POLITIKA

U nekadašnjoj Ugostiteljskoj školi novi Generalni konzulat Mađarske u Osijeku

Generalni konzul Fuzik: "Temeljita obnova počinje iduće godine, a mađarska je vlada u svom proračunu već osigurala potreban novac za tu svrhu"

  Objavljeno 08.07.2021
  Ivona Amidžić

  Generalni konzul Mađarske u Osijeku János Sándor Fuzik došao je u utorak u posjet gradonačelniku Osijeka Ivanu Radiću.

  S obzirom na to da Grad Osijek ima izvrsne odnose sa svojim nacionalnim manjinama, konzul Fuzik odlučio je nastaviti tu tradiciju prijateljskom gestom posjeta novome gradonačelniku Osijeka. Izvijestio ga je pritom o željama i planovima konzulata pripadnika mađarske nacionalne manjine, ali i mađarske vlade, vezanima uz Grad Osijek.

  – Grad Osijek ima jako dobru suradnju s pripadnicima mađarske nacionalne manjine koja u Osijeku djeluje kroz Vijeće, ali i udruge čiji članovi njeguju mađarski jezik, kulturu i običaje. Dva mađarska grada su i gradovi prijatelji Osijeka, Pečuh i Budimpešta XIII. okrug koji dodatno stvaraju jednu povezanost i prijateljstvo između Mađarske i Hrvatske – istaknuo je, između ostaloga, gradonačelnik Radić.

  Koliko je Mađarskoj važno da što više poboljša uvjete života Mađarima u Osijeku, govori i činjenica da je u Osijeku otvoren Generalni konzulat i Prosvjetno-kulturni centar Mađara, no konzul je prigodom posjeta istaknuo i neke od nekretnina čiji su vlasnici:

  – U tijeku je renovacija zgrade na adresi Istarska ulica 2 koja će se završiti tijekom naredna dva tjedna. Mađarska vlada će tu nekretninu ustupiti na besplatno korištenje Demokratskoj zajednici Mađara u Hrvatskoj koja će tamo smjestiti pojedine svoje udruge i djelovati kroz određene urede – rekao je konzul Fuzik, te dodao kako se Mađarska sprema renovirati i nekadašnju Ugostiteljsku školu u kojoj bi trebao biti smješten Generalni konzulat Mađarske u Osijeku.

  – Temeljita obnova počinje iduće godine, a mađarska je vlada u svom proračunu već osigurala potreban novac za tu svrhu – rekao je generalni konzul Fuzik, prenosi Glas Slavonije.

  Gradonačelnik i konzul dotakli su se i drugih tema u okviru kojih je istaknut i zajednički cilj vezan uz jačanje gospodarskih odnosa i intenziviranje projekata prekogranične suradnje, ali i želja da se što prije završi novi stadion NK Osijeka.

  foto: Grad Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a Mark Fleming zahvalio je na prijmu i kazao kako će ovaj posjet dodatno osnažiti ekonomske veze Hrvatske i SAD-a

  Jačanje ekonomskih veza sa Sjedinjenim Američkim Državama

  Na dnevnom redu bile su 34 točke, a najduže, gotovo 1,5 sat, trajala je točka „Pitanja i prijedlozi vijećnika“...

  Komarci i zdravstvo u središtu pozornosti vijećnika Skupštine OBŽ

  Nakon što je osječki SDP kritizirao gradonačelnika Ivana Radića da nije pokrenuo postupak imenovanja direktora dviju gradskih institucija, odgovor je stigao od Radićevog zamjenika Dragana Vulina...

  Vulin odgovorio Piližoti nakon kritike gradonačelnika Ivana Radića