i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica osječkim umirovljenicima, pa će umirovljenici s mirovinom Više…

Gradonačelnik Radić: Izgrađujemo i dograđujemo pet vrtića, nećemo stati dok svako dijete u Osijeku ne bude upisano u vrtić

Osječke dječje vrtiće upisat će 170 djece više nego lani

Osječke dječje vrtiće u nadolazećoj pedagoškoj godini upisat će 3214 djece koja će biti raspoređena u 153 odgojne skupine, izvijestio Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje