POLITIKA

U nekadašnjoj Ugostiteljskoj školi novi Generalni konzulat Mađarske u Osijeku

Generalni konzul Fuzik: "Temeljita obnova počinje iduće godine, a mađarska je vlada u svom proračunu već osigurala potreban novac za tu svrhu"

  Objavljeno 08.07.2021
  Ivona Amidžić

  Generalni konzul Mađarske u Osijeku János Sándor Fuzik došao je u utorak u posjet gradonačelniku Osijeka Ivanu Radiću.

  S obzirom na to da Grad Osijek ima izvrsne odnose sa svojim nacionalnim manjinama, konzul Fuzik odlučio je nastaviti tu tradiciju prijateljskom gestom posjeta novome gradonačelniku Osijeka. Izvijestio ga je pritom o željama i planovima konzulata pripadnika mađarske nacionalne manjine, ali i mađarske vlade, vezanima uz Grad Osijek.

  – Grad Osijek ima jako dobru suradnju s pripadnicima mađarske nacionalne manjine koja u Osijeku djeluje kroz Vijeće, ali i udruge čiji članovi njeguju mađarski jezik, kulturu i običaje. Dva mađarska grada su i gradovi prijatelji Osijeka, Pečuh i Budimpešta XIII. okrug koji dodatno stvaraju jednu povezanost i prijateljstvo između Mađarske i Hrvatske – istaknuo je, između ostaloga, gradonačelnik Radić.

  Koliko je Mađarskoj važno da što više poboljša uvjete života Mađarima u Osijeku, govori i činjenica da je u Osijeku otvoren Generalni konzulat i Prosvjetno-kulturni centar Mađara, no konzul je prigodom posjeta istaknuo i neke od nekretnina čiji su vlasnici:

  – U tijeku je renovacija zgrade na adresi Istarska ulica 2 koja će se završiti tijekom naredna dva tjedna. Mađarska vlada će tu nekretninu ustupiti na besplatno korištenje Demokratskoj zajednici Mađara u Hrvatskoj koja će tamo smjestiti pojedine svoje udruge i djelovati kroz određene urede – rekao je konzul Fuzik, te dodao kako se Mađarska sprema renovirati i nekadašnju Ugostiteljsku školu u kojoj bi trebao biti smješten Generalni konzulat Mađarske u Osijeku.

  – Temeljita obnova počinje iduće godine, a mađarska je vlada u svom proračunu već osigurala potreban novac za tu svrhu – rekao je generalni konzul Fuzik, prenosi Glas Slavonije.

  Gradonačelnik i konzul dotakli su se i drugih tema u okviru kojih je istaknut i zajednički cilj vezan uz jačanje gospodarskih odnosa i intenziviranje projekata prekogranične suradnje, ali i želja da se što prije završi novi stadion NK Osijeka.

  foto: Grad Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U Kulturnom centru u Osijeku danas je održan radni sastanak između predstavnika Grada Osijeka i odbora talijanske Nexion grupacije, svjetskog lidera u automobilskoj inustriji...

  Pregovori s velikim potencijalnim investitorima

  Otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a Mark Fleming zahvalio je na prijmu i kazao kako će ovaj posjet dodatno osnažiti ekonomske veze Hrvatske i SAD-a

  Jačanje ekonomskih veza sa Sjedinjenim Američkim Državama

  Na dnevnom redu bile su 34 točke, a najduže, gotovo 1,5 sat, trajala je točka „Pitanja i prijedlozi vijećnika“...

  Komarci i zdravstvo u središtu pozornosti vijećnika Skupštine OBŽ