KULTURA

U okviru manifestacije “Večer vina i umjetnosti” Zrinka Posavec održat će koncert u Osijeku

Njezin je moto kako 'Glas otkriva dušu, strast i želje', u što su se uvjerili svi koji su do sada imali prilike slušati talentiranu i cijenjenu glazbenicu

Objavljeno 09.07.2020
Ivona Amidžić

Zrinka Posavec održat će 11. srpnja 2020. koncert u okviru manifestacije “Večer vina i umjetnosti” u Osijeku. Njezin je moto kako ‘Glas otkriva dušu, strast i želje’, u što su se uvjerili svi koji su do sada imali prilike slušati talentiranu i cijenjenu glazbenicu, kojoj je ovo treći samostalni koncet u Osijeku.

Iako treći, poseban je jer će se po prvi puta Večer vina i umjetnosti održati u dvorištu Stare Pekare, što je ujedno i prvo događanje u prostoru ovog novoobnovljenog zaštićenog kulturnog dobra.

Zrinka Posavec je iznimno talentirana pjevačica, kantautorica, pjesnikinja i glazbena pedagoginja. Njezini su koncerti prožeti najljepšim tradicijskim  pjesmama, melodijama i stihovima, kao i njezinim autoskim skladbama koje su skladane u dugu tradicijske glazbe. Nakon njenih koncerata publika izlazi s osmjehom na licu, ispunjena najljepšim glazbenim trenucima.

Ova autorica muzici pristupa iz duše, strasno, izvodeći one skladbe kroz koje može najbolje ispričati samu sebe, a tako dotaknuti i one koji je slušaju. Ideja vodilja njezine glazbe i nastupa je tradicijska, folklorna glazba Hrvatske i regije koja je ujedno i korijenska glazba.  S njom su živjeli naši preci, bake i djedovi , oni su nam to blago ostavili u rukama, a to blago Zrinka na osobit način čuva i transformira u suvremnen zvuk, ali i dalje snažno se naslanjajući na tradicijsku glazbu, njezin jezik i značenje.

Na repertoaru će se, u subotu 11. srpnja u 21. sat, tako će se naći tople starogradske pjesme koje pripadaju Panoniji (Imam jednu želju, Ne vrijedi plakati,  O, gdje si dušo), pjesme iz Međimurja (Protuletje se otpira, Dej mi Bože oči sokolove  i pjesme iz njezine Slavonije (Okreni se divojčice) te njezine autorske skladbe ( Za tebe, Ako želiš moje srce, Jabuka, Crni Kos ) i druge.

Odabir pjesama naglašava raznorodnost tema i melodija, pjesama rugalica i onih bolnih ljubavnih pjesama, te razlike u pjesmama koje dolaze iz seoskih i gradskih sredina.

Na pozornici na otvorenom prostoru u osječkoj Tvrđi (Trg Vatroslava Lisinskog, Osijek – dvorište Edukativnog i informativnog turističkog centra mladih – Stara pekara) Zrinki će se pridružiti vrsni glazbenici okupljeni u ansambl: Mladen Kosovec na harmonici, Mario Igrec i Ambrozije Puškarić na gitarama  i  Borna Šercar na udaraljkama.

Nakon dva iznimna albuma, PANTOMIMA- Sevdah i Panonika i Gradovi i sela, brojnih koncerata po Hrvatskoj i svijetu, nakon mnogobrojnih glazbenih pozornica, Zrinka Posavec nastupa u Osijeku.

Ulaz na koncert je besplatan, pa ne postoji niti jedan razlog da subotu večer ne uljepšate koncertom Zrinke Posavec. Bit će to večer za pamćenje, ispunjena dubokim emocijama i emotivnim interpretacijama.

Koncert se održava uz sufinanciranje Ministrstva kulture Republike Hrvatske.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ovaj autorski osječki rock-blues bend u svojim nastupima donosi eksplozivne i neopsihodelične gitarske dionice i snažan ritam...

Od ovog tjedna kreću još žešće svirke u sklopu novog glazbenog ciklusa “Nova Rupa”

Kao što je i obećano došlo je vrijeme za nove programe jer od ovog tjedna kreću još žešće svirke. Prvi Više…

Projekt započinje već danas gdje nas navečer zabavljaju "Dino Dvornik Tribute Band"

Nova rupa – novi projekt Kulturnog centra Osijek!

Puno je slavnih toponima u osječkoj bogatoj prošlosti, a jedno od tih posebnih mjesta, svakako je „Rupa”, doslovna rupa, ostala Više…

"Za potrebe vođenja evidencije posjetitelja prikupljat će se osnovni podatci posjetitelja"

HZJZ objavio nove preporuke za priredbe i koncerte

HZJZ je na svojim mrežnim stranicama objavio nove Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Završen je literarni natječaj Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!

Mlada osječanka Ana Fišer osvojila vrijednu nagradu na literarnom natječaju

U sklopu obilježavanja obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i početka i završetka mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja danas je u Vukovaru predstavljena knjiga "Mirna reintegracija - pobjeda razumom"

Dan mirne reintegracije obilježen u Vukovaru

Ministarstvo kulture investicijskom potporom od 200 tisuća kuna pomoglo je kompletnu obnovu strujnih instalacija, obnovu kinokabine i vanjsku rasvjetu primjerenu secesijskom biseru...

Kino Urania dobilo najmoderniji laserski projektor