POLITIKA

U nekadašnjoj Ugostiteljskoj školi novi Generalni konzulat Mađarske u Osijeku

Generalni konzul Fuzik: "Temeljita obnova počinje iduće godine, a mađarska je vlada u svom proračunu već osigurala potreban novac za tu svrhu"

    Objavljeno 08.07.2021
    Ivona Amidžić

    Generalni konzul Mađarske u Osijeku János Sándor Fuzik došao je u utorak u posjet gradonačelniku Osijeka Ivanu Radiću.

    S obzirom na to da Grad Osijek ima izvrsne odnose sa svojim nacionalnim manjinama, konzul Fuzik odlučio je nastaviti tu tradiciju prijateljskom gestom posjeta novome gradonačelniku Osijeka. Izvijestio ga je pritom o željama i planovima konzulata pripadnika mađarske nacionalne manjine, ali i mađarske vlade, vezanima uz Grad Osijek.

    – Grad Osijek ima jako dobru suradnju s pripadnicima mađarske nacionalne manjine koja u Osijeku djeluje kroz Vijeće, ali i udruge čiji članovi njeguju mađarski jezik, kulturu i običaje. Dva mađarska grada su i gradovi prijatelji Osijeka, Pečuh i Budimpešta XIII. okrug koji dodatno stvaraju jednu povezanost i prijateljstvo između Mađarske i Hrvatske – istaknuo je, između ostaloga, gradonačelnik Radić.

    Koliko je Mađarskoj važno da što više poboljša uvjete života Mađarima u Osijeku, govori i činjenica da je u Osijeku otvoren Generalni konzulat i Prosvjetno-kulturni centar Mađara, no konzul je prigodom posjeta istaknuo i neke od nekretnina čiji su vlasnici:

    – U tijeku je renovacija zgrade na adresi Istarska ulica 2 koja će se završiti tijekom naredna dva tjedna. Mađarska vlada će tu nekretninu ustupiti na besplatno korištenje Demokratskoj zajednici Mađara u Hrvatskoj koja će tamo smjestiti pojedine svoje udruge i djelovati kroz određene urede – rekao je konzul Fuzik, te dodao kako se Mađarska sprema renovirati i nekadašnju Ugostiteljsku školu u kojoj bi trebao biti smješten Generalni konzulat Mađarske u Osijeku.

    – Temeljita obnova počinje iduće godine, a mađarska je vlada u svom proračunu već osigurala potreban novac za tu svrhu – rekao je generalni konzul Fuzik, prenosi Glas Slavonije.

    Gradonačelnik i konzul dotakli su se i drugih tema u okviru kojih je istaknut i zajednički cilj vezan uz jačanje gospodarskih odnosa i intenziviranje projekata prekogranične suradnje, ali i želja da se što prije završi novi stadion NK Osijeka.

    foto: Grad Osijek

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde